Litteratur:Johan Egerkrans -Alla tiders dinosaurier - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Dinosauriernas tid är långt ifrån över!

Johan Egerkrans

Alla tiders dinosaurier

B.Wahlströms

 

Johan Egerkrans är främst känd för sina praktverk om Nordiska väsen och Nordiska gudar. Men Egerkrans har fler strängar på sin lyra!

 
Hur stor den största dinosaurien var, därom tvistar fortfarande de lärde. Det är svårt att bedöma utan kompletta skelett.

 

Första dinosaurieboken och Första urtidsboken, där fantastiska djur från verklighetens förr-i-tiden värld presenterades i bitvänliga böcker för 0-3 åringar, visade på ett intresse för fascinerande urtidsdjur, och nu kommer Alla tiders dinosaurier. Ett praktverk för alla åldrar om djur som kanske inte är så utdöda som ryktet hävdar?!

Har du sett en dinosaurie idag?

Egerkrans konstaterar att fåglar är en del av dinosauriernas stora släktträd - och fåglar lever i allra högsta grad än idag och är en framgångsrik djurgrupp. Av alla landlevande arter av ryggradsdjur är lite mer än en tredjedel fåglar. Dinosaurierna härskar alltså fortfarande på Jorden?! I alla fall i luften!

Något som är extra roligt med Alla tiders dinosaurier är att så mycket färsk forskning finns med. Det här är släktforskning som faktiskt är intressant!

Nya dinosaurieupptäckter från dagens Kina

Boken har inte bara med de klassiska dinosauriefavoriterna som "alla" känner igen (i alla fall alla som sett Jurassic Park och Jurassic World) utan även många nyupptäckta och mindre kända dinosaurier. Många av de nya upptäckterna kommer från det land som idag är Kina. (På dinosauriernas tid fanns så klart inte dagens landgränser och världsdelar, därför känns det alltid konstigt när man t.ex. läser tidningar som skriver om "kinesiska dinosaurier").

Microraptor var en liten dinosaurie som hade fyra vingar - och för en gångs skull vet man vilken färg djuret hade, eftersom fjädrar bevarats, inte bara skelettet. Microraptor hade samma sorts blåskimrande svarta fjäderdräkt som skatorna har idag.

Den lilla dinosaurien Yi qi upptäcktes 2015 i Kina. Yi var en liten fjäderbeklädd dinosaurie, ungefär lika stor som en duva. Vingarna påminner om fladdermusvingar och visar att dinosaurierna experimenterade med olika typer av vingar innan de bestämde sig för en vinnare: de fjäderbeklädda vingar som fåglarna har idag.


Dödligt farlig jätteörn utan flygförmåga

"Tänk dig en jätteörn utan flygförmåga, lika stor som en människa. Tänk dig sedan att den har en lång svans, klor på vingarna, 70 sylvassa huggtänder i käftarna och en enorm krökt dolkliknande klo på vardera bakfoten. Då har du en Deinonychus."

Nordiska gudar och Nordiska väsen fick Egerkrans ofta sagor att låta som fakta. I Alla tiders dinosaurier får han ofta fakta att låta som sagor. Varje dinosaurietext är som en liten berättelse, varje bild är som en scen i en berättelse, och tillsammans suger de in läsaren, eller lyssnaren (det här är en utmärkt högläsningsbok!), in i boken, in i dinosauriernas värld.

Sköna maj välkommen med magnolior

Tidsepokerna finns också beskrivna på i tre översiktsuppslag: Trias, Jura, Krita. Sedan presenteras några mycket kända och några mindre kända dinosaurier som levt under respektive tidsepoker.

Visste du till exempel att några av vår tids mest älskade blommor och trädgårdsfavoriter fanns redan på dinosauriernas tid? Magnoliorna blommar fortfarande i maj, och sedan kommer näckrosorna. Däremot fanns inte gräs på dinosauriernas tid, så dinosaurierna behövde i alla fall inte slita ut sig med att klippa gräsmattorna! ;D

Glöm inte att mata smådinosaurierna!

Än är det hårda vintertider i stora delar av Sverige, så det är kanske dags att mata smådinosaurierna så att de överlever vintern?

Hur stor den största dinosaurien var, därom tvistar fortfarande de lärde. Det är svårt att bedöma utan kompletta skelett.

Men den minsta dinosaurien som någonsin funnits borde vara kolibrin, påpekar Egerkrans. Tänk på det nästa julafton när de små, blå fåglarna sjunger zum-zum-zum i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Alla tiders dinosaurier är ett härligt praktverk för hela familjen att återkomma till, gång på gång, och en mycket färgglad, rolig och spännande högläsningsbok. De senaste forskningsrönen matchas med fantasifulla illustrationer och resultatet blir helt oemotståndligt!

Den bästa tänkbara svenska dinosaurieboken och ett måste-ha för alla släktforskare!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen