Litteratur: Annika Öhrner, Sara Teleman-- Helene Billgren - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Starkt, direkt och effektivt som ett hemgjort plakat rakt i huvudet

Annika Öhrner Sara Teleman

Helene Billgren

Orosdi-Back  

 

I en tunn liten bok presenteras konstnären Helene Billgrens små teckningar och hopsatta objekt. Från texten på baksidan: Konstpubliken fick ”stifta bekantskap med sjuksköterskor, hemmafruar och hästflickor. Med kol och blyerts ritade Helene drastiska flickkvinnor som alltid hade något på gång – självmord, trädhuggning eller kanske en resa till Paris.”
Åtta sidor essä, sju sidor intervju hundratio sidor färgbilder.

 

Att utvidga sökområdet heter den korta essä med text av Annika Öhrner som inleder boken. Helene Billgren har vad jag (än så länge) kallar ett kvinnligt öga (vi väntar alla på att detta öga ska omfatta en växande del av hela befolkningen) på det så kallade lilla livet, det vardagliga, det personliga, familjenära.

Hon ger små bortslängda, tappade, trasiga saker man sällan lägger märke till, en ny betydelse i ett nytt sammanhang. Men man måste sänka blicken för att syn på dem, byta tempo, kanske slå sig ner för att kontemplera och stilla betrakta omgivningen (varför inte med en gammaldags kopp vanligt kaffe i ena handen, och se till att inte ha en deadline som rusar allt närmare). Då lägger man nog märke till en upphittad vante eller ett par inlagda (!) teckningar från 1994. Verket Ozonhålet, från utställningen Politisk bazar på Almedalsveckan 2005, missar man kanske inte lika lätt trots vykortsformatet. Det är starkt direkt och effektivt som ett hemgjort plakat rakt i huvudet.

Åtta sidor essä, sju sidor intervju hundratio sidor färgbilder.

Född 1952 debuterade Helene Billgren 1989 med separatutställningar i våra tre största städer samtidigt. Hon har studerat både måleri och skulptur. På andra fora kan man titta på hennes stora målningar. Kolla till exempel hennes hemsida www.helenebillgren.com.

Detta är den tjugofemte delen i en serie bläddervänliga böcker i pocketformat som kallas Svenska illustratörer och konstnärer. Lätta att ta med sig, och vad gäller innehållet också fullt lämpliga att lägga på ditt coffee table. Fast ordet kaffebord passar pretentionerna och formatet bättre med sin annorlunda klang. I övriga böcker i serien finns så olika personer som Bruno Mathsson, Nug och Nina Hemmingsson, Lars Hillersberg och svenskt Tenns skapare Estrid Ericson.

 

 

 

Leif Carlsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen