Litteratur:Erin Hunter - Warriors - Ut i det vilda - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Världen blir mer magisk sedd genom kattögon

Erin Hunter

Warriors - Ut i det vilda

Serie: Första profetian (del 1)

Översättning: Lena Olsson

Bokfabriken

 

Rost är en tamkatt som verkligen känner "the call of the wild". Han drömmer om att jaga möss ute i vildmarken. Han väcks från sina drömmar av ett rytande. Det är torrfodret som hälls upp i hans skål. Tråkigt torrfoder och ljummet kranvatten. Inte alls lika gott som färskt fångat byte och en pöl med regnvatten. Vildkatten lever i Rost och när han träffar den unge katten Gråtass är detta början på en underbar vänskap - och även ett enastående äventyr för Rost
Boken är mycket välskriven och bra översatt, man kommer verkligen in i katternas värld, dialogen är ofta rolig och huvudpersonernas kattegenskaper skiner hela tiden igenom. Fina illustrationer och charmiga kartor förhöjer läsupplevelsen. Det finns både en "kattkarta" och en "människokarta" att studera.

 

Elden ska rädda katterna

Klanledaren Blåstjärna har fått en mystisk profetia: "Endast eld kan rädda vår klan".

Hotet mot katterna i Åskklanen växer sig starkare för varje dag som går. Det finns fyra olika kattklaner där de vilda katterna samarbetar för att överleva och det är viktigt att hålla sig till sitt eget revir. Rost har eldröd päls och Blåstjärna erbjuder honom att gå med i Åskklanen. Kanske är den eldröda katten Rost den mytomspunna lösningen som profetian utlovat?

Rost får ett nytt namn, Eldtass, och ett nytt liv hos Åskklanen. Men livet i det vilda är mycket mer komplicerat än vad den eldröda katten någonsin hade kunnat drömma om.

Fyra kattklaner delar upp skogen

I generationer har de fyra kattklanerna Åskklanen, Flodklanen, Vindklanen och Skuggklanen delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras. Människorna, av katterna kallade tvåbeningarna, utökar sitt territorium. Dessutom försöker Skuggklanen också att utöka sitt revir. Eldtass blir indragen i en värld full av intriger, allt verkar vara tillåtet i kampen för överlevnad och alla katterna följer inte längre den urgamla kodex som innebär att de kunnat samexistera så länge. 

Friheten har ett pris

Varm vänskap, spännande maktkamper, grymma svek och krigarkatternas hårda liv har fängslat människor över hela världen. Det här är speciellt en högtidsstund för kattälskare, men alla som gillar djur kommer att älska Warriors. Romanen är klassad som fantasy, men egentligen vilar det mer av en stämning från gammaldags fabel och moralisk saga över berättelsen, kryddat med lite maktkamper à la Shakespeares historiska dramer. 

När Rost träffar Gråtass för första gången är det som ett eko av Aisopos fabler. De båda katterna sätter igång diskussionen som går som ett sammanhållande tema genom hela Warriors: vad är bäst, att vara fri och kanske svälta ibland, eller att vara välfödd men fången i ett bekvämt liv? Hos Aisopos är det två hundar som har den här diskussionen, men sensmoralen är detsamma. Friheten har ett pris. Är den värd det?

Katternas hemliga karta

Boken är mycket välskriven och bra översatt, man kommer verkligen in i katternas värld, dialogen är ofta rolig och huvudpersonernas kattegenskaper skiner hela tiden igenom. Fina illustrationer och charmiga kartor förhöjer läsupplevelsen. Det finns både en "kattkarta" och en "människokarta" att studera.

På ett farligt uppdrag, som taget från en high fantasy roman, ska katterna korsa den fruktade Åskstigen. Åskstigen är gjord av ett hemskt illaluktande material som bränner trampdynorna. 

Åskstigen är full av rytande, stinkande monster som kan döda katterna.

På människospråk är Åskstigen Windovervägen. Monstren är alltså bilar och det hemska materialet som luktar konstigt och bränner under trampdynorna är asfalt.


En fantastisk värld

Man behöver alltså inte hitta på en massa övernaturliga faror, drakar och demoner, svärdsviftande, trollerier och magiska formler. Livet är farligt nog för ett vilt djur. Och när de slåss viftar katterna inte med trollstavar - de har ju sina klor!

Warriors är fantasy utan överdrifter och visar hur man kan bygga upp en hel fantastisk magisk värld i vår helt vanliga värld. Allt blir lite mer fantastiskt sett genom kattögon!

 

Läs även om fler fantastiska katter:

Säg mjau till livet med Pelle Svanslös, en svensk kattfabel:

http://tidningenkulturen.se/index.php/reportage-mainmenu-37/kultur-mainmenu-136/18324-hurra-foer-pelle-svansloes-saeg-mjau-mjau-till-livet-fyller-75-ar

Katten Cleo, en sann historia:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/19981-litteratur-helen-brown-katten-cleo

Katter och döttrar:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/21052-litteratur-helen-brown-katter-och-dottrar-de-kommer-inte-alltid-nar-man-ropar

 

 

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts