Litteratur:Karin Brunk Holmqvist - Majken minröjare - Tidningen Kulturen
Karin Brunk Holmqvist Foto Kabusa

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bland broderade talgoxar och en segelsäck

Karin Brunk Holmqvist

Majken minröjare

Kabusa Böcker

 

Det finns mycket att fundera över vid läsningen av denna roman; en sak, som leder till sömnlöshet och grubbel är talet om gulfinkar, som finns enbart i Skillinge, eller hur; jag har hört talats om gulsparv, gulsångare och gul härmsångare, men gulfink, aldrig i Sverige. Men det går att lära om, om det nu kommer fram rediga bevis.
Karin Brunk Holmqvist utvecklar hela tiden sitt skrivande; hon lägger till nya händelsekedjor, fördjupar gestaltningen av sina karaktärer, men det går så väl att känna igen sig i de små människornas storheter och små tillkortakommanden. Och den ständiga nyfikenheten bakom köksgardinen och ett nytt litet skandalfoster!
Karin Brunk Holmqvist Foto Kabusa

Karin Brunk Holmqvist Foto Kabusa

En annan sak av stort allvar är de små anteckningar för inköp, som man gör om man ska gå och handla i Köpmansgården, alltså en inköpslista, i romanen benämns de handlarlappar, alltså nåt, som handlaren själv skriver, men jag kallar dem handlelappar. Du får välja ditt eget alternativ.

Livet i Karin Brunk Holmqvists elfte roman är inte lika lugnt och stillsamt, som det brukar vara i hennes böcker, det är inte överdrivet hetsigt, men det händer saker bortom vardagsdramaturgin. Plötsligt står Ossians hus tomt och övergivet, det är mörkt i fönstren på kvällarna, ingen vet var han är och alla undrar var han tagit vägen. Det ordnas stora sökinsatser, som leder till att det konstateras att Ossians cykel är borta och posten är kvar i lådan. Polis och Missing People visar sig i Skillinge och det är stora saker.

Ossian visar sig ha rest till Bornholm, hyrt in sig där för att få klarhet i en del från det förflutna. Han letar efter spår från sina föräldrar, för att få förklaring till den märkliga branden på familjens fiskebåt. Det blir väl si och så med förklaringarna, men han finner någonting annat, en vän, som heter Ingelise och de kan tala om sina hemliga rum och mörka händelser, som de har levt med hela sina långa liv. Det är något stort, dessutom upptäcker Ossian att det finns en företeelse, som kallas socialt liv. Han bejakar det och bestämmer sig för att under ett år bo på Bornholm, för att utveckla detta och kanske finna ytterligare spår från sitt tidigare liv.

På Skillinge kretsar det mesta kring det strävsamma, nyfikna och kärleksfulla paret Majken och Sixten, tillsammans med barnbarnet Sara, som håller på att avsluta nian i stan; Sara kryddar de bådas tillvaro, är företagsam och för in nya tankar i huset. Majken och Sixten rubbas inte i en handvändning, men de lär sig nytt och är inte helt stabbiga och fyrkantiga. De lever för sitt hem, sin trädgård, sina vänner och de underhåller sina minnen. Det mesta de gör är klokt, dock inte Majkens minfångst; hon asade hem en gammal mina i trädgården, det gav stort polispådrag; Majken fick gömma sig i skämskudden och fick finna sig i att bli kallad Majken Minröjare. Denna händelse överträffas bara av rånet mot Brunnshallen i stan, det gav bränsle i stackar till många samtal och spred en rädsla in på bara kroppen hos många.

Karin Brunk Holmqvist utvecklar hela tiden sitt skrivande; hon lägger till nya händelsekedjor, fördjupar gestaltningen av sina karaktärer, men det går så väl att känna igen sig i de små människornas storheter och små tillkortakommanden. Och den ständiga nyfikenheten bakom köksgardinen och ett nytt litet skandalfoster!

 

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts