Litteratur: Peter. K. Andersson - Vad Cilla Banck visste. En 1800-tals människas världsbild - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En bild av 1800-talet genom en enkel kvinnas anteckningar

Peter. K. Andersson
Vad Cilla Banck visste. En 1800-tals människas världsbild

ellerströms

 

Hur såg 1800-tals människans världsbild egentligen ut och hur formades den? I sin bok om Cilla Banck, en enkel kvinna från fiskebyn Arild i Skåne, vill Peter. K. Andersson, forskare i historia vid Lunds Universitet, svara på den frågan och samtidigt ge en bild av en fattig, i grunden outbildad men vetgirig, kvinnas villkor under den senare hälften av 1800-talet.
Det här är ingen tjock bok, men Peter. K. Andersson har på de nittiofem sidor den innehåller lyckats med att klämma in mycket information, många intressanta historiska fakta och personliga slutsatser om den svenska landsortsbefolkningens lokala situation

 

Detta lyckas han alldeles utmärkt med i den lilla, vackert inbundna boken ”Vad Cilla Banck visste” utgiven på ellerströms Förlag 2017 där han på en akademisk men ändå lättillgänglig prosa presenterar en mikrohistorisk analys av Cilla Bancks vardag, omvärld och anspråkslösa ambitioner.

Den lilla fiskebyn Arild ligger inte långt från den mer kända badorten Mölle, nära Höganäs i nordvästra Skåne. Byn utvecklades från och med mitten av 1800-talet till en välbesökt semesterort, populär med konstnärer, författare och välbeställda innerstadsfamiljer som under sommarhalvåret blandade sig med ”Infödingarna”, ett ganska nedlåtande ”smeknamn” på de invånare som varit bosatta i byn i många generationer bakåt. Cilla Banck, ensamstående fröken och skolärarinna, tillhörde ”infödingarna”.

Hon var född och uppvuxen i Arild och levde hela sitt liv i samma hus. Gatan där huset låg heter numera Cilla Bancks gata, ett tecken på att hon trots sitt enkla ursprung hade lyckats skaff sig ett visst anseende på orten .

En av anledningarna till detta var att Cilla Banck under större delen av sitt liv skrev dagbok i flera tjocka volymer som bevarats till eftervärlden. Dagböckerna innehåller långt ifrån de vanliga anteckningarna från vardagslivet, istället är de fullmatade med information om vad som hände ute i världen, viktiga händelser och fakta nedskrivna och kommenterade av Cilla Banck som verkade ha en nästan omättlig lust att bilda sig själv och samla den information hon ansåg nödvändig. Anteckningarna har också blandats upp med avskrifter av de många tidningsartiklar om olika händelser som under årens lopp dragit till sig hennes intresse.

I ”Vad Cilla Banck visste” har Peter. K. Andersson använt sitt kunnande till att sätta in Cilla Bancks dagboksanteckningar i sitt rätta historiska kontext. Han lyckas bra med att samtidigt lyfta fram den lilla ungmön från Arild med sin konstanta törst efter allmänbildning, samtidigt som han skapar en bild av hur 1800-tals- människans världsbild såg ut. Han tar upp vilka tidningar som fanns, vilka böcker som lånades ut mest av det lokala lånebiblioteket, hur religionen påverkade vanliga människors synsätt och hur närheten till havet präglade Arildsbornas inställning till liv och död.

Det här är ingen tjock bok, men Peter. K. Andersson har på de nittiofem sidor den innehåller lyckats med att klämma in mycket information, många intressanta historiska fakta och personliga slutsatser om den svenska landsortsbefolkningens lokala situation, relation till sin omvärld och tillgång till fakta och information. En trevlig, faktaspäckad bok för alla som är intresserade av svensk 1800-tals historia.

 

 

 

Elisabeth Brännström

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen