Litteratur: Richard Byrne - Denna bok tillhör Aye-Aye - Tidningen Kulturen
aye aye djur från Madagaskar

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Charmig och viktig berättelse om att bli representerad i litteraturen

Richard Byrne

Denna bok tillhör Aye-Aye

Översättning: Lena Kamhed Illustrationer: Richard Byrne

Känguru

 

Aye-Aye, Sir! Ja, det finns verkligen ett slags djur som heter Aye-Aye! De bor på Madagaskar och är nattdjur. Deras stora öron hör minsta lilla ljud och deras stora ögon är specialdesignade för supersyn i mörkret.

 
En kul metafiktiv detalj: i den här boken finns en bild på den här boken ... osv. I oändlighet. Man baxnar vid tanken!
aye aye djur från Madagaskar

aye aye djur från Madagaskar

Drömmen om en egen bilderbok

Aye-Aye, huvudperson i den splitternya bilderboken "Denna bok tillhör Aye-Aye", älskar bilderböcker. Hans stora dröm är att en gång få vara med i en bilderbok. På det första uppslaget sitter Aye-Aye på en skön kudde och läser en bilderbok: "Sagan om haren och sköldpaddan". Bredvid honom ligger andra bilderböcker med kaniner, björnar, hamstrar och andra gulliga bilderboksdjur på omslagen.

Aye-Aye har just börjat i Fröken Rådjurs skola för blivande bilderboksdjur. Hans klasskompisar är till exempel Ekorren, Ankan, Grodan och Musen. Alla är snälla och trevliga djur. Alla de andra djuren är redan redan rikligt representerade i otaliga bilderböcker - och Ankan och Musen är ju även de mest kända djuren i serietidningar! (Under namnen Kalle och Musse!).

Aye-Aye däremot, han har inga förebilder i bilderböckernas värld. Ändå läser han bilderböcker och drömmer om att en gång bli representerad.

Busiga kaniner kan ställa till det

I klassen går också de busiga tvillingarna Kanin. När Fröken Rådjur utlyser en tävling där det mest hjälpsamma djuret kommer att få ett mycket speciellt pris, verkar det som om reglerna ändras hela tiden under veckans gång. Eller är det tvillingarna Kanin som busar?

Men Aye-Aye vinner till sist ändå ... och får en pokal. Eftersom han har varit så snäll och hjälpsam mot precis ALLA hela veckan.

Aye-Aye borde vara glad. Han har vunnit. Han och de busiga tvillingarna Kanin är vänner igen och de får till och med hålla hans fina pris. Men Aye-Aye är inte glad. Han hade ju hoppats att priset skulle vara att få vara med i en bilderbok! En pokal är liksom inte samma sak. Inte när man drömt om en bilderbok.

Metafiktion och en stor vinst

Men innan dagen är slut är det dags för sagostund, Fröken Rådjur tar fram den nya bilderboken och börjar läsa: "Aye-Aye älskade bilderböcker ..."

Fröken Rådjur läser alltså den bok som vi just nu håller på att läsa! I boken finns en bild på en överlycklig Aye-Aye som håller just den här boken i sina tassar, uppslagen på första uppslaget!

En kul metafiktiv detalj: i den här boken finns en bild på den här boken ... osv. I oändlighet. Man baxnar vid tanken!

Det här är en superkul, charmig och hoppfull berättelse! Den fungerar också på ett symboliskt plan: Alla finns inte representerade i litteraturen. Alla är inte representerade lika ofta och på ett rättvist sätt. Men man ska inte sluta kämpa för det man önskar sig bara för att "det är som det är". Tänk som Aye-Aye: "Någon gång måste bli den första"! Och nu finns det en bilderbok med Aye-Aye som hjälte!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen