Litteratur:Johan Christiansson - SoL 1:1 - Tidningen Kulturen
Johan Christiansson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Det kalla och det tomma ljuset

Johan Christiansson

SoL 1:1

Venaröd Förlag

I de storslagna regelverken och de pompösa lagtexterna finns det fastställt vad som gäller för det mesta; det är ord som är både vackra och som förpliktigar till stordåd, för dem, som ska arbeta efter lagens bokstav och intentioner.
Detta är en roman om socialsekreterarens vardag med utsnitt ur klienters verkligheter; berättelsen speglar väl och initierat båda sidor.
Johan Christiansson

Johan Christiansson

Så är det även med Socialtjänstlagen, som talar om hur samhället ska ge stöd, hjälp och behandling åt dem, som på olika sätt och av olika skäl har råkat i bryderier och hamnat utanför eller rent av sjunkit ner i dy eller träskmarker. Det kan vara på grund av missbruk, sjukdom eller tillfälliga, men brutala livskriser. I både samtal och i behandlingsarbete ska hänsyn tas till klientens medbestämmanderätt och integritet; lagen talar om ett förhållningssätt.

Detta är en roman om socialsekreterarens vardag med utsnitt ur klienters verkligheter; berättelsen speglar väl och initierat båda sidor.

Karl är socialsekreterare, han arbetar med utsatta människor, särskilt missbrukare; han går på möten, skriver journalanteckningar, gör hembesök och besök på behandlingshem, han talar med sina kollegor; hemma är han tillsammans med fru och två barn. Det är ett liv, som de flesta har och de flesta känner igen.

Det finns saker att reflektera över, som detta vad arbetet består av och med vilken effektivitet det bedrivs och vilka resultat det ger. Sådana tankar är direkt nedslående, det finns i arbetet en inbyggd mekanik och en betydelselös strukturell tomhet. Processer upprepas, de olika terapierna biter inte, men de förlängs och repeteras.

Karl tänker inte så , han gör sitt arbete på samma sätt, som sina kollegor, de lägger in ett möte till eller arbetar fram ett nytt strategidokument, men de gör sällan någon utvärdering och uppföljning av sina insatta åtgärder och program.

Möjligen ställer de några tvära frågor, men utan engagemang och känsla, det rullar på som tidigare och klienterna fortsätter sin kräftgång eller som Kafkas skalbagge, hamnar de på rygg och blir hjälplösa. I detta mörker och i dessa långa skuggor, finns det bara små glipor av hopp och några gläntor av ljus, men det ljuset är kortvarigt, kallt och tomt.

Den stora käftsmällen för Karl kommer, när hans fru lämnar honom, då förvandlas hans liv till samma helveten, som flera av hans klienter har, han får svårt att navigera i livet och hans verklighetsbilder blir upplösta och okonturerade.

Romanen har stora förtjänster, den har utsökta miljöskildringar med en skarp detaljrikedom och framför allt visar den på det sociala arbetets sammansatta vardag, den är utmärkt läsning för dem, som arbetar inom fältet och framför allt för alla dem, som ska utbilda sig för att arbeta där. Det finns en stark närvaro i berättandet, det är storslaget!

 

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen