Litteratur: Richard Byrne - Denna bok tillhör Aye-Aye - Tidningen Kulturen
aye aye djur från Madagaskar

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Charmig och viktig berättelse om att bli representerad i litteraturen

Richard Byrne

Denna bok tillhör Aye-Aye

Översättning: Lena Kamhed Illustrationer: Richard Byrne

Känguru

 

Aye-Aye, Sir! Ja, det finns verkligen ett slags djur som heter Aye-Aye! De bor på Madagaskar och är nattdjur. Deras stora öron hör minsta lilla ljud och deras stora ögon är specialdesignade för supersyn i mörkret.

 
En kul metafiktiv detalj: i den här boken finns en bild på den här boken ... osv. I oändlighet. Man baxnar vid tanken!
aye aye djur från Madagaskar

aye aye djur från Madagaskar

Drömmen om en egen bilderbok

Aye-Aye, huvudperson i den splitternya bilderboken "Denna bok tillhör Aye-Aye", älskar bilderböcker. Hans stora dröm är att en gång få vara med i en bilderbok. På det första uppslaget sitter Aye-Aye på en skön kudde och läser en bilderbok: "Sagan om haren och sköldpaddan". Bredvid honom ligger andra bilderböcker med kaniner, björnar, hamstrar och andra gulliga bilderboksdjur på omslagen.

Aye-Aye har just börjat i Fröken Rådjurs skola för blivande bilderboksdjur. Hans klasskompisar är till exempel Ekorren, Ankan, Grodan och Musen. Alla är snälla och trevliga djur. Alla de andra djuren är redan redan rikligt representerade i otaliga bilderböcker - och Ankan och Musen är ju även de mest kända djuren i serietidningar! (Under namnen Kalle och Musse!).

Aye-Aye däremot, han har inga förebilder i bilderböckernas värld. Ändå läser han bilderböcker och drömmer om att en gång bli representerad.

Busiga kaniner kan ställa till det

I klassen går också de busiga tvillingarna Kanin. När Fröken Rådjur utlyser en tävling där det mest hjälpsamma djuret kommer att få ett mycket speciellt pris, verkar det som om reglerna ändras hela tiden under veckans gång. Eller är det tvillingarna Kanin som busar?

Men Aye-Aye vinner till sist ändå ... och får en pokal. Eftersom han har varit så snäll och hjälpsam mot precis ALLA hela veckan.

Aye-Aye borde vara glad. Han har vunnit. Han och de busiga tvillingarna Kanin är vänner igen och de får till och med hålla hans fina pris. Men Aye-Aye är inte glad. Han hade ju hoppats att priset skulle vara att få vara med i en bilderbok! En pokal är liksom inte samma sak. Inte när man drömt om en bilderbok.

Metafiktion och en stor vinst

Men innan dagen är slut är det dags för sagostund, Fröken Rådjur tar fram den nya bilderboken och börjar läsa: "Aye-Aye älskade bilderböcker ..."

Fröken Rådjur läser alltså den bok som vi just nu håller på att läsa! I boken finns en bild på en överlycklig Aye-Aye som håller just den här boken i sina tassar, uppslagen på första uppslaget!

En kul metafiktiv detalj: i den här boken finns en bild på den här boken ... osv. I oändlighet. Man baxnar vid tanken!

Det här är en superkul, charmig och hoppfull berättelse! Den fungerar också på ett symboliskt plan: Alla finns inte representerade i litteraturen. Alla är inte representerade lika ofta och på ett rättvist sätt. Men man ska inte sluta kämpa för det man önskar sig bara för att "det är som det är". Tänk som Aye-Aye: "Någon gång måste bli den första"! Och nu finns det en bilderbok med Aye-Aye som hjälte!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts