Litteratur:Steve Antony - Betty busar i pyjamas - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Onomatopoetisk godnattsaga med överraskande slut

Steve Antony

Betty busar i pyjamas

Översättning: Anja Eriksson 

Opal

 

Egentligen är det läggdags. Egentligen ska Betty sova. Egentligen är Betty trött. Betty har till och med sin pyjamas på sig, en gul sak med mumsiga, nästan självlysande bananer på.
Onomatopoetiska ord representerar också målandet (med splish, splash, splatt och splott) och alla de olika musikinstrumenten, som ger olika ljud ifrån sig. (En kul detalj senare i boken är att bokstavsklossen X hamnat bredvid xylofonen - det är annars inte mycket man kan ha X till!)

 

Men bara för att det är läggdags och man är trött och har pyjamas på sig innebär det inte att man kommer att lägga sig! Betty har SÅ mycket som hon vill göra, dagen måste förlängas bara lite till! Det spelar ingen roll att Herr Tukan påpekar att det är läggdags. Böckerna om Betty passar verkligen för trotsåldern, eller "the terrible twos", som trotsåldern heter på engelska. Men även äldre barn hittar mycket att ha kul åt i den här härliga boken!

Trotsåldersutbrott i bananpyjamas

Originalets titel "Betty goes bananas in her pyjamas" är verkligen träffande när det gäller att visa vad det handlar om - att "go bananas" är typ som att släppa alla hämningar och göra något alldeles galet, eller, som här, att få ett utbrott. Något som man lätt får i trotsåldern!  Betty får verkligen små utbrott när någon ska tvinga henne i säng! Hon skriker NEJ och munnen blir nästan lika stor som hennes ansikte. Snacka om att "go bananas"! Sedan är det ju kul att hon har en bananpyjamas! Och att hon är en gullig liten apa. En apa som går bananas i sin bananpyjamas! Det kan knappast bli roligare!

Musik och målning och lek hellre än sömn

Betty vill inte sova. Betty bestämmer sig för att hon bara MÅSTE spela på alla sina instrument först. Betty blir utmattad. Men när Herr Tukan föreslår att hon ska fortsätta spela i morgon piggnar Betty till, tillfälligt. Hon bara MÅSTE måla några olika tavlor först. Betty blir ännu mer utmattad. Men när Herr Tukan föreslår att Betty ska fortsätta måla i morgon piggnar hon sturskt till, igen! Hon bara MÅSTE leka med alla sina favoritleksaker först ... Men efter 4 instrument, 4 tavlor och 4 leksaker ger sig Betty till sist. Nu är hon så utmattad att hon knappt kan kravla till sängen. Men hon erkänner inte att hon är trött och egentligen vill lägga sig. Herr Tukan mutar henne med en saga för att hon ska lägga sig - han städar undan alla leksaker, instrument och målargrejor i skåpet (de ska också sova nu!) och efter 4 repriser av godnattsagan verkar det som om Betty sover lugnt. Puh!

Men då ... går dörren till skåpet upp och i ett månbelyst rum och med ett stort KRASCH! ramlar allt som Herr Tukan stoppat undan till i morgon ut igen ...

Från A till ZZZZZZ ... till A igen!

Så kan det vara ibland. Hela nattningsrutinen och allt jobb kan förstöras av någon liten grej. Och så får man börja om från A igen!

Betty är en otroligt rolig, rörlig och expressiv berättelse med hög igenkänningsfaktor! Det går att uppskatta Betty på många olika plan. En liten läsare kan känna sig stolt över att ha spanat in alfabetskoden - på varje bild finns klossar gömda med olika bokstäver på. ABCDE på det första uppslaget, och så vidare. En ännu yngre läsare kan tycka det är roligt att känna igen sina egna favoritleksaker (som BRUM BRUM bilen). Alla som någonsin försökt natta en motsträvig unge har roligt åt Bettys förolämpade miner varenda gång Herr Tukan föreslår att hon kanske är trött och vill sova nu!

Massor av färg, massor av Betty

Uppslagen utnyttjas på ett kreativt sätt med massor av klara, starka färger (ofta i gult, rött och blått), massor av Betty i olika ställningar (och med olika ansiktsuttryck) och lagom mycket text, med stor stil, som framför allt fångar LJUD - Bettys tankar och sinnesstämningar kan man ju gissa sig till av bilderna och hennes uttrycksfulla ansikte! Så himla perfekt!

På den sista sidan där Betty förmodas sova finns bara en enda tom kloss (den enda Herr Tukan missat att trycka in i skåpet med allt det andra) och på den ska det stå Z ... vilket man kan lista ut om man hittat bokstavskoden innan i boken, och dessutom brukar det stå "Z" när en person sover och snarkar!

(Det här är en engelsk barnbok, så det slutar med Z.  ÅÄÖ finns inte med i bokstavskoden. Dessutom snarkar man ju inte ÅÄÖ när man sover!)

Riklig onomatopoetik med Betty

För mindre barn är det härligt med alla onomatopoetiska ord. Orden är roligt skrivna och fångar stämningen med vad Betty håller på med. Det är också kul att känna igen sina egna leksaker - där är bilen, där är tåget och så vidare. Betty säger BRUM BRUM när hon kör bilen,TUFF TUFF när hon kör tåget, TUT TUT när hon kör lastbilen (lastad med bananer) och SWOOSCH när hon flyger med sin raket.

Onomatopoetiska ord representerar också målandet (med splish, splash, splatt och splott) och alla de olika musikinstrumenten, som ger olika ljud ifrån sig. (En kul detalj senare i boken är att bokstavsklossen X hamnat bredvid xylofonen - det är annars inte mycket man kan ha X till!)

Gissa handlingen med hjälp av ansiktsuttrycken

En annan rolig sak för små läsare - eller snarare lyssnare och betraktare av bilderna - är att Bettys ansiktsutryck gör att barnen kan förstå vad som kommer att hända sedan i boken. Det är uppenbart att Betty blir tröttare och tröttare. Men det märks också att så snart Herr Tukan föreslår sängdags så fastnar Bettys blick på något och så är karusellen igång igen. Tills hon återigen blir ännu tröttare. De små läsarna klarar av att gissa slutet - att Betty kommer att somna av ren utmattning (och även hur hon kommer att förhala sängdags!) - och känner sig smarta att de sett ledtrådarna och gissat handlingen! Det är en bra bok, som ger lagom ledtrådar som gör att den lilla läsaren kan få klura ut handlingen och få känna sig smart. Lite som i en barndeckare. Men man ska ju också ha en peripeti på slutet, en final twist! Och den kommer!

The Big Bang startar hela händelsekedjan på nytt!

Allt verkar vara så lugnt ...  MEN ... sedan kommer ju överraskningen! Både stora och små läsare blir överraskade av att allt börjar om igen under månens sken - med en rejäl krasch ... och ABC klossarna så klart! På så sätt "vinner" den trotsiga Betty! Klart att hon inte kan sova med allt oväsen - och när alla leksakerna kommit tillbaka! Den stora smällen gör att allt börjar om igen. Och vi har fått en Never Ending Story --- så som nattande så ofta är!

Vilken slutsummering! Vilken Grand Finale!

This is how it all ends - not with a snore, but with a bang!

Det där är inte T.S. Eliot kanske, men det är onomatopoetisk poesi för de minsta och en härlig godnattsaga som håller för mycket mer än 4 repriser!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts