Litteratur: Martin Kylhammar - Bland resenärer och kosmopoliter - Tidningen Kulturen
Tommy Gunnarsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vad är svenskhet?

Martin Kylhammar

Bland resenärer och kosmopoliter

Carlssons

 

Vad är svenskhet? Finns det särskilda svenska värden? Och vilken plats har dessa eventuella värden i en nutida omvärld där nationsgränser och nationalstater allt mer kommit till att uppluckras?
I boken får vi dessutom stifta nära bekantskap med flera franska personligheter, varav flera är eller varit framstående både inom den akademiska, politiska som mediala världen, och som varit undersökande resenärer i det svenska folkhemmet. Det är alltså både inhemska och utländska blickar som Kylhammar undersökt för att försöka besvara bokens problematik.
Tommy Gunnarsson

Tommy Gunnarsson

I sin nya bok Bland resenärer och kosmopoliter – Svensk kultur inför utlandet undersöker Martin Kylhammar, som är idé- och litteraturhistoriker och verksam som professor vid Tema Kultur och samhälle på Linköpings universitet, just denna problemställning. En problemställning som ständigt är aktuell i vår nutid där den nationella identiteten hela tiden antingen riskerar förvridas i populistiska händer eller att negligeras som något politiskt smutsigt.

Kylhammar undersöker denna problematik utifrån en gedigen samlad kunskap om storheter som August Strindberg, Verner von Heidenstam, Harry Martinson, Eyvind Jonsson och Thomas Tranströmer. Dessa är författare som inte bara skildrat och lyckats påverka den svenska självbilden inifrån, de har också i hög grad varit med om att sprida denna nationella självbild utanför Sverige genom sin världslitteratur och kosmopolitiska tillvändhet. Kylhammar har också utifrån bokens problemställning undersökt nutida levande författare som Jonas Hassen Khemiri.

I boken får vi dessutom stifta nära bekantskap med flera franska personligheter, varav flera är eller varit framstående både inom den akademiska, politiska som mediala världen, och som varit undersökande resenärer i det svenska folkhemmet. Det är alltså både inhemska och utländska blickar som Kylhammar undersökt för att försöka besvara bokens problematik.

Det mest frapperande med Bland resenärer och kosmopoliter är att boken kretsar nästan lika mycket i sig kring nya upptäckter om sina personligheter som den gör kring dess problemställning. Exempelvis ges en stark motbild till den tyvärr ofta allmänt rådande bilden av Heidenstam som den nationalromantiska av skalder. Här kommer inte minst den ofta förekommande fördomsfulla bilden av Heidenstam som hårdför nationalist på skam. Även personer som Martinson framträder i en annan dager än vad han ofta annars allmänt får.

I Bland resenärer och kosmopoliter kommer Kylhammar med få tydliga egna slutsatser kring bokens problemställning, och härom, vilket inte är en alltför okvalificerad gissning, har han kanske också medvetet valt att vara försiktig för att istället genom bokens representativt höga kunskapsnivå lämna fältet öppet för andras tolkning.

Boken är kunskapsmässigt utmärkt, inte minst då tack vare Kylhammars egna gedigna grundforskning av flera av de personer som rör sig i bokens namnkunniga persongalleri, och allt presenteras på ett lättillgängligt sätt. Bland resenärer och kosmopoliter är passande för alla och envar som vill ha nyktert på fötterna för att själv orientera sig vidare i den ytterst svåra, komplexa, snåriga, fascinerande och ifrån alla håll inte så sällan infekterade problematik som är svenskheten.

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen