Litteratur:Marguerite Yourcenar - Vishetens natt - Tidningen Kulturen
Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Tanken, flykten och förändringens estetik

Marguerite Yourcenar

Vishetens natt

Förord Lena Kåreland Översättning Karin Landgren

Modernista

 

Han är en gäckande skugga, en personats kameleont som både finns och inte finns i en tät, suggestiv berättelse som flyttar runt gestaltningen från plats till plats likt en undflyende illusion där denne Zenon sägs ha varit, är, eller kommer att dyka upp. Det är en berättelse om hur en människa fullföljer sina intentioner och blir sin egen vägvisare med alla dess följder och konsekvenser.
Vishetens natt (L'oeuvre au Noir) är på franska en term inom alkemin som beskriver framställning av guld.
Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Att skapa en litterär personlighet med vidhängande referenser nedlagda i livslinje och yrkesbelägenheter ger möjlighet att återskapa en viss tidsperiod i skenet av detta fiktiva 'persona'. Det hela utspelar sig i renässansens Europa. För att utvinna den aktuella tidens förhållanden och tidstypiska bevekelsegrunder utrustas personligheten med färdigheter och drivkrafter där möjligheter för gestaltning av önskade problemställningar erbjuds.

Marguerite Yourcenars roman som utspelar sig i renässansens Europa fick stort genomslag när den kom ut under 1968 års händelser i Paris. Det är en modern klassiker med alla dess storheter och kvalitéer. Där finns flera anknytningspunkter mellan det skildrade renässansen och det oroliga 1968 i Paris. Uppror, motstånd och rörelser mot föråldrade utbildningssystem och auktoritära lärare. Vävarbetarnas arbetsförhållanden och deras reaktioner mot detta i det dåtida Flandern korresponderar till de enorma protester i de gemensamma auktioner arbetare och studenter genomförde i Paris 1968.

Zenon är upprorsman till karaktären, en mångkunnig, eruptiv person som drar djupare slutsatser än de flesta och inte nöjer sig med tingens rigida ordning. Zenon är alkemist, fysiker, filosof, präst och läkare. Hans idéer är radikala i harnesk mot samhällets normer. Hans flykt från plats till plats från skepnad till skepnad gestaltar en människa och en tid med oro, krig och förändring, med konfrontationer mentalt, socialt och politiskt.

Den franska författarinnan Marguerite Yourcenar har med hjälp av sitt eget efternamn skapat sig en önskad skepnad i egen sak gestaltad givet hennes liv, liksom hon i romanfiguren Zenon gestaltar en tidsepok. Hennes efternamn är nämligen ett anagram av hennes fars efternamn Crayencour och hörsammar genom denna manöver tankens generering till önskad kropp. Hennes ungdom bestod av resor i en tillvaro av ständig rörelse. Hennes liv var upprepade skiften av lägen, positioner, mentalt, socialt såväl som geografiskt. Grekland var en kär plats hon ofta återkom till med fester och förslösandet av hennes ärvda förmögenhet. Detta liknar berättelsens gestaltning av tanken, flykten och förändringarnas estetik

Hon debuterade vid sjuttons års ålder med diktsamlingen Le Jardin des Chiméres. Vid krigsutbrottet 1939 lämnade hon Frankrike för USA. Slog igenom 1951 med den hyllade Mémoires d'Hadrien (Hadrianus minnen).

Vishetens natt (L'oeuvre au Noir) är på franska en term inom alkemin som beskriver framställning av guld.

Huvudpersonen Zenon Ligre, typisk renässansmänniska, född i Brügge, ser i sin tillvaro en hård kantring av motsättningar med sina idéer som inte vill anammas av auktoriteter och myndigheter. Zenons liv blir till ett liv i flykt och förändring, i dolska skepnader utsatta för faror. Hans gestalt gäckar ständigt uppmärksamheten:

”Senare fick man veta att han först hade tillbragt en tid i Gent, hos abboten i S:t Bavo, som sysslade med alkemi. Senare trodde man sig ha sett honom i Paris, vid den illa beryktade rue de la Bucherie, där studenterna i hemlighet dissekerade lik och där själva luften var nersmittad med skepticism och kätteri. Vissa högst trovärdiga personer försäkrade att han hade tagit graden vid universitetet i Montpellier...”

Han är en skiftande skugga, en personats kameleont, han finns och finns inte.

Det är en tät, suggestiv, i sin rörelse intensiv berättelse som flyttar runt likt illusionen, rör sig från plats till plats där denne Zenon sägs ha varit, är, eller kommer att dyka upp på. Det är en berättelse om hur en människa fullföljer sina intentioner och blir sin egen vägvisare med alla de postitiva och negativa konsekvenser det kan få. Det är en berättelse som genom sin förankring i en autentisk verklighet gestaltad med hjälp av en fiktiv figur får ett mycket elastisk förlopp som det innebär en hejdlös spänning och en lustfylld upptäckarglädje att befinna sig i.

Marguerite Yourcenar 1903-1987, romaner, lyrik, noveller, dramatik och självbiografier. Den första kvinnliga författaren i Franska Akademin. Skrev gärna med historiskt underlag, Bland annat i Vishetens natt och i genombrottsromanen Hadrianus minnen. Vishetens natt tilldelades av en enhällig jury 1968 års Prix Femina.

 

 

 

 

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen