Litteratur:Charlotte Cederlund - Gryningsstjärna - Tidningen Kulturen
Charlotte Cederlund med Middagsmörker. Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ny diskbänksfantasy med samiska rötter av Cederlund

Charlotte Cederlund

Gryningsstjärna

Serie: Idijärvi-trilogin (del 2)

Opal

 

"Gryningsstjärna" tar vid där "Middagsmörker" slutade. Raija, morfarsmor, ska begravas och Áili plågas återigen av sorg och skuldkänslor. Läsaren vet att Raija dog för att rädda Áili. Morfar är inte på plats på begravningen och Áili får reda på att han varit med om en allvarlig olycka. Allt är tragiskt, mörkt och hemskt.
"Gryningsstjärna" är fängslande läsning som tar slut alldeles för fort och slutet är en riktig cliffhanger. Det är som bäddat för en spännande upplösning i del tre i serien!
Charlotte Cederlund med Middagsmörker. Foto Belinda Graham

Charlotte Cederlund med Middagsmörker. Foto Belinda Graham

En stark vän är ett ljus i mörkret

Ljuset i mörkret är vännen Olivia, en stark kvinnlig karaktär i böckerna, och Olivias pappa. De har koll på samisk mytologi. De vet och kan förklara vad det innebär att vara noaidi. Áili måste skapa sig en ny familj för att pussla ihop sin identitet - hon är föräldralös och uppväxt i Skåne och det är mycket i "Norrland" som hon inte förstår.

Idijärvi präglas av kyla och mörker och kulturkrockar. Att vara Áili, att vara same, att vara noaidi. Det är mycket att ta in för huvudpersonen, som även är bokens jag-berättare.

Man begränsas av vad Áili vet och förstår, men det gör också att man helt och hållet får leva sig in i en persons liv och tankar. Áili kanske hade verkat malplacerad om man sett henne utifrån, men när man lär känna henne inifrån är det mer som faller på plats.

Den vanliga världen är också hotfull

Rådet vill ha Áilis hjälp för att göra en anderesa och för att rådfråga de gamla gudarna. Áili känner att hon måste ställa upp - hon har vissa krafter och då måste hon ge sitt allt för kollektivet. Men det finns en "vanlig värld" därute också, och den kan vara nog så hotfull. Áili är inte myndig än, hon har inga föräldrar, hennes morfar ligger på sjukhus och hotet om fosterfamilj (eller familjehem, som det egentligen heter) kommer från nitiska paragrafryttare. De förstår inte att Áili för första gången hittat en större familj och en större gemenskap, en som inte stavas kärnfamilj.

"Gryningsstjärna" är fängslande läsning som tar slut alldeles för fort och slutet är en riktig cliffhanger. Det är som bäddat för en spännande upplösning i del tre i serien!

Läs även

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22774-litteratur-charlotte-cederlund-middagsmorker-serie-idijarvi-trilogin-del-1


 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts