Litteratur: Lena Einhorn - Madeleine F - Tidningen Kulturen
Lena Einhorn Foto Agneta Åkesson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vem har rätt att skriva om andra?

Lena Einhorn
Madeleine F

Natur&Kultur

 

Lena Einhorn, en gång läkare och tumörbiolog, numera regissör och författare, har släppt sin tredje roman. Den förra, Blekingegatan 32, handlade om Greta Garbos förhållande med Mimi Pollak. Den senaste heter Madeleine F.
Det är porträttet av den unga, begåvade flickan Magdolna som är romanens behållning. Det är en historia om när vuxenvärlden sviker och ingen lyssnar. Om att inte få rätt hjälp, i rätt tid. Men det är inte förrän mot slutet som Madeleine F verkligen blir fängslande. När de två historierna vävs ihop och vi börjar förstå. Under resten av läsningen griper romanen inte riktigt tag i mig.
Lena Einhorn Foto  Agneta Åkesson

Lena Einhorn Foto Agneta Åkesson

Madeleine F skildrar två historier parallellt. Den första handlar om den nutida studenten Hanna. Hon har hoppat av Konstfack och börjat på en författarskola. Under introduktionen av en ny kurs får hennes klass i uppgift att skriva om en kvinna som ett antal år tidigare satt in några mystiska annonser i Gula Tidningen. Någon som kallar sig Madeleine F erbjuder sig att översätta från sex olika språk, säger sig vara utbildad dansare, konstnär, naturvetare och konsertmusiker. Klassen får i uppdrag att skriva om henne, utifrån det lilla de vet. Men Hanna tycker det känns fel. De vet ju inte vem denna kvinna är? Vem har rätt att skriva om andra, kanske nu levande, människors liv på det sättet?

Nästan mot sin vilja blir Hanna besatt av att finna den mystiska, multibegåvade Madeleine F. Hon går från arkiv till arkiv för att finna information. Hennes omgivning förstår inte vad hon håller på med. Och det vet inte hon heller. Varken varför hon letar så febrilt, eller varför hon hoppat av Konstfack. Varför hon inte lyckas måla längre.

Den andra historien skildrar den unga Magdolna som växer upp i femtiotalets Sverige. Vi är med henne när hon först kommer till Sverige. När hon börjar i en ny klass och får vänner. När hon växer upp, möter kärleken, drömmer. Hon är otroligt begåvad: hon kan dansa, sjunga, spela instrument, är duktigast av alla i skolan och vacker som en dag. Ja, en till ytan perfekt ung flicka. Men, som så ofta så är det något under den perfekta ytan som inte stämmer. Trots att hon har lätt för allt verkar hon inte lycklig. Först känns det bara lite grann, sen lite mer och så ännu mer.

Det är porträttet av den unga, begåvade flickan Magdolna som är romanens behållning. Det är en historia om när vuxenvärlden sviker och ingen lyssnar. Om att inte få rätt hjälp, i rätt tid. Men det är inte förrän mot slutet som Madeleine F verkligen blir fängslande. När de två historierna vävs ihop och vi börjar förstå. Under resten av läsningen griper romanen inte riktigt tag i mig.

 

 

Evelina Ivarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts