Litteratur: Åsa Öhnell - Snögubbens hemlighet - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Spännande sportlovsmysterium i Sälen!

Åsa Öhnell 
Snögubbens hemlighet
Idus

I vanliga fall i barn- och ungdomsdeckare brukar det handla om en kille och en tjej (tänk bara på LasseMaja duon eller Petrinitvillingarna) eller en hel grupp, vanligtvis bestående av två eller flera killar och en tjej eller en hund, som är med för att diversifiera.Klara och Bella är bästa vänner. Bella blir medbjuden på familjens resa till Sälen och Klara ser fram emot en lugn och mysig vecka med sin familj och sin bästa vän. Men Bella har andra planer. Hon vill ha spänning! När Bella hör talas om ett rån av en bensinmack i närheten och hittar en mystisk karta i familjens stugas förråd, vädrar hon ett mysterium.

 

 
I vanliga fall i barn- och ungdomsdeckare brukar det handla om en kille och en tjej (tänk bara på LasseMaja duon eller Petrinitvillingarna) eller en hel grupp, vanligtvis bestående av två eller flera killar och en tjej eller en hund, som är med för att diversifiera.

 

Ett mysterium för Klarabella deckarna! Klaras planer på lugn och ro och mys med familjen är allvarligt hotade. Och snart är Klara även hotad till livet ... Det var inte så här hon hade tänkt sig en semestervecka i Sälen.

Villospår bland skidspåren

Titeln Snögubbens hemlighet gör att man tänker på något helt annat än det mysterium man faktiskt får. Men titeln är kanske en så kallad "red herring" för att man verkligen ska tänka på något annat? De båda tjejernas vänskap skildras trovärdigt, liksom Klaras familj och släkt. Klaras kusin och faster och farbror är också med på ett hörn, förutom Klaras storasyster och föräldrar. Det är trångt och mysigt i stugorna och många ska samsas om utrymmet.

Miljöskildringarna är extra roliga för alla som någon gång varit i Sälen eller kanske på en liknande skidsemester. Alla svåra ord och ordspråk förklaras ingående, boken är tryckt med stor stil och mycket lättläst för att vara för 9-12 års åldern. Den passar även för yngre läsare som vill ha lite spänning och alla deckarfantaster (oavsett ålder) som inte vill ha så tjocka böcker eller så tätt med text.

Ett omaka par med olika semesterdrömmar

Mycket av bokens humor bygger på vilket omaka par Klara och Bella är. Bella vill ha spänning och Klara vill ha lugn och ro. Men boken tar också upp att man kan missa att få en bra vän om man stänger in sig i fördomar - Klara blir vän med Bella för att hon är fördomsfri. Rut gillar automatiskt inte Bella eftersom hon har rika föräldrar och ett fint efternamn och dömer henne på förhand, innan hon ens har träffat henne. Bella är inte det minsta snobbig och tillgjord, hon är kul, kavat och äventyrslysten. Klara är en bra motpol, boken skildras ur hennes synvinkel och det är en ödets ironi att det är Klara, som inte vill bli indragen i något skumt, som till syvende och sist lyckas lösa mysteriet.

Spännande snöiga äventyr

I vanliga fall i barn- och ungdomsdeckare brukar det handla om en kille och en tjej (tänk bara på LasseMaja duon eller Petrinitvillingarna) eller en hel grupp, vanligtvis bestående av två eller flera killar och en tjej eller en hund, som är med för att diversifiera.

Men här är fokus på två tjejer hela tiden. Fast Klaras familj har faktiskt en tax som heter Rune, man han blir inte inte indragen i mysteriet!

Snögubbens hemlighet är en lyckad och spännande barnboksdebut av Åsa Öhnell.

Fina miljöskildringar, en vacker vänskapsskildring, högt tempo och många snöiga äventyr gör detta till en favorit bland sportlovsböckerna!

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen