Litteratur: Redigering: Kerstin Norlander, Kristina Larsson- Kvinnohus nu! - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Att ta ett tomt hus i anspråk

Kvinnohus nu!

Redigering: Kerstin Norlander, Kristina Larsson

Transkribering: Kajsa Dahlberg. Inledning och kommentarer: Kerstin Nordlander

h:ström

 

Det är en mycket sammansatt och innehållsrik bok, en kampbok om man så vill, en handbok i hur man gick till väga för att väcka en politisk fråga, materialisera den i handling, visa hur man organiserade kraft för att få genomfört det man ansåg vara nödvändigt, i detta fall att få ett Kvinnohus.
En ockupation skulle uppmärksamma denna önskan och påverka och påskynda möjligheten att få ny lokal och ekonomiskt stöd.

Kvinnohus nu! sammanfattar denna händelse, fördjupar analysen och placerar ockupationen i ett större sammanhang såväl i staden som nationellt och internationellt.

 

22 april 1983 hade 19 kvinnor ur Grupp 8 i Umeå samlats med målet att 'ta ett tomt hus i anspråk'. Man tänkte ockupera ett gammalt gult hus som stod tomt på Vasagatan 4 i centrala Umeå. Det började med att de (Grupp 8) blev uppsagda från sin lokal i studenternas gamla kårhus (Scharinska villan ). Med anledning därav hade man begärt att få en ersättningslokal och i förlängningen hade krav rests till Umeå kommun om ekonomiskt stöd till ett kvinnohus.

En ockupation skulle uppmärksamma denna önskan och påverka och påskynda möjligheten att få ny lokal och ekonomiskt stöd.

Kvinnohus nu! sammanfattar denna händelse, fördjupar analysen och placerar ockupationen i ett större sammanhang såväl i staden som nationellt och internationellt.

Kerstin Norlander inleder med bakgrund, historisk och politisk överblick. Hon beskriver framväxandet av en ny kvinnorörelse i Umeå men också i Sverige och internationellt eller i egentligen vad hon kallar en ny våg i kvinnorörelsens långa historiska utveckling, även lokalt i Umeå, där också det ockuperade husets tradition av kvinnokamp framletas och återges.

Den autentiska dagboken från ockupationen utgör största delen av boken. Den är transkriberad (tolkad/översatt) av konstnären Kajsa Dahlberg, vilket i detta fall betyder att det handskrivna myllret- skrivet av en mängd personer under den dagliga tillvaron i det ockuperade huset- är uttolkat där man låtit stavfel, språkliga knöligheter och dylikt kvarstå i görligaste mån för att bevara maximal autenticitet.

Dagboken utgör denna boks innehållsmässiga hörnpelare och vid läsning förstår man dess oerhörda betydelse under ockupationens gång. Man kan genom detta kollektiva klotterplank eller vad man nu önskar benämna den följa varje steg som tas av en rörelse som utan tillstånd bosatt sig i ett gult rivningshotat hus. Förutom huvudärendet att ta huset i anspråk för att få igenom sina idéer skapas under resans gång flera organiserade utlöpor från själva kärnsyftet att ockupera. Som till exempel att man börja hålla kurser i olika ämnen, som studier i att utläsa tidningsartiklar, skriva texter, att göra intervjuer och därutöver att starta diskussiongrupper, men också i praktiska göromål som snickeri, bilmek, trädgårdsodling, växtfärgning och annat.

Man kan sammanfattningsvis säga att denna dagbok på ett nära och gripande sätt illustrerar vad denna ockupation innebar i praktiken och också vad den i förlängningen förlöste.

Dagboken löper från onsdagen 27 april till måndagen den 18 juli, den tid som ockupationen pågick.

Den kollektiva dagboken fungerar här som offentlig mötesplats för idéer där allt ventileras som till exempel praktiska problem med anledning av direkta komplikationer av ockupationen men också det dagliga formulerandet och utsmidandet av den politiska linjen. Man hade till exempel ständiga omröstningar om huruvida man skulle avbryta ockupationen eller inte. Här torgfördes till exempel förslag om att istället demonstrera utanför kommunhuset etc.

Det är en mycket sammansatt bok, en kampbok om man så vill, en handbok i hur man gick till väga för att väcka en politisk fråga, materialisera den i handling, visa hur man organiserade kraft för att få genomfört det man ansåg vara nödvändigt, i detta fall att få till ett Kvinnohus.

Hur abstrakta visioner och politiska önskemål växlas ned till ren och skär vardagspolitisk handling illustreras här på ett mycket levande sätt.

Boken är dels ett dokument från händelsen, själva ockupationen, med en autentisk dagbok som sätter läsaren pladask ned innanför husväggarna i det ockuperade gula huset. Men den vecklar också ut sig till en historisk genomgång om vad denna rörelse i grunden är och var uttryck för i det större historiska sammanhanget och att författarna sätter in ockupationen och vidhängande idéer i ett större nationellt och internationellt perspektiv.

I bilaga 1 finns de flygblad som ockupanterna delade ut inför det Öppet Hus de ordnade.

I bilaga 2 skriver Kerstin Nordlander om mediebevakningen.
Kerstin Norlander är fil.dr. I ekonomiskt historia, lektor i genusvetenskap vid Umeå universitet. Var med och bildade Kvinnohusföreningen i Umeå 1980. Deltog i Kvinnohusockupationen.

Kristina Larsson, fil.mag. I statskunskap, genusvetare. Arbetar i Umeå kommun. Arbetade med feministiska nätverket Aniara 2001, medlem i Kvinnohusföreningen.

Kajsa Dahlberg, bildkonstnär. Internationellt verksam, f.n. Doktorand vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Deltog som 10-åring i Kvinnohusockupationen. Skapade 2011 tillsammans med Gritt Uldall- Jessen verket I Godots väntrum baserat på ockupanters dagbok.

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen