Litteratur: Stefan Casta - Kan inte sova, mämmä! - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Får ha roligt med lamm som räknar får!

Stefan Casta

Illustrationer: Mia Maria Güettler

Opal

 

Lilla lammet kan inte sova. Den där godnattsagan som fåret Bääärtil berättade var lite för läskig. Den handlade om vargen. Så nu vågar Lilla lammet inte somna. Tänk om vargen kommer!

 
Godnattsagan "Kan inte sova, mämmä!" handlar om skräck, både för det okända och för det som faktiskt är farligt. Vad skulle lammen göra om det faktiskt kom ett rovdjur? Inte mycket. De kan inte ta sig från hagen.

 

"Jag kan inte sova, mämmä!" ropar hon. "Räkna får", råder mämmä. "Det har man gjort i alla tider. Alla somnar av det."

Lilla lammet försöker verkligen räkna får, men det går inte så bra, eftersom fåren i flocken hela tiden flyttar på sig.

Träff med tre olika djur

Under nattens gång träffar Lilla lammet tre olika djur - ugglan, räven och haren, som även syns på bokens omslag. Först är Lilla lammet lite rädd, sedan kommer hon på att det inte är något farligt. 

När gryningen kommer sover Lilla lammet som en stock. När Tage nämner vargen blir det fåret Bääärtil som blir rädd - han har förmodligen har han fått  mardrömmar av sin egen godnattsaga!

Bokförlaget Opal förlag har två bra godnattsagor bland sina nyaste böcker - "Betty busar i pyjamas" och så "Kan inte sova, mämmä!". Båda fungerar utmärkt som godnattsaga, båda tål att läsas om och om igen, båda har generösa uppslag där bilderna och färgerna täcker hela uppslaget. Men det finns en stor och viktig skillnad - Betty VILL inte somna, Lilla lammet KAN inte somna. 

Viljornas krig eller skräcksaga

Godnattsagan "Betty busar i pyjamas" handlar om ett viljornas krig - Betty är på trotsigaste trotsåldershumör, hon vill inte göra som Herr Tukan säger, hon vill visa att hon kan hålla sig vaken, hon vill inte erkänna att hon är trött. Läggdags förhalas gång på gång, med fyra instrument, fyra målade tavlor och fyra leksakslekar. Sedan kräver hon fyra repriser på läggdagssagan.

Godnattsagan "Kan inte sova, mämmä!" handlar om skräck, både för det okända och för det som faktiskt är farligt. Vad skulle lammen göra om det faktiskt kom ett rovdjur? Inte mycket. De kan inte ta sig från hagen.

Men det är onödigt att vara rädd för ugglan och haren och tydligen räknas inte heller räven som farlig (finns det ett hönshus på bondgården där Lilla lammet bor så hade inte hönsen instämt).

Ingen äger den som äger

Till syvende och sist är Lilla lammet och de andra djur i en djurvärld - något som ytterliggare understryks när pojken Tage kommer på morgonen, det är hans lamm som han ska hälsa på. Om man själv inte får ha några (lant-)djur undermineras identifikationen. Ska man identifiera sig med pojken som äger alla djuren? Det går inte. Ska man identifiera sig med ägodelen? Det går absolut inte.

Betty är ett antropomorfiskt djur, och fungerar bra för både pojkar och flickor att identifiera sig med. Det kommer inte in någon människa i handlingen och stör i djurvärlden. Ingen äger Betty. Det är Betty som äger!

 

 

 

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts