Litteratur: Marguerite Yourcenar - Mishima, eller Tomhetens vision - Tidningen Kulturen
Yukio Mishima

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mishima och döden

Marguerite Yourcenar
Mishima, eller Tomhetens vision

Översättare: Kristoffer Leandoer

ellerströms

 

Det är svårt att sammanfatta en författares liv och verk i en så kort bok som denna, men Marguerite Yourcenar lyckas utomordentligt väl med att skriva en intresseväckande essä om den mytomspunna författaren Yukio Mishima.

 
Trots att Yourcenar inte själv mött Mishima, eller kunnat läsa dennes verk i annat än översättning (inte alla hans böcker var översatta) är analyserna så välgjorda att det ligger en stor behållning i att ta del av dessa.
Yukio Mishima

Yukio Mishima

 Boken är ett starkt och välanalyserat porträtt av Mishima, men lyser nästan starkast i sin egen litterära kvalitet. Boken är skriven av en författare med ett så rikt och in till minsta beståndsdel förfinat språk – den är personlig och vacker på ett sätt där klassisk bildning möter det nyskapande i en symbios. Yourcenars bok är skriven 1980, tio år efter att Mishima begått självmord.

Trots att Yourcenar inte själv mött Mishima, eller kunnat läsa dennes verk i annat än översättning (inte alla hans böcker var översatta) är analyserna så välgjorda att det ligger en stor behållning i att ta del av dessa. Hon är en beundrare av Mishimas litteratur, men drar sig inte för att vara skarp och avfärdande till mycket av det han skrivit.

Framställningen av Mishimas liv och död är intressant som en möjlig berättelse och egentligen betyder det inte så mycket hur ”sann” skildringen är. Yourcenar spelar dessutom med öppna kort och inleder hela essän med att belysa problematiken med att skriva om en samtida författare av en annan kultur.

Perspektivet som tiden ger fattas och exotismen riskerar att lägga en dimma över klarsyntheten.

Den här essän fokuserar Mishimas verk och liv i riktning mot en enda, oundviklig punkt – döden. Döden är temat för allt och driver livet och skapandet framåt. Tolkningen som Marguerite Yourcenar gör är lockande, samtidigt som det skaver någonstans – är döden verkligen den centrala punkt kring vilken livet kretsar? Oavsett vilken tolkning man själv önskar göra är den här boken en litterär pärla och ett utmärkt exempel på hur kvalitativ litteratur i kort format kan se ut.

 

 

Sofie Niemi

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts