Litteratur: Red. Lars Ilshammar, Pelle Snickars &Per Vesterlund- Citizen Schein - Tidningen Kulturen
Harry Schein 1948

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Skaparen och ledaren Schein

Red. Lars Ilshammar, Pelle Snickars &Per Vesterlund
Citizen Schein

303 sidor, rikt illustrerad Två medföljande DVD-utgåvor

Mediehistoriskt Arkiv 14

 

I oktober 1994 hamnade jag en dag vid lunchtid på en uteservering i Wien vid samma bord som Harry Schein, som över en nyss serverad whiskey och med en ständigt brinnande cigarett i handen berättade att han var i sin barndoms stad för att fira sin sjuttioårsdag.
Boken är mycket intressant och kan rekommenderas till alla som vill komma film-och mediemogulen, makthavaren, kolumnisten och människan Schein närmare in på livet.
Harry Schein 1948

Harry Schein 1948

Schein var intresserad av orsaken till mitt besök i Wien, vilken var att jag i egenskap av föreståndare för Centrum för Österrikestudier vid Högskolan i Skövde tillsammans med tjänstemän från Österrikes kultur- och utbildningsministerium skulle sammanställa kulturprojekt.

Schein var mycket öppenhjärtig angående valet av ort för sitt firande: Det var skönt att komma bort från allt eventuellt ståhej i Sverige. I hans uttalande tyckte jag det gick att spåra en del bitterhet; någon glädje över födelsedagen och besöket i sin födelsedag eller saknad av svenska eller österrikiska vänner märktes inte. Men Schein var mycket intresserad av de svensk-österrikiska kulturprojekt som var aktuella och lovade att medverka i de Österrikedagar som skulle äga rum i Umeå och Stockholm året därpå, vilket dock tyvärr av ekonomiska skäl inte kunde realiseras.

När jag läser denna mer än tegelstenstjocka bok får jag bekräftat det jag den gången i Wien anade: en superkändis med en sådan mängd berömda och inflytelserika vänner och en framgångsrik karriär som väljer att helt dra sig undan på en av sina mest jämna födelsedagar var nog inte helt tillfreds med sitt liv. Om detta skriver vänner som Anders Ferm, Ingvar Carlsson, Theodor Kallifatides och hans sekreterare Aina Bellis. Även kritiska röster bereds plats.

Alla är överens om att Scheins intelligens och entreprenörskap och betydelse för den svenska filmens, allt från hans tid som recensent till skapare och ledare för det så småningom så omdiskuterade Filminstitutet är värt att beundra.

Om Scheins judiska, österrikiska familj, hans flykt till Sverige, hans skapande av en miljonförmögenhet, hans karriär, äktenskapet med skådespelerskan Ingrid Thulin, som endast nämner exmaken fem gånger i sina egna memoarer, vännerna Olof Palme och Ingmar Bergman och om relationerna till andra toppar i det svenska samhället får läsaren inblickar skildrade genom olika personers temperament.

Schein var under den senare hälften av 1900-talet en av de mest inflytelserika rösterna i den svenska offentligheten, främst inom den kulturella sfären. Han kan även ses som en tidstypisk socialdemokratisk pamp, som med utsökt fingertoppskänsla sökte och fann de kontakter som behövdes för att föra honom fram till makt och inflytande.

För att återgå till Wien och sjuttioårsdagen: Ingvar Carlsson berättar i boken att Schein efter sjuttio års ålder förlorade mycket av sin skärpa och att han under sitt sista år bara ville tala om Wien och uppväxtåren; det blev i stort sett ett enda ältande. Dessutom blev Schein med åren en allt ensammare människa vars nyfikenhet och förmåga att uppskatta sina stora framgångar vittrade sönder.

Anders Ferm menar att Schein är ett gott föredöme för hur en lyckad invandrare skall vara. Något tuff utmaning för dagens nykomlingar i vårt svenska samhälle att tillgodose ett sådant krav.

Boken är mycket intressant och kan rekommenderas till alla som vill komma film-och mediemogulen, makthavaren, kolumnisten och människan Schein närmare in på livet.

 

 

 

 

 

 

Kurt Bäckström

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts