Litteratur: Jonathan Stroud - Den flammande skuggan - Tidningen Kulturen
Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En av årets absolut bästa och roligaste böcker

Jonathan Stroud

Den flammande skuggan

B Wahlströms

 

En ny härligt tjock volym i serien Lockwood & Co är bland det mest spännande som händer under hela året när det gäller barn- och ungdomslitteratur!
Men de hinner inte göra något åt förslaget förrän Anthony Lockwood knackar på dörren och ber Lucy om hjälp - i egenskap av frilansare. De har ett fall som de inte kan lösa utan henne.Det är bara en natts jobb. Vad kan gå fel?
Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Jonathan Stroud Foto Belinda Graham

Kritikerrosad publikfavorit

Den flammande skuggan är spitterny i Sverige  (den svenska översättningen kom ut  24 februari 2017),  men de olika engelskspråkiga utgåvorna av The Creeping Shadow finns på listorna över de allra bästa och mest kritikerrosade böckerna när år 2016 summeras i Storbritannien, på Irland och i USA.

Det spelar ingen roll om du frågar barn, tonåringar eller vuxna - om du gillar humor, spänning och spöken, paranormala äventyr och lite fantasy med en twist, så är Lockwood & Co en 5+ bok att avnjuta!

Hög språklig nivå, ännu högre spänningsnivå

Jonathan Stroud håller alltid en hög språklig nivå men det är spänningen, spänningen, spänningen som imponerar allra mest!

Och så humorn ... I inledningen av den allra första volymen om Lockwood & Co förkunnar Anthony Lockwood efter ett avslutat uppdrag att de goda nyheterna är att huset nu är spökfritt - de dåliga nyheterna är att huset håller på att brinna ner till grunden! Äventyren i Lockwood & Co har bara blivit mer spännande och mer komplexa med tiden!

Ghostbusters möter Sherlock Holmes

Det här som om Ghostbusters möter Sherlock Holmes, med en ny, ung, hungrig personaluppsättning! Och mycket, mycket roligare! Lockwood & Co klarar av det mesta - vare sig det gäller att lösa ett 50 år gammalt mord eller att ta itu med fiffel bland dagens myndigheter. I varje bok tar huvudpersonerna sig an flera olika fall, och hela anrättningen är kryddad med gott om blinkningar till de gamla gotiska romanerna och viktorianska klassikerna.

I Lockwood & Co är de flesta av spökjägarna och mysterielösarna tonåringar. Den allra bästa Lyssnaren av dem är Lucy Carlyle, en fjortonåring som kommer till London och får jobb på Lockwood & Co. Lucy har unika förmågor. Ingen kan höra (och förstå) spöken så bra som hon!

Det har också lett till att hon fått en ovanlig, ny bäste vän och samarbetspartner...

Lucy Carlyle har startat eget

Frilanslivet är toppen, tycker nokens berättare Lucy Carlyle. Hon har i inledningen av bok fyra lämnat Lockwood & Co och startat eget. Hon får massor av uppskattning. Hon väljer vem hon arbetar med och när, hon väljer sina fall, hon får spänning så det räcker och blir över, hon tjänar mycket, mycket mer (för alla vet att hon är den bästa Lyssnaren) ... och hon har en egen lägenhet. Där hon bor själv. Om man inte frågar Skallen. Som hävdar att de är sambos. Skallen är ett avancerat typ tre spöke som bor i en spökburk och som trivs utmärkt med att Lucy lämnat Lockwood. Skallen hävdar att det är ju de två som är bästa vänner och att de borde starta en egen firma vid namn Carlyle och Skallen!

Men de hinner inte göra något åt förslaget förrän Anthony Lockwood knackar på dörren och ber Lucy om hjälp - i egenskap av frilansare. De har ett fall som de inte kan lösa utan henne.Det är bara en natts jobb. Vad kan gå fel?

Svar: Mycket!

Ett annorlunda triangeldrama

Skallen är sur och avundsjuk för att Lucy pratar med Lockwood - skulle  inte de två vara bästa vänner och partners för evigt?  Skallen vägrar hjälpa till. George är sur för att Lucy lämnade honom och de andra agenterna på Lockwood & Co. Lockwood har blivit slarvigare och mer oförsiktig, som om han har en dödslängtan. Holly är perfekt, snygg och irriterande som vanligt (Skallen har olika mordplaner som Lucy vägrar genomföra, trots att hon inte heller gillar Holly) och spänningen mellan Lucy och Lockwood komplicerar allt ... Ja, kort sagt är det ingenting som fungerar som det brukar längre. Det verkar som om det farliga spöket inte är den värsta utmaningen för Lockwood & Co.

När allt ser som mörkast ut blir det ännu värre för Lucy: någon stjäl hennes vän Skallen för att sälja honom på svartabörsmarknaden för hemsökta artefakter ... och hon är beredd att göra vad som helst för att rädda sin vän. Men hon klarar inte uppdraget ensam. Hon måste anlita någon som hjälper till ... och hon väljer Lockwood.

Den flammande skuggan väcker döda

Samtidigt kommer en ny klient till Lockwood & Co för att få hjälp med den värsta vålnaden någonsin: Den flammande skuggan. Och för att få hjälp med att rensa en ovanligt hemsökt by från spöken.

Lockwood anlitar Lucy för att hjälpa till. Plötsligt har de två livsfarliga fall på gång: rädda Skallen och rädda en hel by. Men det visar sig att det finns en länk mellan de två fallen!

Ska Lucy och Lockwood & Co lyckas rädda både alla människor i den spökinfesterade byn och Skallen - innan det är för sent? Ska de lyckas avslöja sanningen bakom Den flammande skuggan? Visst måste de se upp för alla spöken, men de som de verkligen, verkligen måste se upp för är faktiskt andra människor! Den verkliga ondskan är i allra högsta grad levande.


Ett trovärdigt världsbygge, perfekt in i minsta detalj

För varje del i serien Lockwood & Co så blir intrigerna mer komplicerade och mer spännande - och det läggs också till fler karaktärer. En bonus: Lucys kompis Skallen har fått en större roll och fler repliker och han är den absolut roligaste karaktären i boken!

Vitsigt, uppfinningsrikt, isande spännande och mycket, mycket mänskligt! En trovärdig alternativ brittisk värld byggs upp in i minsta detalj och äventyret är helt uppslukande. Jonathan Stroud skriver som en dröm och hans hemsökta böcker är sann magisk läsning!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen