Litteratur: Stefan de Vylder - Innan jag flyttar in på hemmet Och måste kasta alla mina gamla papper - Tidningen Kulturen
Stefan de Vylder Foto Bo Berger ccbysa3.0

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bakom kulisserna

Stefan de Vylder

Innan jag flyttar in på hemmet Och måste kasta alla mina gamla papper

Themis

 

 

Författaren ger läsaren en inblick i kulisserna till aktade organisationer som SIDA, RFSU och UD för att nämna några.

 
Detta är en bok för den nyfikne och sanningssökande läsaren som vill veta lite mer än vad som serveras av media och politiker.
Stefan de Vylder Foto Bo Berger ccbysa3.0

Stefan de Vylder Foto Bo Berger ccbysa3.0

Stefan har många års erfarenhet som nationalekonom, forskare och konsult. Han har arbetat med allt från utvecklingsekonomi, finans-, handels- och globaliseringsfrågor, landsbygdsutveckling och politik. Det kan låta tråkigt men hans bok är allt utom det. Den läses snarare som en roman än som en samhällsskildrande faktabok.

Biståndsarbete

Boken är uppdelad i olika delar och börjar med att ge läsaren en bild av hur det kan gå till i farliga och korrupta utposter som Etiopien under 1970-talet. Det är anmärkningsvärt att läsa om Sida och UD:s inkompetens eller snarare vägran att inse fakta från de som faktiskt befann sig på plats. Men det var då politiskt korrekt att stödja ett land som påstod stå på de ”förtrycktas sida”. På -80 talet bar det iväg till Moçambique som utvärderare vilket inte alltid är uppskattat av de som blir kontrollerade. Det visade sig också vara svårmanövrerat med krigstillstånd och korrupta ”bomullskungar”. Chile något år senare var inte lättare att granska och Stefan erkänner villigt hans ”klavertramp” där. Zambiaepisoden ger en intressant insikt i hur IMF och andra ekonomiska aktörer inte alltid spelar rent spel.

Lite av varje

I del två av boken får läsaren möta en yngre Stefan som trots att han lämnar skolan innan han gått ut gymnasiet lyckas komma igen och läsa på egen hand. Skolan är inte lämpad för alla men det finns lösningar. Det gäller bara att vara öppen och hitta rätt och det var Stefan, stöttad av sina föräldrar. Sedan följde han livets strömningar – vilka tog honom till världens alla hörn. Vi får resa med Stefan från Atlas Copco till grisfarmar i Italien, för att hamna i RFSU med deras syn på sex och politik, samt vidare till EMU. Stefan diskuterar även den globala rättvisan och hur våra politiker ska tackla den för att undvika en ekonomisk- och miljökollaps.

Den sista och tredje delen av boken förmedlar recensioner och krönikor. Vänsterns utveckling i Sverige, med många namn nämnda, ger en intressant perception ur ett historiskt perspektiv. Avslutningsvis slussas läsaren tillbaka till Chile och till sist till Guatemala för att visa hur det kan gå när välfärden avregleras och klasskillnaderna ökar. Han varnar även för en fast växelkurs och går därmed emot idén med eurons förträfflighet med Grekland som skräckexempel.

Stefan lämnar efter sig en lång och gedigen erfarenhet och lärdom av livet, politiken och den internationella ekonomin blandat med en hög dos av etik och moralisk syn på mänsklighetens framtid innan han ”kommer in på hemmet” vilket jag hoppas kommer att dröja många år till. Hans humanism genomsyrar texten: Varken skattehöjningar eller neddraget bistånd behövs för att finansiera vår kanske viktigaste investering för framtiden: ett så välkomnande mottagande av människor på flykt undan krig och förföljelse som möjligt.

Detta är en bok för den nyfikne och sanningssökande läsaren som vill veta lite mer än vad som serveras av media och politiker.

 

 

 

 

Anne Edelstam

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts