Litteratur:Marguerite Yourcenar - Vishetens natt - Tidningen Kulturen
Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Tanken, flykten och förändringens estetik

Marguerite Yourcenar

Vishetens natt

Förord Lena Kåreland Översättning Karin Landgren

Modernista

 

Han är en gäckande skugga, en personats kameleont som både finns och inte finns i en tät, suggestiv berättelse som flyttar runt gestaltningen från plats till plats likt en undflyende illusion där denne Zenon sägs ha varit, är, eller kommer att dyka upp. Det är en berättelse om hur en människa fullföljer sina intentioner och blir sin egen vägvisare med alla dess följder och konsekvenser.
Vishetens natt (L'oeuvre au Noir) är på franska en term inom alkemin som beskriver framställning av guld.
Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Marguerite Yourcenar Foto Albert Harlingue

Att skapa en litterär personlighet med vidhängande referenser nedlagda i livslinje och yrkesbelägenheter ger möjlighet att återskapa en viss tidsperiod i skenet av detta fiktiva 'persona'. Det hela utspelar sig i renässansens Europa. För att utvinna den aktuella tidens förhållanden och tidstypiska bevekelsegrunder utrustas personligheten med färdigheter och drivkrafter där möjligheter för gestaltning av önskade problemställningar erbjuds.

Marguerite Yourcenars roman som utspelar sig i renässansens Europa fick stort genomslag när den kom ut under 1968 års händelser i Paris. Det är en modern klassiker med alla dess storheter och kvalitéer. Där finns flera anknytningspunkter mellan det skildrade renässansen och det oroliga 1968 i Paris. Uppror, motstånd och rörelser mot föråldrade utbildningssystem och auktoritära lärare. Vävarbetarnas arbetsförhållanden och deras reaktioner mot detta i det dåtida Flandern korresponderar till de enorma protester i de gemensamma auktioner arbetare och studenter genomförde i Paris 1968.

Zenon är upprorsman till karaktären, en mångkunnig, eruptiv person som drar djupare slutsatser än de flesta och inte nöjer sig med tingens rigida ordning. Zenon är alkemist, fysiker, filosof, präst och läkare. Hans idéer är radikala i harnesk mot samhällets normer. Hans flykt från plats till plats från skepnad till skepnad gestaltar en människa och en tid med oro, krig och förändring, med konfrontationer mentalt, socialt och politiskt.

Den franska författarinnan Marguerite Yourcenar har med hjälp av sitt eget efternamn skapat sig en önskad skepnad i egen sak gestaltad givet hennes liv, liksom hon i romanfiguren Zenon gestaltar en tidsepok. Hennes efternamn är nämligen ett anagram av hennes fars efternamn Crayencour och hörsammar genom denna manöver tankens generering till önskad kropp. Hennes ungdom bestod av resor i en tillvaro av ständig rörelse. Hennes liv var upprepade skiften av lägen, positioner, mentalt, socialt såväl som geografiskt. Grekland var en kär plats hon ofta återkom till med fester och förslösandet av hennes ärvda förmögenhet. Detta liknar berättelsens gestaltning av tanken, flykten och förändringarnas estetik

Hon debuterade vid sjuttons års ålder med diktsamlingen Le Jardin des Chiméres. Vid krigsutbrottet 1939 lämnade hon Frankrike för USA. Slog igenom 1951 med den hyllade Mémoires d'Hadrien (Hadrianus minnen).

Vishetens natt (L'oeuvre au Noir) är på franska en term inom alkemin som beskriver framställning av guld.

Huvudpersonen Zenon Ligre, typisk renässansmänniska, född i Brügge, ser i sin tillvaro en hård kantring av motsättningar med sina idéer som inte vill anammas av auktoriteter och myndigheter. Zenons liv blir till ett liv i flykt och förändring, i dolska skepnader utsatta för faror. Hans gestalt gäckar ständigt uppmärksamheten:

”Senare fick man veta att han först hade tillbragt en tid i Gent, hos abboten i S:t Bavo, som sysslade med alkemi. Senare trodde man sig ha sett honom i Paris, vid den illa beryktade rue de la Bucherie, där studenterna i hemlighet dissekerade lik och där själva luften var nersmittad med skepticism och kätteri. Vissa högst trovärdiga personer försäkrade att han hade tagit graden vid universitetet i Montpellier...”

Han är en skiftande skugga, en personats kameleont, han finns och finns inte.

Det är en tät, suggestiv, i sin rörelse intensiv berättelse som flyttar runt likt illusionen, rör sig från plats till plats där denne Zenon sägs ha varit, är, eller kommer att dyka upp på. Det är en berättelse om hur en människa fullföljer sina intentioner och blir sin egen vägvisare med alla de postitiva och negativa konsekvenser det kan få. Det är en berättelse som genom sin förankring i en autentisk verklighet gestaltad med hjälp av en fiktiv figur får ett mycket elastisk förlopp som det innebär en hejdlös spänning och en lustfylld upptäckarglädje att befinna sig i.

Marguerite Yourcenar 1903-1987, romaner, lyrik, noveller, dramatik och självbiografier. Den första kvinnliga författaren i Franska Akademin. Skrev gärna med historiskt underlag, Bland annat i Vishetens natt och i genombrottsromanen Hadrianus minnen. Vishetens natt tilldelades av en enhällig jury 1968 års Prix Femina.

 

 

 

 

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen