Litteratur: Lars Klinting - Castor - Odla, snickra och laga punka med Castor och Frippe - Tidningen Kulturen
Lars Klinting Foto Maria Renhuldt

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Riktigt vårpyssel med klurig bäver

Lars Klinting

Castor - Odla, snickra och laga punka med Castor och Frippe

Illustrationer: Lars Klinting

Alfabeta

 

 “Bönor gror fortare om dom får ligga i blöt över natten, säger Castor innan han somnar. Det har morbror Samson sagt. Morbror Samson är trädgårdsmästare.”

 
Lars Klinting, som skapat böckerna om Castor och Frippe var snickare innan han blev barnboksförfattare, och det märks att han vill att allt ska vara “på riktigt” - allt ska fungera.
Lars Klinting Foto Maria Renhuldt

Lars Klinting Foto Maria Renhuldt

Blöta bönor under uppsikt

Castor lägger sig och sover och snusar, medan lille Frippe sitter uppe och tittar på bönorna som ligger i blöt, ungefär som om han väntar sig att de ska börja gro direkt under natten. Vem vet, om man blinkar kanske man missar något?

Morbor Samsons trädgårdsskjul är jättefint och välordnat (snacka om att man blir avundsjuk!) och de båda bävrarna får ta för sig av krukor och plantjord. De planterar vars tre bönor i sina krukor och gissa om Frippe blir lycklig när alla hans tre bönor börjar växa, medan bara två av Castors bönor kommer upp!

(Det är faktiskt ett bra tips att påpeka att man inte kan vänta sig att allt man planterar gror - därför räcker det inte med ett frö, en böna eller en kärna i varje kruka, om man vill vara säker på någon utdelning).

Snickaren som blev barnboksförfattare

Böckerna om de antropomorfiska bävrarna Castor och Frippe är högt älskade svenska barnboksklassiker, som nu kommer ut i nya samlingsutgåvor. Vårens fina volym innehåller vårpyssel med Castor och Frippe, där de odlar bönor, lagar en punktering och bygger en verktygslåda för att hålla ordning på alla verktyg. (Jag trodde först att Castor byggde ett tidningsställ - en sådan där verktygslåda skulle i alla fall fungera perfekt till att bära runt tidningar och böcker i på sommaren - till hängmattan, till stranden, till bersån … ) 

Lars Klinting, som skapat böckerna om Castor och Frippe var snickare innan han blev barnboksförfattare, och det märks att han vill att allt ska vara “på riktigt” - allt ska fungera. Följer du mallen i Castor snickrar har du snart ett eget tidningsställ. Förlåt, en egen verktygslåda. Följer du tipsen i Castor odlar kan du snart skörda egna bönor och äta med smör, precis som Castor och Frippe gör. Det avslutande äventyret där de båda bävrarna ska ut och cykla innehåller otroligt charmiga bilder där de båda hjältarna är iklädda cykelhjälmar!  

Experter på att bygga

Namnet Castor betyder så klart bäver - på latin. Bävern Castor fiber är Sveriges största gnagardjur och även i verkligheten är bävrar mycket bra på att bygga! 

Vilket fint arv Lars Klinting har lämnat efter sig, en riktig liten juvel för barnboks-Sverige att ta hand om. Ja, inte bara Sverige - Castor finns nu på över 20 språk! 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen