Litteratur: Åsa Öhnell - Voodookvinnans hemlighet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Starkt samhällsengagemang i kusligt spännande deckare 

Åsa Öhnell

Voodookvinnans hemlighet

Idus 

 

 

Tysta steg försvinner i natten.
Kvar i mörkret ligger en docka.
En vanlig docka.
Men rakt in i hjärtat har någon stuckit två nålar.
En röd för död och sjukdom.
En svart för smärta och förbannelse.
Massor av underliga och otäcka saker händer på hotellet, men Klara och Bella ger sig inte förrän de löst mysteriet, och dessutom räddat det mysiga familjeägda hotellet som de bor på!

 

Huvaligen, vilken spännande och otäck början på en deckare! Det är nästan för hemskt! Men snart känner man igen hur det brukar vara i en Klarabella deckare: snygga miljöer och mysterium som är grundat i verkliga problem och där det finns en realistisk lösning.

För voodoo är ju inte på riktigt. Eller?

Ett karibiskt mysterium!

Voodookvinnans hemlighet kom ut ny som e-bok under slutet av 2016 (den finns även som vanlig bok) och här lär läsaren sig massor om voodoo och om Karibien. En alternativ titel hade kunnat vara: Ett karibiskt mysterium. Men den titeln är ju redan upptagen av en Agatha Christie deckare med Miss Marple!

Att döma av omslaget är Voodookvinnans hemlighet inte alls min stil - stackars docka som blir torterad av nålar! Nej, tacka vet jag den fina hundvalpen som fanns på omslaget till den förra boken om Klara och Bella! Men döm inte hunden efter håren eller boken efter sitt omslag - det här är den BÄSTA Klarabella deckaren någonsin och det är en av de absolut bästa deckarna och slukarålderböckerna som jag läst under hela 2016 och 2017!

Deckare med starkt samhällsengagemang

Åsa Öhnell slog i viss mån in på ett nytt spår i och med den förra boken Tallskogens hemlighet, där hon tar upp verkliga samhällsproblem. Något som de bästa deckarna för vuxna ofta gör, men ett grepp som är mer ovanligt i deckare för barn och unga. I Tallskogens hemlighet gällde det djur som far illa och livsfarlig smuggling. Här i Voodokvinnans hemlighet handlar det om samhällsstrukturen i så kallade semesterparadis.

Vad är bäst? Ett lagom fint hotell som drivs av en familj och där alla är glada och där pengarna stannar kvar i landet? Eller ett superflott hotell som behandlar lokalbefolkningen som slavar och där pengarna rinner ut ut landet?

Det är en viktig fråga och en fråga som är väl värd att debattera. Om du nu har turen att åka utomlands - vilka drar nytta av att du är i just det landet? Etisk och ekologisk turism är en het potatis och Voodokvinnans hemlighet ligger helt rätt i tiden!

Se upp för mordiska kokosnötter!

Som vanligt är denna Klarabella deckare full av härliga karaktärer. Min favorit är Rut! En dam med mycket skinn på näsan! Klara och Bella är så bra som omaka bästisar. Klaras oroliga pappa som jobbar som försäkringsagent och ser potentiella olyckor överallt är mycket rolig - fast han själv är allvarlig hela tiden. Han påpekar till exempel att flickorna ska akta sig för kokosnötter när de går till stranden - för kokosnötter är farligare än hajar, för fler dör i kokosnötsrelaterade olyckor än i hajattacker ... ! Hm. Men hitintills har ingen gjort skräckfilmen "Kokosnöten"! Klaras mamma är rolig på sitt sätt, hon överdriver alltid sin "fattiga barndom" - men det är hon som fastnar för "snobbsporten golf".

Hur fick Klara plötsligt råd att åka till Karibien? En lott som Klara fick av sin goda vän Rut ger en vinst - en resa till Karibien! Först verkar Rut sur att Klara har vunnit, men sedan kommer Rut på att hon hellre vill åka till Ullared och handla billigt garn. Men Rut blir riktigt förtvivlad när Klara råkar slå sönder en spegel ... sju års olycka!

Ja, vare sig man är i Sverige eller i Karibien så finns där mycket folktro att ta hänsyn till!

Voodoo som verklig religion, utan dockor

Man lär sig massor om Karibien i boken, och om voodoo - bland annat att religionen voodoo inte håller på med dockor och sånt trams. Det är västerlänningars påfund. Det där är också en viktig ledtråd till den där dockan --- den som hotar Klara och Bella är alltså någon som INTE har koll på riktig voodoo!

Massor av underliga och otäcka saker händer på hotellet, men Klara och Bella ger sig inte förrän de löst mysteriet, och dessutom räddat det mysiga familjeägda hotellet som de bor på!

Det andra hotellet, det stora lyxiga hotellet, är av den där typen som vill att folk bara ska befinna sig på hotellet hela tiden och handla allt svindyrt i deras shop, istället för att t.ex. handla superbilligt på strandpromenaden och gynna de småföretagare som finns i landet ... (Folk som de försöker fördriva från "sitt territorium").

Man måste köpa ALLT på hotellet!

Förresten: kompisar som varit på Teneriffa berättade förbluffade att de inte ens fick posta ett vykort som de köpt på strandpromenaden på hotellet, för man var tvungen att köpa både kort och frimärken på hotellet för att få lägga dem på postlådan! Annars fick man snällt leta upp postlådan på strandpromenaden och det var en lång, lång, lång promenad att leta efter den lilla undanskymda postlådan!

Mycket som kanske verkar lite långsökt i boken är alltså alldeles sant ... Eller skulle kunna vara det! Bokens handling verkar väl researchad och mycket trovärdig.

Det här är som sagt den bästa Klarabella deckaren någonsin!

Massor av mys, rys och spänning - och dessutom viktiga tankar om hur rättvist eller orättvist en kaka kan fördelas i ett semesterparadis!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen