Litteratur: Sara Norling - Daniel Börtz. Svenska tonsättare - Tidningen Kulturen
Sara Norling Foto Mattias Ahlm

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En tonsättares musikaliska själ

Sara Norling

Daniel Börtz. Svenska tonsättare

Gidlunds

 

Ett ytterst kunnigt, konsekvent genomarbetat tonsättarporträtt med djupdykningar i verken, gestaltande av skaparproblem, redogörande för idémässiga frågeställningar, apostroferingar till traditioner, influenser och grundvalar; analyser av instrumentering, orkestrering, kontra libretton och bärande teman; genomgång av uruppförandets positiva och negativa sidor och därtill recensioner och reaktioner.

 
Norlings djupdykningar i verkets musikaliska klanger, den tonala färgen eller dialekten hos instrumenten, de djupa bottnar hon finner, de sjunkande och stegrande partiernas instrumentparad och slutligen hur Börtz använder sig av en del musikklichéer brukliga i musikkretsar vid stigande och sjunkande partier av känslolägen och sedan alla reaktioner och eftermälen, är fängslande läsning.
Sara Norling Foto Mattias Ahlm

Sara Norling Foto Mattias Ahlm

Ett av de största projekten för den 'färdigvuxne' komponisten Daniel Börtz är samarbetet med Ingmar Bergman i Backanterna med libretto och regi av Ingmar Bergman och musik av Börtz. I ett flerårigt förarbete mellan komponisten Börtz och regissören, dramatikern Ingmar Bergman lär de känna varandra.

 

De närmar sig konstnärligt likt känsliga väsen. Inledningsvis är det Bergmanskretsen som tar kontakt och nämner att Bergman är intresserad av Börtz´ musik och har lyssnat på några verk och nu önskar fler verk tillhanda. Så sker och av en händelse träffar de två varandra personligen och samarbetet etableras.

Inledningsvis för Börtz blir det fördjupning i libretto, utveckling av partitur. Han tar itu med Bergmans text. Norling skriver:

”Arbetet med texten förlöser en ny melodik hos honom, men det handlar inte om melodier i traditionell mening, snarare linjer, påpekar han i flera intervjuer. I övrigt arbetar han på samma sätt som i sina stora orkesterverk.'

Börtz själv känner sig bekväm i sin nya konstnärliga position:

”Det här stycket hade jag inte kunnat skriva för tio år sedan. Man måste kunna sin orkester! Verket hänger ihop mer med sinfoniorna och kanske med operaoratoriet Fläckar av liv än med mina tidigare vokalverk. Formatet är den enda större skillnaden gentemot ”sinfonierna” ; själva komponerandet och inställningen till musiken är annars densamma. Det finns mycket kammarmusik också, men framförallt kontraster: skir kammarton och våldsamheter, så golvet skakar.”(Daniel Börtz i programboken till Backanterna)”

Norling konstaterar att Börtz nått ett viktigt mål:

”Den 2 november 1991 blir drömmen om fullskalig opera till slut verklighet med premiären på Backanterna. Ett verk som föds genom en slump, eller i alla fall ett lyckosamt möte några år tidigare och som till stora delar värks fram på distans, genom brevväxling och telefonsamtal.”

Sara Norlings genomgång av den utveckling som födde detta samarbete och vad det genererade är verkningsfull essäkonst med beskrivning av hur två självständiga konstnärer möts i samma kringgärdande 'tankelåda'. Arbetet blir ytterst framgångsrikt och uruppförandet en succé.

Norlings djupdykningar i verkets musikaliska klanger, den tonala färgen eller dialekten hos instrumenten, de djupa bottnar hon finner, de sjunkande och stegrande partiernas instrumentparad och slutligen hur Börtz använder sig av en del musikklichéer brukliga i musikkretsar vid stigande och sjunkande partier av känslolägen och sedan alla reaktioner och eftermälen, är fängslande läsning.

I kölvattnet på detta följer redogörelsen för hur Operan går för fulla hus så att extraföreställningar läggs in och därtill recensionerna som hos läsaren hjälper den intresserade att finna ytterligare vägar in och sätta ord på upplevelsen alternativt få mothugg i polemiseringar mot den egna uppfattningen om man nu har möjlighet att, i efterhand, i dag, lyssna/se verket.

Också i beskrivningen av verket Marie Antoinette med libretto och regi av Claes Fellbom musik av Börtz och med Kerstin Nerbe som dirigent gör Norling en litterärt fängslande beskrivning av verket med hela förarbetet i tanke och kontakter, det första trevande skrivandet av tänkta scener, det intressanta i att Börtz till och med ändrar i inledningen av andra akten i sista repetitionen, ett tillvägagångssätt han aldrig använt sig av tidigare.

Sara Norling har tecknat ett tonsättarporträtt som lyckas nå in i den innersta essensen av komponisten Daniel Börtz musikaliska själ. Hon tecknar hans väg till framgångsrik komponist via utbildning, influenser och förlösande kontakter. Hur denne ynglings inledande förstlingsverk visar övertygande tecken på att vara komna ur en själ som äger ett urämne till en lysande komponist. Och hur hans framgång sedan manifesteras i mångfald och flera stora verk.

I känsliga analyser levandegör Sara Norling de olika verken i Daniel Börtz´ karriär med detaljerade verksgenomgångar av bakgrunder, idéer, influenser, partiturutveckling, skapandeprocess, blindskär, fallgropar, avgörande ögonblick fram till det slutgiltiga uppförandet. Kunnigt och konsekvent erbjuder Sara Norling ett ytterst genomarbetat material med en hög halt och tung dignitet signifikativ för hela boken när hon resonerar kring hur denne komponistsjäl Daniel Börtzs olika verk utvecklas med redovisandet av apostroferingar till olika traditioner, idégrundvalar; analyser av orkestreringar, instrumenteringar, bärande teman, och slutligen de olika uruppsättningarnas positiva och negativa sidor och därtill recensioner och reaktioner.

Boken om Daniel Börtz ingår i den serie porträtt av svenska tonsättare som ges ut av Kungliga Musikaliska Akademin och Gidlunds förlag.

Sara Norling, f 1968, journalist, skribent, bland annat varit verksam som musikkritiker i Dagens Nyheter 2001-2013, och som redaktör för Nutida Musik. Numera knuten till Sveriges Radio P 2.

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts