Litteratur: Sanna Juhlin - Hemliga trean och maskeradmysteriet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Edgar Allan Poe möter Cluedo i ny barndeckare

Sanna Juhlin

Hemliga trean och maskeradmysteriet

Illustrationer: Johanna Kristiansson

Ordalaget

 

Charlie, Fanny och Felix har aldrig tidigare hållit i ett förhör. De har bara sett på TV och läst i böcker hur man gör - men de måste ju försöka. Men folk kan bli arga när de beskylls för saker de inte gjort.
Den här deckartrion och deras ganska lata hund är en charmig bekantskap. Alla i deckarklubben har olika egenskaper och olika färdigheter och på så sätt kompletterar de varandra.

 

Dessutom är det inte säkert att alla talar sanning hela tiden - men folk ljuger av olika anledningar. Det behöver inte betyda att de är skyldiga. Så hur ska Hemliga trean räkna ut hur allt hänger ihop kring det mystiska försvinnandet av Agatha von Wassers dyrbara smaragdhalsband? Det gäller för medlemmarna i Hemliga trean att tänka på alla detaljer och att koppla ihop allt de har sett och hört.

För läsaren gäller det också att lägga ihop alla detaljer BÅDE i texten och i bilderna. Det är inte säkert att allt finns i texten. Eller att allt som står i texten är sant. Man får vara källkritisk, titta på bilderna också och upptäcka att ibland motsäger text och bild varandra.

Boken är full av roliga referenser till kända deckare. Hela miljön känns som om man befinner sig ett Cluedo spel. Är det Överste Senap med ljusstaken i biblioteket som är den skyldige?

De misstänkta är (enligt Hemliga treans anteckningsblock):

2 gorillor

1 apa och hans cirkusdirektör

Molly Loo

Fru Bonn

Doktorn

Greven

(Nej, Överste Senap är inte med på listan.)

Men har inte deckarklubben glömt bort  någon?

Det är ett mustigt persongalleri som boken bjuder på och redan på bokens omslag börjar man tänka på Edgar Allan Poes Morden på rue Morgue, när man ser ett par gorillor klättra in genom ett fönster på övervåningen i tornet. Eller så tänker man på Tintin och Bianca Castafiores juveler. Där är det också en smaragd som försvinner och en apa som blir misstänkt. Tintin får jobba mot förutfattade meningar mot romer och deras apa när Dupontarna sätts på fallet.

Farbror Charlie von Wasser är äldst i Hemliga trean, han är en stor beundrare av Sherlock Holmes och gissa vad han klär ut sig till när det är maskerad? Det brukar ofta finnas tvillingar med i deckare, både för stora och små läsare, och de andra medlemmarna i Hemliga trean är tvillingarna Fanny och Felix. En deckare ska också ha en hund och Charlie har en egen hund som heter Taggen.

Den här deckartrion och deras ganska lata hund är en charmig bekantskap. Alla i deckarklubben har olika egenskaper och olika färdigheter och på så sätt kompletterar de varandra. 

Sanna Juhlin får också in tankar och funderingar kring hur förutfattade meningar kan påverka hur man ser på folk. Eller förbiser folk.

Vilket hon för övrigt också lyckades med i Morrison och hamsterjakten - när katten väl släppt sina fördomar mot hamstern blir de vänner.

Boken passar bra både för högläsning (man kan leta ledtrådar i bilderna tillsammans) eller som lättläst läsa-själv-bok.

Hemliga trean har alla förutsättningar för att bli en lika älskad och framgångsrik serie som LasseMaja serien!

 

 

 

 

Läs även Sanna Juhlins roliga bilderbok Morrison och hamsterjakten:

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22383-litteratur-sanna-juhlin-morrison-och-hamsterjakten2

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts