Litteratur: Redigering: Kerstin Norlander, Kristina Larsson- Kvinnohus nu! - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att ta ett tomt hus i anspråk

Kvinnohus nu!

Redigering: Kerstin Norlander, Kristina Larsson

Transkribering: Kajsa Dahlberg. Inledning och kommentarer: Kerstin Nordlander

h:ström

 

Det är en mycket sammansatt och innehållsrik bok, en kampbok om man så vill, en handbok i hur man gick till väga för att väcka en politisk fråga, materialisera den i handling, visa hur man organiserade kraft för att få genomfört det man ansåg vara nödvändigt, i detta fall att få ett Kvinnohus.
En ockupation skulle uppmärksamma denna önskan och påverka och påskynda möjligheten att få ny lokal och ekonomiskt stöd.

Kvinnohus nu! sammanfattar denna händelse, fördjupar analysen och placerar ockupationen i ett större sammanhang såväl i staden som nationellt och internationellt.

 

22 april 1983 hade 19 kvinnor ur Grupp 8 i Umeå samlats med målet att 'ta ett tomt hus i anspråk'. Man tänkte ockupera ett gammalt gult hus som stod tomt på Vasagatan 4 i centrala Umeå. Det började med att de (Grupp 8) blev uppsagda från sin lokal i studenternas gamla kårhus (Scharinska villan ). Med anledning därav hade man begärt att få en ersättningslokal och i förlängningen hade krav rests till Umeå kommun om ekonomiskt stöd till ett kvinnohus.

En ockupation skulle uppmärksamma denna önskan och påverka och påskynda möjligheten att få ny lokal och ekonomiskt stöd.

Kvinnohus nu! sammanfattar denna händelse, fördjupar analysen och placerar ockupationen i ett större sammanhang såväl i staden som nationellt och internationellt.

Kerstin Norlander inleder med bakgrund, historisk och politisk överblick. Hon beskriver framväxandet av en ny kvinnorörelse i Umeå men också i Sverige och internationellt eller i egentligen vad hon kallar en ny våg i kvinnorörelsens långa historiska utveckling, även lokalt i Umeå, där också det ockuperade husets tradition av kvinnokamp framletas och återges.

Den autentiska dagboken från ockupationen utgör största delen av boken. Den är transkriberad (tolkad/översatt) av konstnären Kajsa Dahlberg, vilket i detta fall betyder att det handskrivna myllret- skrivet av en mängd personer under den dagliga tillvaron i det ockuperade huset- är uttolkat där man låtit stavfel, språkliga knöligheter och dylikt kvarstå i görligaste mån för att bevara maximal autenticitet.

Dagboken utgör denna boks innehållsmässiga hörnpelare och vid läsning förstår man dess oerhörda betydelse under ockupationens gång. Man kan genom detta kollektiva klotterplank eller vad man nu önskar benämna den följa varje steg som tas av en rörelse som utan tillstånd bosatt sig i ett gult rivningshotat hus. Förutom huvudärendet att ta huset i anspråk för att få igenom sina idéer skapas under resans gång flera organiserade utlöpor från själva kärnsyftet att ockupera. Som till exempel att man börja hålla kurser i olika ämnen, som studier i att utläsa tidningsartiklar, skriva texter, att göra intervjuer och därutöver att starta diskussiongrupper, men också i praktiska göromål som snickeri, bilmek, trädgårdsodling, växtfärgning och annat.

Man kan sammanfattningsvis säga att denna dagbok på ett nära och gripande sätt illustrerar vad denna ockupation innebar i praktiken och också vad den i förlängningen förlöste.

Dagboken löper från onsdagen 27 april till måndagen den 18 juli, den tid som ockupationen pågick.

Den kollektiva dagboken fungerar här som offentlig mötesplats för idéer där allt ventileras som till exempel praktiska problem med anledning av direkta komplikationer av ockupationen men också det dagliga formulerandet och utsmidandet av den politiska linjen. Man hade till exempel ständiga omröstningar om huruvida man skulle avbryta ockupationen eller inte. Här torgfördes till exempel förslag om att istället demonstrera utanför kommunhuset etc.

Det är en mycket sammansatt bok, en kampbok om man så vill, en handbok i hur man gick till väga för att väcka en politisk fråga, materialisera den i handling, visa hur man organiserade kraft för att få genomfört det man ansåg vara nödvändigt, i detta fall att få till ett Kvinnohus.

Hur abstrakta visioner och politiska önskemål växlas ned till ren och skär vardagspolitisk handling illustreras här på ett mycket levande sätt.

Boken är dels ett dokument från händelsen, själva ockupationen, med en autentisk dagbok som sätter läsaren pladask ned innanför husväggarna i det ockuperade gula huset. Men den vecklar också ut sig till en historisk genomgång om vad denna rörelse i grunden är och var uttryck för i det större historiska sammanhanget och att författarna sätter in ockupationen och vidhängande idéer i ett större nationellt och internationellt perspektiv.

I bilaga 1 finns de flygblad som ockupanterna delade ut inför det Öppet Hus de ordnade.

I bilaga 2 skriver Kerstin Nordlander om mediebevakningen.
Kerstin Norlander är fil.dr. I ekonomiskt historia, lektor i genusvetenskap vid Umeå universitet. Var med och bildade Kvinnohusföreningen i Umeå 1980. Deltog i Kvinnohusockupationen.

Kristina Larsson, fil.mag. I statskunskap, genusvetare. Arbetar i Umeå kommun. Arbetade med feministiska nätverket Aniara 2001, medlem i Kvinnohusföreningen.

Kajsa Dahlberg, bildkonstnär. Internationellt verksam, f.n. Doktorand vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Deltog som 10-åring i Kvinnohusockupationen. Skapade 2011 tillsammans med Gritt Uldall- Jessen verket I Godots väntrum baserat på ockupanters dagbok.

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts