Litteratur: Agnes Lidbeck -Finna sig - Tidningen Kulturen
Agnes Lidbeck Foto Göran Segeholm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En mänsklig och existentiell paradox

Agnes Lidbeck

Finna sig

Norstedts

 

Titeln till Agnes Lidbecks debutroman har en tydligt dubbel innebörd som är svår att missa när man väl börjat läsa romanen.
en ytterst enkel intrig, vilken kan tyckas tunnsådd. Krutet att skapa en stark roman har dock Lidbeck lagt på annat håll, som i personbeskrivningen och inte minst i språkbehandlingen.
Agnes Lidbeck Foto Göran Segeholm

Agnes Lidbeck Foto Göran Segeholm

Finna sig står för att finna sig i form av att stå ut med och att leva upp till uppsatta normer och konventioner, men det står också för det andra, det att ge sig hän och finna sig själv och möjligheterna utanför de begränsande normerna och konventionerna.

Huvudpersonen Anna lever just under en sådan form av dubbelhet - en mänsklig och existentiell paradox som många torde kunna känna igen sig i. Hon vill både frivilligt på ett ytligt sätt leva upp till en medelklassig normgivenhet i form av tvåsamhet, den konventionella rollen som mor och framgångsrik och åtråvärd kvinna, men lika starkt, om än dock i hög grad förborgat inom henne själv, lever en vilja bort ur normernas och konventionernas själsliga och individuella begränsningar som ställs på henne som kvinna.

Intrigen i romanen är ytterst enkel. Anna beskrivs som en person som i mycket har byggt en identitet kring att vara sedd, inte minst i manliga ögon. När hennes make börjar visa ointresse efter att hon fött sitt första barn börjar hon söka uppmärksamhet och bekräftelse hos den mycket äldre, bohemiske och cancersjuke Ivan. Med Ivan inleder hon ett hemligt förhållande som så småningom leder till separation mellan henne och maken Jens. Efter separationen flyttar hon ut till en döende Ivan på landsbygden där hon fortsätter tacklas och slitas med vem hon egentligen vill vara och på vems villkor samtidigt som hon åter hamnat i en annan typisk kvinnoroll, nämligen den som omhändertagande.

Som sagt, en ytterst enkel intrig, vilken kan tyckas tunnsådd. Krutet att skapa en stark roman har dock Lidbeck lagt på annat håll, som i personbeskrivningen och inte minst i språkbehandlingen.

Det låter alltid som en utsliten kliché att prata om ett förrädiskt enkelt språk, men den språkbehandling som Lidbeck använder för att förtälja historien i Finna sig kan knappast inte beskrivas på ett bättre sätt. Till en början är det nog lätt att misstro den språkliga enkelheten. Det hela kan så att säga verka lite väl ekonomiskt berättat för sitt eget bästa. Det korthuggna språket märker man dock snart är skapat för att återges med en slags krass och cynisk skärpa där starka känslor samtidigt hela tiden inte kan döljas koka under ytan med en beskriven dramaturgi som främst hela tiden utspelas och allt jämt framskrider klaustrofobiskt inom huvudpersonen.

Finna sig är en sällsynt litterärt fullödig debut som inte bara lovar gott. Hoppas Lidbeck ger sig till känna med en ny roman snart. Är den bara i närheten så bra som detta så är det fullgott nog att vara bättre än den allra mesta nyskrivna unga svenska prosan av i dag.

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen