Litteratur: Amalie Smith - Cell. Samling - Tidningen Kulturen
Amalie Smith Foto David-Stjernholm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Motsättningarnas enhet mellan livet och döden

Amalie Smith

Cell. Samling

Översättare: Jonas Rasmussen

ellerströms

 

Jag tänker: varje läsning blöder i eget hjärta, varje sten kastats i eget ärende, det gamla livet konfronterar detta, jag läser mig sorgsen inför det förklarande:
”April är den vackraste
av de 48 månader
vi har känt varandra
Nu är det ljust innan jag vaknar
Jag känner det som överexponerade,
upphettade drömmar”
Det är alltid döden som vinner
Amalie Smith Foto David-Stjernholm

Amalie Smith Foto David-Stjernholm

Det är alltid döden som vinner, har någon sagt i en sorts sanning. I Cell illustreras kärlekens kraft i alla vågade bryggors bräckliga övergångar, undergrävda och förlängda av oöverstigliga olikheter, sorterade i disparata undermeningar och allt vad man kan återskapa i försmådd känsla och oväntade utvikningars aggressivitet gentemot livets outgrundliga meningar och vaga vägar.

Cell gestaltar kärlek mellan två där mannen drabbas av cancer.

Det är det svåra att se. Att inte se, är ändå räddningen, att gömma, att glömma, att stjäla sidovinster på att inte erkänna.

Amalie Smith gestaltar det farliga, hudnära mötet, i reagerande cellers innanmäte, i utanförskap mot en annalkande död, det så onda förgörande.

Det talande diktsubjektet tar sig så hårt på orden, vågar berätta om det påträngande:

”Jag vaknar när solen går upp

bakom huset,

som sov den i en ask”

Det levande livet levs i förpostfäktande korrespondens med den väntande katastrofen:

”Jag ser en skata

landa i takrännan på huset mittemot,

och en annan följer efter,

särar sina stjärtfjädrar

 

du särar våra ben till en solfjäder ut över lakanet

 

När vi ligger i sängen tillräckligt länge

upplöses kropparnas gränser”

 

Dikt stiger i verkligheter över varandra. Tro tar till medel mot fakta. Kärlek försinar vetskap, sjukdom krossar. Amalie Smith redovisar kärlekens alla vardagliga förluster inför det annalkande.

Intimiteten är det kvarstående:

”Jag glider in under täcket

och tilltalar dig

inifrån”

Smith söker i diktsubjektet finna den absoluta närheten, likheten, skammen i kärlekens naivitet, särskilt inför den evigt eventuella döden.

”Det är något barnsligt med oss när vi går på gatan tillsammans/.../våra kläder verkar begagnade, antingen för stora eller för små, vilket barnsligt par vi är att se på...”

Hon beskriver därefter likheten och simultaniteten mellan de två i sin utgalloperande grälla patetik.

Det är mycket sorgset.

Hon går in i dem, in i varandra av dem, in till förväxling, det är obehagligt avklädande förnekande förnaknande.

Jag blir alldeles härtagen av hennes gestaltade textnärhet. I innovativa utspel skapar hon svindlande djup och återtar utgångsyta mitt i alltihop i en form av lugnets tekniska stabilitet mitt i sorgen för att snart åter genom sidoredovisningar av materia och museala ting och därtill kroppserfaringar skapa nya fallhöjder utifrån verklighetens estetik.

Mineralsamlingen spelar en knirrande roll

och golven knarrar:

”Det är anmärkningsvärt hur villigt mineraler låter sig musealiseras”

Och om sorgens karaktär blir det köttigt, som en exotisk frukt.

”Kroppen förmår inte rymma den andres sorg och måste istället bukta ut”

 

När diktjaget går in i minnesretoriken är redan faran stabilt stående avklädd i farstun.

”Man behöver inte leta

efter förgänglighet,

bara vänta och dokumentera”

 

Och i det absolut abstrakta:

”Kristeva talar om abjekt som det som inte kan förstås som subjekt eller objekt. En rörelse mitt emellan.

Abjicere(lat.): Att kasta bort.

Ett abjekt är avskilt från kroppen: spott, snor, skit, urin, spyor, öronvax, svett, säd, blod, sårskorpor, tänder naglar, hår...”

 

Vi avskiljs från våra kroppar.

Vi dör. Smith erkänner förgängligheten men önskar kvarhålla tingen kanoniserade i minneskartoteket som handfasta reliker.

 

”CELL kommer från latinet,

cellular- liten kammare”

 

”Jag vågar

kalla det du,

denna förening av celler”

 

I skiljandet åt, stiger min tanke som en enda fullbordad syn på denna diktsamlings verkningsgrad, en närvaro maximerad i ett lägeskartotek av att vara. Textinnovationer som ritar upp ett darrande samband mellan två subjekt, i kärlek, i hudnära cellnära verklighet som brast i sitt anslag, en tankegång som fick hela sitt ärliga scenario i utlöpande storhet till fullo raserat. En text som inte äger någon som helst utgång eller ingång bara evig närvaro utan början eller slut. En stor diktsamling!

 

Amalie Smith (f. 1985) slog igenom i Danmark med I civil 2012, ett utdrag är publicerat i diktantologin Nervsystem – ung dansk poesi (2015). Arbetar tvärkonstnärligt med såväl poesi, prosa, installationer och videoverk. 2015 tilldelades hon kronprinsparets Stjernedryspris till unga talanger. Marble är hennes senaste bok.

Tidigare utgivet på Ellerströms: Marble (2016)

 

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen