Litteratur: Karl Ove Knausgård - Om våren - Tidningen Kulturen
Karl Ove Knausgård Foto Förlaget

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En tid som inte dödar

Karl Ove Knausgård

Om våren

Översättning av Staffan Söderblom Med bilder av Anna Bjerger

Norstedts

 

I den encyklopediska serien om årstiderna har nu Karl Ove Knausgård kommit till våren, i de två tidigare om hösten och vintern, skrev han små lärande kortprosatexter, nu bryter han den ramen och kommer med en roman.

 
I romanen får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag, från morgonen till kvällen, valborgsmässoaftonen den 30 april 2014. Det är en resa genom Skåne på väg till barnets mor, som finns på sjukhus.
Karl Ove Knausgård Foto Förlaget

Karl Ove Knausgård Foto Förlaget

Han rör sig inom den genre, som blivit hans signum, självbiografisk fiktion och han graderar inte vikt och angelägenhet. I texten trängs korvgrillning och toalettbesök bredvid förtvivlan och depression. Smått och stort, högt och lågt. Men han är en uppmärksam iakttagare och en god förmedlare av det som är viktigt att veta, inte minst för barn, som ska erövra världen och bygga egna luftslott.

 

Våren är ju den årstid, som kommer med optimism, nytt liv, växande, mognande och beredning av det, som ska vårdas och senare skördas. Det finns också här; våren är inte något, som förknippas med döden, men det finns i Karl Ove Knausgårds berättelse, avsnitt, som ligger nära döden. Även här finns det två poler, som står mot varandra; en kvinnas slutna och stängda lidande och en mans öppna blyghet, sårbarhet och självförakt.

I romanen får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag, från morgonen till kvällen, valborgsmässoaftonen den 30 april 2014. Det är en resa genom Skåne på väg till barnets mor, som finns på sjukhus.

Fadern har gott om tid att fundera över moderns liv, över barnet, som finns med och barnen, som är kvar där hemma. Framför allt tänker han på de krafter och energier, som han vill lämna över till barnen. Han måste ju lära dem en massa praktiska ting, men framför allt måste han själv visa dem på det största i livet – kärleken. Och den, kärleken, känner inga gränser, den ska få verka utan stängsel och begränsningar. Det är det viktigaste, han vill förmedla till sina barn, det går inte att komma med säkra utfästelser och garantier, det är som med våren. Barmarker är nära isfläckar, knoppar och skott uttrycker tvekan, inte ens hasselns hängen visar visshet.

Det är först mot slutet av romanen, i epilogen, som vi ser ljuset, det är när boken är färdig, två år senare, då kan den yngsta dottern räkna till femton, men hoppar alltid över tre.

Det är då i den fina, blå känningen, som Karl Ove Knausgård ger henne några ord, som han ber henne komma ihåg;

”Det gör ont att leva ibland,

men det finns alltid något att leva för.”

Anna Bjerger har gjort bilder, som är mycket uttrycksfulla, de är både vackra och gränslösa och jag känner redan när jag ser på dem hur sälgen blommar och tranorna snart landar på Rügen.

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen