Litteratur: Anders Mathlein - Brevet som försvann - Vinst och förlust i e-postens tid - Tidningen Kulturen
Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Vinst och förlust i e-postens tid

Anders Mathlein

Brevet som försvann - Vinst och förlust i e-postens tid

Carlsson Bokförlag

 

Brevet som försvann handlar inte om postens inkompetens eller senaste statistik som visar att vart tionde brev försvinner eller går fel. Brevet som försvann handlar om det handskrivna brevet och handskrift i allmänhet - något som håller på att försvinna. Eller som kanske redan har försvunnit?
Dagens forskning visar att de som antecknar för hand minns vad de varit med om. De minns t.ex. vad den där föreläsningen handlade om. De som skriver på dator minns inte. Det är något med det motoriska i att anteckna för hand som gör att hjärnan aktiveras på ett annat sätt, man aktiverar ett muskelminne.
Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

När skrev du senast för hand?

Har du på sistone skickat eller mottagit ett handskrivet brev tillhör du en minoritet. Har du en snygg, personlig handstil tillhör du än ännu mindre och ännu mer exklusiv skara. Idag finns inte välskrivning i skolorna - lärarna som undervisar barnen kan inte ens själv skriva snyggt, på pekar författaren till Brevet som försvann. De är vana vid att trycka på knappar och att ett datorprogram tar hand om grammatik och stavfel.

Enligt undersökningar av Bic, tillverkare av kulspetspennor, äger var tionde tioåring i Storbritannien inte ens någon penna. 6 av 10 har inget brevpapper hemma.

Även det som skickas med posten brukar vara datorutskrifter - tänk på alla räkningar, fakturor, följesedlar, men också de mer personliga breven. Breven är i stort sett aldrig handskrivna.

Det privata har blivit offentligt

Brev och dagböcker var förr privata - och sparades, och blev viktiga forskningsdokument för senare generationer. Här finns “det äkta”. Idag är många “brev” och “dagböcker” offentliga - allt som finns på facebook och sociala medier, instagram, bloggar, twitter osv. För många människor är detta deras “brevskrivande” och deras “dagboksskrivande” - men det är inte personligt eller äkta, det är offentligt och “dagböckerna” är fulla av bullbak, fredagsmys, lyckade fester, leende vänner, selfies och mysiga semesterresor. Det finns inte plats för “det äkta” någonstans i en värld där alla ska hålla upp en blank och lyckad och offentlig fasad.

Vad kommer att sparas från vår tid? Vad kommer att finnas kvar som är äkta? Författaren Anders Mathlein påpekar att Strindbergs korrespondens inte hade funnits kvar om han hade skrivit e-mail - hans vanliga, gamla handskrivna brev omfattar däremot två volymer.

Förlorad personlighet, förlorat minne

Att förlora förmågan att skiva för hand, att förlora sin handskrift - är inte det som att förlora en del av sin personlighet?

Dagens forskning visar att de som antecknar för hand minns vad de varit med om. De minns t.ex. vad den där föreläsningen handlade om. De som skriver på dator minns inte. Det är något med det motoriska i att anteckna för hand som gör att hjärnan aktiveras på ett annat sätt, man aktiverar ett muskelminne.

Den kreativa och konstnärliga handstilen

Allt i världen är dock inte nattsvart när det gäller handskrift - i Frankrike anses det fortfarande vara viktigt, det kopplas samman med kreativitet, filosofi, konstnärlighet och det vackra franska språket. Eftersom världens vackraste språk förtjänar världens vackraste handstil?

Vi får se om folk i Frankrike kommer att ha världens bästa minne i framtiden!

Vem vet, handskriften kanske får en renässans, precis som olika typer av hantverk och handarbete och hemlagat.

Det går att köpa färdigbakat och färdigstickat och färdigodlat. Men det går inte upp mot att göra det själv. På samma sätt kan snygga pennor och kalligrafikurser göra att det handskrivna ordet kan få en renässans!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen