Litteratur: Anders Mathlein - Brevet som försvann - Vinst och förlust i e-postens tid - Tidningen Kulturen
Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vinst och förlust i e-postens tid

Anders Mathlein

Brevet som försvann - Vinst och förlust i e-postens tid

Carlsson Bokförlag

 

Brevet som försvann handlar inte om postens inkompetens eller senaste statistik som visar att vart tionde brev försvinner eller går fel. Brevet som försvann handlar om det handskrivna brevet och handskrift i allmänhet - något som håller på att försvinna. Eller som kanske redan har försvunnit?
Dagens forskning visar att de som antecknar för hand minns vad de varit med om. De minns t.ex. vad den där föreläsningen handlade om. De som skriver på dator minns inte. Det är något med det motoriska i att anteckna för hand som gör att hjärnan aktiveras på ett annat sätt, man aktiverar ett muskelminne.
Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

Anders Mathlein foto Susanne Kronholm

När skrev du senast för hand?

Har du på sistone skickat eller mottagit ett handskrivet brev tillhör du en minoritet. Har du en snygg, personlig handstil tillhör du än ännu mindre och ännu mer exklusiv skara. Idag finns inte välskrivning i skolorna - lärarna som undervisar barnen kan inte ens själv skriva snyggt, på pekar författaren till Brevet som försvann. De är vana vid att trycka på knappar och att ett datorprogram tar hand om grammatik och stavfel.

Enligt undersökningar av Bic, tillverkare av kulspetspennor, äger var tionde tioåring i Storbritannien inte ens någon penna. 6 av 10 har inget brevpapper hemma.

Även det som skickas med posten brukar vara datorutskrifter - tänk på alla räkningar, fakturor, följesedlar, men också de mer personliga breven. Breven är i stort sett aldrig handskrivna.

Det privata har blivit offentligt

Brev och dagböcker var förr privata - och sparades, och blev viktiga forskningsdokument för senare generationer. Här finns “det äkta”. Idag är många “brev” och “dagböcker” offentliga - allt som finns på facebook och sociala medier, instagram, bloggar, twitter osv. För många människor är detta deras “brevskrivande” och deras “dagboksskrivande” - men det är inte personligt eller äkta, det är offentligt och “dagböckerna” är fulla av bullbak, fredagsmys, lyckade fester, leende vänner, selfies och mysiga semesterresor. Det finns inte plats för “det äkta” någonstans i en värld där alla ska hålla upp en blank och lyckad och offentlig fasad.

Vad kommer att sparas från vår tid? Vad kommer att finnas kvar som är äkta? Författaren Anders Mathlein påpekar att Strindbergs korrespondens inte hade funnits kvar om han hade skrivit e-mail - hans vanliga, gamla handskrivna brev omfattar däremot två volymer.

Förlorad personlighet, förlorat minne

Att förlora förmågan att skiva för hand, att förlora sin handskrift - är inte det som att förlora en del av sin personlighet?

Dagens forskning visar att de som antecknar för hand minns vad de varit med om. De minns t.ex. vad den där föreläsningen handlade om. De som skriver på dator minns inte. Det är något med det motoriska i att anteckna för hand som gör att hjärnan aktiveras på ett annat sätt, man aktiverar ett muskelminne.

Den kreativa och konstnärliga handstilen

Allt i världen är dock inte nattsvart när det gäller handskrift - i Frankrike anses det fortfarande vara viktigt, det kopplas samman med kreativitet, filosofi, konstnärlighet och det vackra franska språket. Eftersom världens vackraste språk förtjänar världens vackraste handstil?

Vi får se om folk i Frankrike kommer att ha världens bästa minne i framtiden!

Vem vet, handskriften kanske får en renässans, precis som olika typer av hantverk och handarbete och hemlagat.

Det går att köpa färdigbakat och färdigstickat och färdigodlat. Men det går inte upp mot att göra det själv. På samma sätt kan snygga pennor och kalligrafikurser göra att det handskrivna ordet kan få en renässans!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts