Litteratur: Peter Johnsson- Polen! Quo Vadis! – Om Polen i dagens Europa - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vägar mot helvetet

Polen! Quo Vadis! – Om Polen i dagens Europa är historiken och journalisten Peter Johnsson tredje omfattande bok på ämnet Polen. Den här gången rör det sig om det politiska Polen som det utvecklats sedan kommunismens fall med fokus på dagens Polen med det styrande auktoritära och reaktionära nationalkonservativa partiet Lag och Rättvis (PiS) vid det nationella rodret.
Boken tar sin början i det postkommunistiska Polen strax efter kommunismens fall. Detta var ett samhälle som spirade av stark optimism och framstegsanda. En hel värld utanför hyllade också Polen som ett demokratiskt och liberaliserat framgångsexempel bland de östeuropeiska postkommunistiska länderna.

 

Johnson väljer inte enbart att behandla bokens tema utifrån ett idéhistoriskt isolerat nationellt perspektiv. Nej, den demokratiska kris som Polen i dag upplever är en del av ett större gemensamt europeiskt symptom, menar Johnsson tydligt, där populism och politisk extremism allt mer kommit till att göra politiska landvinningar.

Boken tar sin början i det postkommunistiska Polen strax efter kommunismens fall. Detta var ett samhälle som spirade av stark optimism och framstegsanda. En hel värld utanför hyllade också Polen som ett demokratiskt och liberaliserat framgångsexempel bland de östeuropeiska postkommunistiska länderna.

I dag ser vi dock ett helt annat Polen där ett parti som Lag och Rättvisa lyckats ta makten. Lag och rättvisa har av allt att döma inte bara hejdat den demokratiska utvecklingen i dagens Polen, utan också tagit den flera steg bakåt genom att inskränka demokratin på ett flertal områden. Så vad hände egentligen? Vill man ha ett perspektiv på detta så är Johnssons bok föredömlig.

Johnsson visar nämligen i boken den relativt snabba och oroande utveckling som Polen undergått sedan partiet Lag och rättvisa, som har sin nuvarande ledare i Andrzej Duda, tagit makten genom de senaste polska valen. Sedan maktövertagande har Lag och rättvisa på för samhället flera viktiga instanser och områden, som domstol och media, alltmer på uppenbara sätt börjat ändra om de demokratiska spelreglerna. Med all tydlighet visar Johnsson härigenom att Polen ser ut att ramla ur en stor del av det övriga Europas liberala värld och mista flera av sina demokratiska grundvalar. Samtidigt är detta en utveckling, vilket Johnsson också vill påvisa, som politiskt tycks mörkt tona upp sig över stora delar av resten av den europeiska kontinenten och övriga världen.

Förutom att Johnsson är en av Sveriges största Östeuropakännare är han också sedan flera år bosatt i Polen. Johnsson kan landet väl och boken Polen! Quo Vadis? är underbyggd genom en stor mängd med research och källor ur den polska historien, tänkandet, samhällslivet och politiken. Som läsare får man följa med på det moderna och samtida Polens odyssé, en resa som i mångt och mycket också är starkt sammanbunden med övriga Europas idéhistoriska och politiska utveckling. Denna polska nutidsresa som Johnsson ger läsaren är både hissnande och fascinerande, men samtidigt inger den också inte minst en bitter eftersmak. En bitter eftersmak som torde mana varje demokratiskt sinnad person som läser boken till oro och förhoppning om mer av eftertanke och mindre av demagogi.

 

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen