Litteratur: Red. Lars Ilshammar, Pelle Snickars &Per Vesterlund- Citizen Schein - Tidningen Kulturen
Harry Schein 1948

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Skaparen och ledaren Schein

Red. Lars Ilshammar, Pelle Snickars &Per Vesterlund
Citizen Schein

303 sidor, rikt illustrerad Två medföljande DVD-utgåvor

Mediehistoriskt Arkiv 14

 

I oktober 1994 hamnade jag en dag vid lunchtid på en uteservering i Wien vid samma bord som Harry Schein, som över en nyss serverad whiskey och med en ständigt brinnande cigarett i handen berättade att han var i sin barndoms stad för att fira sin sjuttioårsdag.
Boken är mycket intressant och kan rekommenderas till alla som vill komma film-och mediemogulen, makthavaren, kolumnisten och människan Schein närmare in på livet.
Harry Schein 1948

Harry Schein 1948

Schein var intresserad av orsaken till mitt besök i Wien, vilken var att jag i egenskap av föreståndare för Centrum för Österrikestudier vid Högskolan i Skövde tillsammans med tjänstemän från Österrikes kultur- och utbildningsministerium skulle sammanställa kulturprojekt.

Schein var mycket öppenhjärtig angående valet av ort för sitt firande: Det var skönt att komma bort från allt eventuellt ståhej i Sverige. I hans uttalande tyckte jag det gick att spåra en del bitterhet; någon glädje över födelsedagen och besöket i sin födelsedag eller saknad av svenska eller österrikiska vänner märktes inte. Men Schein var mycket intresserad av de svensk-österrikiska kulturprojekt som var aktuella och lovade att medverka i de Österrikedagar som skulle äga rum i Umeå och Stockholm året därpå, vilket dock tyvärr av ekonomiska skäl inte kunde realiseras.

När jag läser denna mer än tegelstenstjocka bok får jag bekräftat det jag den gången i Wien anade: en superkändis med en sådan mängd berömda och inflytelserika vänner och en framgångsrik karriär som väljer att helt dra sig undan på en av sina mest jämna födelsedagar var nog inte helt tillfreds med sitt liv. Om detta skriver vänner som Anders Ferm, Ingvar Carlsson, Theodor Kallifatides och hans sekreterare Aina Bellis. Även kritiska röster bereds plats.

Alla är överens om att Scheins intelligens och entreprenörskap och betydelse för den svenska filmens, allt från hans tid som recensent till skapare och ledare för det så småningom så omdiskuterade Filminstitutet är värt att beundra.

Om Scheins judiska, österrikiska familj, hans flykt till Sverige, hans skapande av en miljonförmögenhet, hans karriär, äktenskapet med skådespelerskan Ingrid Thulin, som endast nämner exmaken fem gånger i sina egna memoarer, vännerna Olof Palme och Ingmar Bergman och om relationerna till andra toppar i det svenska samhället får läsaren inblickar skildrade genom olika personers temperament.

Schein var under den senare hälften av 1900-talet en av de mest inflytelserika rösterna i den svenska offentligheten, främst inom den kulturella sfären. Han kan även ses som en tidstypisk socialdemokratisk pamp, som med utsökt fingertoppskänsla sökte och fann de kontakter som behövdes för att föra honom fram till makt och inflytande.

För att återgå till Wien och sjuttioårsdagen: Ingvar Carlsson berättar i boken att Schein efter sjuttio års ålder förlorade mycket av sin skärpa och att han under sitt sista år bara ville tala om Wien och uppväxtåren; det blev i stort sett ett enda ältande. Dessutom blev Schein med åren en allt ensammare människa vars nyfikenhet och förmåga att uppskatta sina stora framgångar vittrade sönder.

Anders Ferm menar att Schein är ett gott föredöme för hur en lyckad invandrare skall vara. Något tuff utmaning för dagens nykomlingar i vårt svenska samhälle att tillgodose ett sådant krav.

Boken är mycket intressant och kan rekommenderas till alla som vill komma film-och mediemogulen, makthavaren, kolumnisten och människan Schein närmare in på livet.

 

 

 

 

 

 

Kurt Bäckström

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen