Litteratur: E.T.A. Hoffmann - Kreisleriana - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Kreisleriana för första gången på svenska i sin helhet

E.T.A. Hoffmann

Kreisleriana

Ellerströms

 

Många av den preussiske romantiske författaren E.T.A. Hoffmanns centrala verk, såsom Katten Murrs tankar om livet och Den gyllene krukan, finns i lättfunna svenska översättningar. Det känns ändå närmast mirakulöst när nu Ellerström valt att ge ut Kreisleriana för första gången i svensk översättning.
Berättarstrukturen i Kreisleriana, vilken saknar egentlig ramberättelse utan tar upp flera berättelser och händelser ur sin huvudpersons liv, är inte helt enkel att komma in i. Boken har karaktären av ett slags litterärt allkonstverk, ja, nästan collage, där fiktiva brev samsas med essäistiska och aforistiska texter och konventionellt berättande.

 

Romantiken står nämligen inte högt i kurs bland dagens svenska läsare, i alla fall om man får döma efter hur dåligt utbudet är gällande nyutgåvor av både inhemska som utländska klassiska verk från romantikens guldålder. Vill man ha tag på storheter som Novalis och Schiller i svensk översättning lyser nyutgåvorna och nyöversättningarna med sin nästan totala frånvaro.

Förutom en skicklig, och med känslig fingertoppskänsla för den romantiska texten, utförd översättning av Kreisleriana, så presenterar översättaren Lars Nyberg också ett välskrivet och omfångsmässigt generöst förord i boken. För novisen är förordet här närmast att anse som obligatorisk läsning, inte minst då det är en utmärkt bildad guidning, både allmänt in i Hoffmanns litterära universum och in i den text, eller snarare texter, som är Kreisleriana.

Huvudpersonen i Kreisleriana, kapellmästaren Johannes Kreisler, arketypen för det lidande romantiska skapargeniet, återfinns i flera av Hoffmanns tidigare verk. Han är bland annat samma person som senare återkommer som huvudkaraktär i Katten Murrs tankar om livet.

Hoffmann själv var musiker och kompositör, en ytterst flitig sådan dessutom, även om hans musikaliska gärning kommit att hamna i skymundan för hans litterära, i alla fall utanför Tyskland. Det blir i och med Hoffmanns egen bakgrund som kompositör givetvis lockande att försöka se honom själv i karaktären Kreisler. Nog känns det också när man läser i Kreisleriana, eller för den delen i andra verk där Kreisler skildras, att Kreisler som skapad karaktär fungerar texten igenom nästan som ett slags litterärt alter ego och moraliskt stöd för de ibland närmast manifestliknande utspelen som görs till den romantiska konstens försvar.

Kreisleriana innehåller också ur Hoffmanns egna liv mer eller mindre självbiografiska avsnitt som lånats ut till huvudpersonen Kreisler. Kreisler bär dessutom inte minst i sin karaktär mycket av Hoffmanns verkliga person, vilken levde ett utsvävande dryckesliv vid sidan av sitt flitiga och ansvarfulla yrkesliv som tjänsteman, även om Kreisler måste i de flesta avseenden ses som en betydligt mer uppskruvad version av sin författare.

Berättarstrukturen i Kreisleriana, vilken saknar egentlig ramberättelse utan tar upp flera berättelser och händelser ur sin huvudpersons liv, är inte helt enkel att komma in i. Boken har karaktären av ett slags litterärt allkonstverk, ja, nästan collage, där fiktiva brev samsas med essäistiska och aforistiska texter och konventionellt berättande. Ibland är det Hoffmann själv som talar direkt i texten. Ifrån början var inte heller Kreisleriana publicerad som en samlad text utan publicerades som spridda delar i bland annat samtida tidskrifter.

Kreisleriana har inte det genomgående fantastiska elementet som i det närmaste för många är förknippat och synonymt med Hoffmanns litteratur. Den som törstigt söker fullblodig skräckromantik eller fantastik finner det inte i Kreisleriana. Boken är dock i sitt högromantiska anslag lika polemiskt inställd till det samtida preussiska linjära framgångstroende samhället som någon av hans mer fantasitillvända verk. En svensk läsekrets får nu alltså på svenska ta del av en sida av Hoffmanns författarskap som nog för många nästan helt hamnat i skuggan av han som renodlad fantastikförfattare.

Givetvis spelar musiken i Kreisleriana en särskilt central roll. För Hoffmann var musiken den romantiska av alla konstarter, eller som han själv uttrycker det i Kreisleriana: ”Den är den mest romantiska av alla konster, ja man frestas nästan säga; den enda äktromantiska konsten, ty oändligheten är dess motiv. – Orfeus lyra öppnade Orkus portar. Musiken inbjuder människan till ett okänt rike, en värld som inte har nåt gemensamt med den sinnenas yttre värld som omger henne, där hon lämnar bakom sig alla påtagliga intryck för att hänge sig åt en outsäglig trånad.”Kreisleriana är full av liknande aforistiskt fruktbara texter där Hoffmann hela tiden försöker sig på att avtäcka musiken dess mystik. Som romantiskt vital eldskrift funkar Kreisleriana lika bra i dag för den som vill motvärja och besvärja sig mot rådande andefattighet.

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen