Litteratur:red. Hedvig van Berlekom & Malin Lindroth - Den ohörda historien. Romska och resandeberättelser - Tidningen Kulturen
Adela Jedu Foto förlaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

"Skriv rom tills dina fingrar blöder! ”

Antologi, red. Hedvig van Berlekom & Malin Lindroth

Den ohörda historien. Romska och resandeberättelser

Författarcentrum Väst

 

”De ohörda historien” är en samling levnadshistorier berättade av personer med romskt ursprung. Några handlar om livet i Sverige, andra om tiden före ankomsten hit
Skildringarna av den inhumana behandlingen av romer och resandefolk berör. Men de väcker också frågor. Bennie Åkerfeldts bidrag sticker ut genom att problematisera utanförskapet och också genom en kort historik om romernas liv i Europa.
Adela Jedu Foto förlaget

Adela Jedu Foto förlaget

Antologin är resultatet av projektet ”Romska och resandeberättelser i väst”, som startade 2014 i Västra Götaland. Enligt förordet är romer en av Sveriges fem nationella minoriteter och syftet med boken är att öka kunskapen om landets romska och resandemedborgare liksom om de romer från andra EU-länder som vi idag möter på gator och torg. Ett tiotal män och kvinnor bidrar med sina historier, ofta nedtecknade rätt upp och ner, antingen av dem själva eller av någon annan. Det är inte bara det egna ödet utan även tidigare generationers liv som skildras, vilket ger en historisk dimension.

Gemensamt för dem alla är erfarenheten av diskriminering, utsatthet och inte sällan fattigdom och misär.

I antologin avslöjas under vilka upprörande förhållanden romer och resandefolk levt och fortfarande lever. Att vara tonåring med en tonårings missnöje med sitt utseende eller leva med en alkoholiserad far är illa nog, men situationen förstärks om man dessutom tillhör en diskriminerad och utsatt grupp. Celina Adamsson och Rade Simonovic skildrar sina erfarenheter om detta på ett utmärkt sätt.

Bagir Kwiek gör ett smärtsamt besök i Ausschwitz där många tusen romer avrättades, Georgeta Baicu och Adela Jedu berättar om livet i Rumänien och resan till Sverige och Ajten Berlafa minns jordbävningen i Skopje 1963.

Skamfläckar i det svenska samhället blottas, till exempel i Kurt Magnussons fasansfulla skildring av sin tid på Vidkärrs barnhem. I detta land där vi säger oss vara så måna om barnen, är det ofattbart att svenska myndigheter misshandlade barn så illa på grund av sitt ursprung för inte så länge sedan bakåt i tiden. Kurt Magnusson, som tillhör resandefolket, är ett av de barn som fått ersättning från svenska staten på grund av den vanvård han utsattes för.

Skildringarna av den inhumana behandlingen av romer och resandefolk berör. Men de väcker också frågor. Bennie Åkerfeldts bidrag sticker ut genom att problematisera utanförskapet och också genom en kort historik om romernas liv i Europa. Att samla enskilda människors berättelser är en mycket bra början till att öka kunskapen om romer och resandefolk i vårt land. Nästa steg torde vara att sätta in dem i ett historiskt och samhälleligt sammanhang. Själv ska jag fortsätta med att läsa Bennie Åkerfeldts bok ”Buron kallar oss tattare”, som författaren fick Marks kommuns kulturstipendium för 2009.

 

 

 

 

Margareta Lilja-Svensson

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen