Litteratur: Åsa Öhnell - Tallskogens hemlighet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Små hundar i stor fara i samhällskritisk ungdomsdeckare

Åsa Öhnell

Tallskogens hemlighet

Idus

 

Klaras kompis Rut ber Klara att passa en hundvalp, en charmig liten chihuahua, vid namn Napoleon, som hennes städerskas dotter har köpt för 12.000 kronor. Men valpen blir sjuk, trots att Klara passade den så noga. Sedan, när hunden ska till veterinären, försvinner den!

 
Gränsen mellan idyll och mardröm är hårfin - och boken växlar snabbt mellan de två. Handlingen håller hela tiden ett högt tempo och driver läsaren att snabbt vända blad efter blad

 

Uppdrag: rädda Napoleon!

Rut ber Klara att lösa mysteriet, eftersom Klara är känd för att vara duktig på att lösa på mysterier. Klara förstår egentligen inte vad hon kan göra: för det första är det egentligen Klaras vän Bella som är intresserad av att lösa mysterier, för det andra, är det inte troligt att hunden finns kvar någonstans i Göteborgsområdet? Klara och Bella ska ju hälsa på hos Klaras släktingar i Laholm, och det är inte speciellt troligt att valpen finns där. Men Bella lyckas ta reda på att kenneln finns i närheten, och då kan de ju spana lite när de ändå är på semester. Efter en fruktansvärd upptäckt i skogen vid Mellbystrand börjar detta utveckla sig till ett riktig hemskt äventyr. Dessutom möter Klara och Bella en kamphund med lika otäckt utseende som sin husse på stranden ...

Hur hänger allt ihop? Klara och Bella får mycket att klura på i denna Klarabelladeckare, som utspelar sig i Laholm, Mellbystrand och Båstad. Men deras viktigaste uppdrag blir att hitta valpen!

Chihuahua: en populär och värdefull hundras

Det finns två olika typer av chihuahua: långhårig och korthårig, men om man räknar samman de båda raserna är chihuahua Sveriges populäraste hundras. Det är den fjärde populäraste hundrasen i hela världen. Den är också svindyr - vilket vi får lära oss i denna Klarabelladeckare - och redan i öppningskapitlet anar man att hundvalpar smugglas över gränsen in i Sverige, eftersom de är riktiga små guldklimpar. Inte värda sin vikt i guld kanske (de väger ju inte så mycket), men det finns länder där de är billigare än i Sverige och det går att tjäna en del på import. 

Hela gänget från den första Klarabelladeckaren, Snögubbens hemlighet, som utspelar sig under ett sportlov i Sälen, är tillbaka i Tallskogens hemlighet. Inte bara Klara och Bella utan hela Klaras familj och släkt. Klaras storasyster, kusin, faster och farbror sitter och minns våfflorna i Sälen, samtidigt som de mumsar våfflor på ett mysigt fik i Båstad.

Mycket mys och mumsig mat

Det är på det hela taget mycket mys i en Klarabella deckare och maten skildras ordentligt, vilket är ett extra plus. Barn gillar att veta vad som serveras. Inte bara barn förresten. Torgny Lindgren sa i en intervju att ingenting gör honom så förbannad som att läsa i en bok att "de åt middag" och inte få veta vad de fick för mat! Det är ju viktigt! 

Men på det hela taget är myset nedtonat i denna uppföljare. Jämfört med Snögubbens hemlighet är tonen mörkare och mycket mer står på spel. Inte bara hundvalparnas liv utan även Klaras och Bellas ...

Åsa Öhnell har skrivit en barn- och ungdomsdeckare som är rekommenderad för åldersgruppen 9-12, men mörkret i den här boken gör att den känns mer besläktad med bästsäljande deckare för vuxna än med "barndeckare", och Tallskogens hemlighet är på många sätt lika genomarbetad och genomtänkt, med ett angeläget tema. Vuxna människors snikenhet verkar inte ha några gränser ibland. Som när det gäller att smuggla sjuka hundvalpar över nationsgränserna.

Det enda som klingar lite falskt är att en person som uppenbarligen lider av extrem städmani har brev att ligga framme på en stol, så att Klara och Bella kan snoka och lätt hitta ledtrådar. Ingen har brev liggande framme på en stol när det kommer planerat besök in i köket. Även personer utan städdille städar faktiskt undan posten så att den finns på sin plats (och "sin plats" är inte den plats där eventuella gäster ska sitta).


Var ligger det en hund begraven?

Man blir verkligen engagerad i det här äventyret och hoppas på ett lyckligt slut, inte bara för den lille Napoleon utan för alla små hundvalpar, trots att man inser att ett sådant slut är orealistiskt.

Precis som när det gäller handel med utrotningshotade djur och djurdelar: man måste visa handelns baksida och grymhet för att få en publik engagerad. Om ingen köper smuggelgods så kommer handeln att upphöra. Och djuren kommer att må mycket bättre.

Miljöerna är som alltid i en Klarabella deckare mycket välskrivna och troget skildrade. Det är lätt att fantisera om att man är på plats i Sälen, Göteborg, Båstad, Laholm, Mellbystrand ... eller var nu Klara och Bella håller på med sina undersökningar.

Hårfin gräns

Gränsen mellan idyll och mardröm är hårfin - och boken växlar snabbt mellan de två. Handlingen håller hela tiden ett högt tempo och driver läsaren att snabbt vända blad efter blad. 

Boken har stor stil och är relativt lättläst - eller, för att citera en deckarälskare: den är "alldeles lagom".

Alla böcker behöver inte vara stora och tunga. Vilket också stämmer på hundvalpar. Det är många gånger de minsta hundarna som är de charmigaste. 

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen