Litteratur: Jonathan Stroud - Den flammande skuggan - Tidningen Kulturen
Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En av årets absolut bästa och roligaste böcker

Jonathan Stroud

Den flammande skuggan

B Wahlströms

 

En ny härligt tjock volym i serien Lockwood & Co är bland det mest spännande som händer under hela året när det gäller barn- och ungdomslitteratur!
Men de hinner inte göra något åt förslaget förrän Anthony Lockwood knackar på dörren och ber Lucy om hjälp - i egenskap av frilansare. De har ett fall som de inte kan lösa utan henne.Det är bara en natts jobb. Vad kan gå fel?
Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Kritikerrosad publikfavorit

Den flammande skuggan är spitterny i Sverige  (den svenska översättningen kom ut  24 februari 2017),  men de olika engelskspråkiga utgåvorna av The Creeping Shadow finns på listorna över de allra bästa och mest kritikerrosade böckerna när år 2016 summeras i Storbritannien, på Irland och i USA.

Det spelar ingen roll om du frågar barn, tonåringar eller vuxna - om du gillar humor, spänning och spöken, paranormala äventyr och lite fantasy med en twist, så är Lockwood & Co en 5+ bok att avnjuta!

Hög språklig nivå, ännu högre spänningsnivå

Jonathan Stroud håller alltid en hög språklig nivå men det är spänningen, spänningen, spänningen som imponerar allra mest!

Och så humorn ... I inledningen av den allra första volymen om Lockwood & Co förkunnar Anthony Lockwood efter ett avslutat uppdrag att de goda nyheterna är att huset nu är spökfritt - de dåliga nyheterna är att huset håller på att brinna ner till grunden! Äventyren i Lockwood & Co har bara blivit mer spännande och mer komplexa med tiden!

Ghostbusters möter Sherlock Holmes

Det här som om Ghostbusters möter Sherlock Holmes, med en ny, ung, hungrig personaluppsättning! Och mycket, mycket roligare! Lockwood & Co klarar av det mesta - vare sig det gäller att lösa ett 50 år gammalt mord eller att ta itu med fiffel bland dagens myndigheter. I varje bok tar huvudpersonerna sig an flera olika fall, och hela anrättningen är kryddad med gott om blinkningar till de gamla gotiska romanerna och viktorianska klassikerna.

I Lockwood & Co är de flesta av spökjägarna och mysterielösarna tonåringar. Den allra bästa Lyssnaren av dem är Lucy Carlyle, en fjortonåring som kommer till London och får jobb på Lockwood & Co. Lucy har unika förmågor. Ingen kan höra (och förstå) spöken så bra som hon!

Det har också lett till att hon fått en ovanlig, ny bäste vän och samarbetspartner...

Lucy Carlyle har startat eget

Frilanslivet är toppen, tycker nokens berättare Lucy Carlyle. Hon har i inledningen av bok fyra lämnat Lockwood & Co och startat eget. Hon får massor av uppskattning. Hon väljer vem hon arbetar med och när, hon väljer sina fall, hon får spänning så det räcker och blir över, hon tjänar mycket, mycket mer (för alla vet att hon är den bästa Lyssnaren) ... och hon har en egen lägenhet. Där hon bor själv. Om man inte frågar Skallen. Som hävdar att de är sambos. Skallen är ett avancerat typ tre spöke som bor i en spökburk och som trivs utmärkt med att Lucy lämnat Lockwood. Skallen hävdar att det är ju de två som är bästa vänner och att de borde starta en egen firma vid namn Carlyle och Skallen!

Men de hinner inte göra något åt förslaget förrän Anthony Lockwood knackar på dörren och ber Lucy om hjälp - i egenskap av frilansare. De har ett fall som de inte kan lösa utan henne.Det är bara en natts jobb. Vad kan gå fel?

Svar: Mycket!

Ett annorlunda triangeldrama

Skallen är sur och avundsjuk för att Lucy pratar med Lockwood - skulle  inte de två vara bästa vänner och partners för evigt?  Skallen vägrar hjälpa till. George är sur för att Lucy lämnade honom och de andra agenterna på Lockwood & Co. Lockwood har blivit slarvigare och mer oförsiktig, som om han har en dödslängtan. Holly är perfekt, snygg och irriterande som vanligt (Skallen har olika mordplaner som Lucy vägrar genomföra, trots att hon inte heller gillar Holly) och spänningen mellan Lucy och Lockwood komplicerar allt ... Ja, kort sagt är det ingenting som fungerar som det brukar längre. Det verkar som om det farliga spöket inte är den värsta utmaningen för Lockwood & Co.

När allt ser som mörkast ut blir det ännu värre för Lucy: någon stjäl hennes vän Skallen för att sälja honom på svartabörsmarknaden för hemsökta artefakter ... och hon är beredd att göra vad som helst för att rädda sin vän. Men hon klarar inte uppdraget ensam. Hon måste anlita någon som hjälper till ... och hon väljer Lockwood.

Den flammande skuggan väcker döda

Samtidigt kommer en ny klient till Lockwood & Co för att få hjälp med den värsta vålnaden någonsin: Den flammande skuggan. Och för att få hjälp med att rensa en ovanligt hemsökt by från spöken.

Lockwood anlitar Lucy för att hjälpa till. Plötsligt har de två livsfarliga fall på gång: rädda Skallen och rädda en hel by. Men det visar sig att det finns en länk mellan de två fallen!

Ska Lucy och Lockwood & Co lyckas rädda både alla människor i den spökinfesterade byn och Skallen - innan det är för sent? Ska de lyckas avslöja sanningen bakom Den flammande skuggan? Visst måste de se upp för alla spöken, men de som de verkligen, verkligen måste se upp för är faktiskt andra människor! Den verkliga ondskan är i allra högsta grad levande.


Ett trovärdigt världsbygge, perfekt in i minsta detalj

För varje del i serien Lockwood & Co så blir intrigerna mer komplicerade och mer spännande - och det läggs också till fler karaktärer. En bonus: Lucys kompis Skallen har fått en större roll och fler repliker och han är den absolut roligaste karaktären i boken!

Vitsigt, uppfinningsrikt, isande spännande och mycket, mycket mänskligt! En trovärdig alternativ brittisk värld byggs upp in i minsta detalj och äventyret är helt uppslukande. Jonathan Stroud skriver som en dröm och hans hemsökta böcker är sann magisk läsning!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen