Litteratur: Felicia Stenroth - En människa tvättar sig ren i en sjö - Tidningen Kulturen
Felicia Stenroth foto Angelica Zander

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Att äga en annan människa, det går inte

Felicia Stenroth

En människa tvättar sig ren i en sjö

Norstedts

 

Det går att känna både en stor saknad, en omåttlig sorg och en längtan som aldrig verkar ta slut. Det kan vara så att förlora en annan människa, som betyder mycket eller allt. En förlust eller ett försvinnande upphör aldrig att komma med påminnelser, i enkla saker, som i en doft av en pion, i en hårlock eller en frukt, som visar sin saft.


Felicia Stenroth skriver i sin nya diktsamling om den stora saknaden av en mor, och alla frågorna som inte har några svar.
Det finns inga ord att fästa upp på linan, det finns bara en stor stängdhet och en stum tystnad. Det skedde ju så hastigt, just en natt i februari.
Felicia Stenroth foto Angelica Zander

Felicia Stenroth foto Angelica Zander

Det finns inga ord att fästa upp på linan, det finns bara en stor stängdhet och en stum tystnad. Det skedde ju så hastigt, just en natt i februari.

Samlingen är på sextiofyra glesa sidor, det mesta är vitt och de få orden på varje sida ramar in både händelselöshet och tomhet, det mesta upprepas och berättande kretsar kring samma emblem och markörer i sorgen och saknaden – de som iscensätter det hela är en mor, ett barn och en kvinna, som har ett namn, Hanja. Inget annat namn finns i boken.

Det går att fingra på den bottenlösa sorgen och dra i sorgens svarta och onda trådar, men det går inte att omfatta och förstå sammanhang och orsaksmönster, det går bara att stirra på de vita sidorna och se hur frågorna rinner ut med tårar. Och det mesta kommer tillbaka, det upprepas och svaren vilar i det båda djupet.

Allt är nära i tiden, barnet befinner sig alltid nära försvinnandet, samtidigt är det en tidlös berättelse, som på ett starkt sätt fångar detta med stillastående och återvändsgränder.

Felicia Stenroth skriver vackra bilder och det är lätt att känna delaktighet och även en viss optimism, som i de sista två raderna;

” första gången klövern trängde upp ur jorden

formade solen ett hål som jag föll in i”

Detta är Felicia Stenroths första diktsamling. Hon har givit ut två romaner, Bilder som inte angår mig(2012) och Indianlekar(2015).

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen