Litteratur: A Yi - Och sen då? - Tidningen Kulturen
A Yi

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En roman om flykt från det meningslösa livet

A Yi

Och sen då?

Översättare: Eva Ekeroth

Chin Lit förlag

 

Det publiceras årligen en halv miljon böcker på 600 förlag i Kina, men mycket litet av den kinesiska litteraturen översätts och når ut till den västerländska markanden. Nu har Eva Ekeroth, som länge varit bosatt i Peking där hon bland annat arbetat som kulturråd , tagit sig an uppgiften att översätta och publicera kinesisk litteratur på sitt bokförlag Chin Lit.
Bokens författare, den före detta landsortspolisen A Yi, har skrivit en roman som till sitt upplägg liknar en kriminalhistoria, men som mer och mer utvecklar sig till ett filosofiskt resonemang över det meningslösa i tillvaron och det behov av spänning som kan driva en människa till destruktiva och farliga handlingar.
A Yi

A Yi

Förlaget har tidigare koncentrerat utgivningen runt barnböcker och noveller men i år har man satsat på att ge ut sin första roman ”Och sen då?” av den hyllade författaren A Yi.

Ett bra val eftersom romanens existentiella tonläge och grundläggande känsla av missnöje med livets brist på mening i ett modernt, sekulariserat samhälle stämmer väl överens med de stämningar som råder i västvärlden idag.

Bokens författare, den före detta landsortspolisen A Yi, har skrivit en roman som till sitt upplägg liknar en kriminalhistoria, men som mer och mer utvecklar sig till ett filosofiskt resonemang över det meningslösa i tillvaron och det behov av spänning som kan driva en människa till destruktiva och farliga handlingar.

Det finns inga konkreta skäl eller direkta, acceptabla motiv till det mord som huvudpersonen utför, istället målar författaren upp en bild av en i grunden rastlös person som plågas av det instängda liv han tvingas leva och ser mord och flykt som den enda utvägen ur ett stillastående, meningslöst liv.

A Yi`s huvudperson, en ung man som tvingas bo hos sin osympatiska faster under studietiden, planerar och utför mordet på en studiekamrat och vän för att sedan fly från polisen. Flykten är det egentliga målet med mordet och det faktum att offret är den perfekta unga kvinnan ökar också chanserna att han ska bli jagad och slutligen åka fast.

Vi får följa hela processen genom mördarens egna tankar och det här laddar berättelsen med ett psykologiskt djup och en närhet till gärningsmannen som skapar en form av Stockholmssyndrom, till sist vill man inte att han ska åka fast trots att han kallhamrat tagit livet av en mycket oskyldig ung människa. När han till sist fångas in efter en andlös jakt, flämtar man nästan av längtan efter motivet, bara för att finna att det inte existerar i den form man förväntat sig.

Denna frustration delar man helt och hållet med domare och advokater som förtvivlat försöker hitta en förklaring till hans uppenbara ondska. Förklaringen uteblir inte helt och hållet, men för många framstår den som svår att acceptera eftersom den enbart bottnar i en lust att sätta igång något som bryter tristessen.

”Och sen då?” ger ett välfungerande psykologiskt porträtt av en ung människa på flykt undan ett samhälle som kväver honom. Skildringen ska gärna sträckläsas eftersom läsarens närhet till gärningsmannen är grundläggande för hela läsupplevelsen. I det stora hela känns den här romanen som en spännande introduktion till modern kinesisk litteratur och jag hoppas att Eva Ekeroth i framtiden översätter fler intressanta författare till svenska.

 

Elisabeth Brännström

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen