Litteratur: Virginia Woolf - Tre guineas - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

”Hur ska vi enligt er uppfattning kunna förhindra krig?”

Virginia Woolf

Tre guineas

Översättning Margareta Backgård Inledning Lisbeth Larsson

h:ström

 

Woolf går hårt åt männens parader och maskerader som de utövar kring sin upphöjda maktfullkomlighet i en patriarkal värld. Det handlar om ceremonier, utstyrslar, blänkande ordnar, märkvärdiga mössor, hattar, slängkappor, band, peruker... som refererar till den yttre glans männen gärna ikläder sig i sina självspeglande charader, allt som enligt Woolf i grunden förbereder den yttersta konsekvensen...krig.

 
Virginia Woolfs svar växer till denna långa essä där hon söker rötterna till kriget hos män och i följd därav i mäns beteende, mäns placering i samhällsstrukturen deras överlägsna rättigheter kontra kvinnors frånvaro av rättigheter, som till exempel att kvinnor vid den tiden inte får göra militärtjänst, att kvinnor inte får äga aktier etc. med andra ord inte äger vare sig ekonomisk eller militär inflytande.

 

Tre guineas ingick som en del av en idé om att skapa en hybrid mellan fiktion och essä kring kvinnans situation vad gäller makt och rättigheter i det dåvarande samhället men denna hybrid växte till ohanterlighet och Virginia beslöt sig för att skilja de två åt. Den fiktiva boken blev Åren, om en engelsk släkt under ett halvt sekel. Den gjorde succé och blev Woolfs mest sålda roman. Essän blev den föreliggande Tre guineas, boken som vid sin tillkomst varken föll kritikerna eller de vanliga Woolf-entusiasterna i smaken. Inte ens i den närmsta kretsen i Bloomsburygruppen var man särskilt entusiastisk. Hennes beslut att skilja de två uppslagen och publicera dem var för sig som fristående verk visade sig i längden och under årens gång ändå vara lyckosamt.

Hon hade med detta beslut påbörjat sin långa väg i arbetet med Tre guineas. Det handlar om kvinnors rätt till ekonomiskt oberoende och intellektuell frihet vilket ger mer makt att förhindra krig. Den handlar i grunden om hur man ska kunna förhindra krig. Denna grundfråga blev till en tegelsten om kvinnans möjligheter kontra männens och de senares allomfattande air av uttryck för makt och upphöjdhet och i kölvattnet hur allt i det vardagliga såväl som i det upphöjt storslagna som kretsade kring männen i grunden förberedde krig.

En mastodontessä som genom åren fått allt större betydelse trots den inledande kritiken och till och med hånet som de dåtida reaktionerna innehöll.

I Margareta Backgårds nyöversättning ger h:ström ut en nödvändig och aktuell klassiker som i vår tid faller ut i nytt ljus då det allt oftare talas om kriget som ett påtagligt hot.

Tre guineas är ett långt brevsvar på en brevfråga. Brevet hade legat obesvarat i tre år. Under denna tidsutdräkt och väntan och i de förespeglingar kring vad Woolf skulle svara skapades och formuleras det allomfattande svaret på den uppfordrande frågan:

”Hur ska vi enligt er uppfattning kunna förhindra krig?” Frågan, utgör startpunkten för det som blev Virginia Woolfs essä Tre guineas som kom ut 1938.

Den vecklade ut sig till en stor attack mot det manliga inflytandet, orsak, skuld och inverkan kring allt av betydelse för krigets vara och i förlängningen hur grogrunden läggs av den manliga överhögheten i patriarkatet för militarism och fascism.

Att systersonen Julian dör som ambulansförare i spanska inbördeskriget 1937 innebär ett hårt slag för Virginia som ger kraft i hennes kamp mot all form av glorifiering av kriget och understryker vikten av att bekämpa detsamma.

I sin dagbok skrev Virginia: "Ja, jag tänkte alltid på Julian när jag skrev..."

Tonen i den långa essän är kritisk, ironisk och äger en ganska stoisk framtidsoptimism som man väl till viss del ändå får säga var ganska befogad...

Virginia Woolfs svar växer till denna långa essä där hon söker rötterna till kriget hos män och i följd därav i mäns beteende, mäns placering i samhällsstrukturen deras överlägsna rättigheter kontra kvinnors frånvaro av rättigheter, som till exempel att kvinnor vid den tiden inte får göra militärtjänst, att kvinnor inte får äga aktier etc. med andra ord inte äger vare sig ekonomisk eller militär inflytande.

Woolf går hårt åt männens parader och maskerader som de utövar kring sin upphöjda maktfullkomlighet i en patriarkal värld. Det handlar om ceremonier, utstyrslar, blänkande ordnar, märkvärdiga mössor, hattar, slängkappor, band, peruker...som refererar till den yttre glans männen gärna ikläder sig i sina självspeglande charader, allt som enligt Woolf i grunden förbereder den yttersta konsekvensen...krig...

Virginia Woolf 1882-1941. Var brittisk modernist, feminist. Debuterade som romanförfattare 1915. Hennes mest kända verk är Mot Fyren, Mrs Dalloway, Åren. Därtill noveller och essäer. Ett eget rum och Tre guineas är essäer som intar en särställning i hennes författarskap belysande kvinnors villkor.

 

 

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts