Litteratur: Per Nilsson – text Lisen Adbåge – bild - TRE - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nej, nu sa jag fel

Per Nilsson – text Lisen Adbåge – bild

TRE

Alfabeta

 

I den grekiska sagovärlden fanns det jättar, som åt människor och hade ett öga mitt i pannan, de hette cykloper. Det har i alla tider funnits människor som är sällsynt skarpsynta, de kan se runt hörnen, de kan ha ögon i nacken och till och med ha ögonen på skaft.
Det är lätt att dras med vid läsningen och fantisera en bit till i berättelsen och skriva det, som inte står i boken, men som skulle kunna ha stått där.

 

På omslaget till denna bilderbok för de minsta barnen, finns en bild av Jonatan, han har en näsa, en mun, två öron, men han har tre ögon. Men det är inte på riktigt, bara på låtsas, han har två saker av det som alla ska ha två saker av.

Jonatan kan själv hålla reda på det, han vet att han har två fötter, två händer, tio tår och tio fingrar, men det vet inte den som berättar.

Och en mun, som kan säga mer än hundra ord, dessutom har han så många leksaker, att han inte kan räkna dem. De räcker till för att fylla golvet i hans rum, hans säng och lite av köket.

Jonatan kan skilja på ett, två och tre, men det är roligt att skoja ibland, säga fel och inte visa att man kan räkna till trettio, med säkerhet och finess. Det som är sant är att Jonatan är tre år och de tre vanligaste orden, som han säger är nej, mamma och bajskorv. För det mesta tycker han bäst om ordet mamma och mamma tycker sämst om ordet bajskorv, det är väl mest för att Jonatan säger det i tid och otid. Jonatan säger att han tycker att hans namn är lite långt, andra barn, som han känner heter Axel och Arvid, han vill själv heta Tim, men mamma säger att det heter grannens hund, men hon kan tänka sig ett kortare namn Natan.

Det är kanske den hunden, som slickar Jonatan med sin blöta tunga.

Det är lätt att dras med vid läsningen och fantisera en bit till i berättelsen och skriva det, som inte står i boken, men som skulle kunna ha stått där. Per Nilsson skriver finurligt och är generös med sina erbjudanden att själv delta i läsningen. Lisen Adbåges illustrationer är stora och varma, ofta i gult och rött.

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen