Litteratur: J.K. Rowling - Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset - Tidningen Kulturen
J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Harry Potters värld utan Harry Potter, men med den magiska världens svar på David Attenborough 

J.K. Rowling
Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset
Översättning: Lena Fries-Gedin, Jessika Gedin Illustrationer: MinaLima
Rabén & Sjögren

7 februari 2017. Filmmanuset till Fantastiska vidunder och var man hittar dem släpps av Rabén & Sjögren, lyxigt inbundet, omslag i blått och guld. Supersnygga sparsmakade illustrationer i art deco stil finns utplacerade i boken - vilket passar historien, som utspelar sig under 1920-talet.
Ett mycket smart drag av J.K. Rowling är att hon låter Newt få en kompis som är en vanlig, omagisk människa, eller "muggle" som det heter på brittiskt fantasyspråk (amerikanerna säger "no-maj"), en trind och trevlig kille som drömmer om ett eget bageri ... Hans reaktioner när han möter den fantastiska magiska världen ska förmodligen föreställa den ideala filmbesökarens: han är ständigt imponerad och oh-ar och ah-ar för allting! Speciellt när han får gå in i Newts magiska väska och hjälpa till med att mata alla de magiska djuren!
J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

Filmen släpps i Sverige på DVD och BD 27 mars 2017 av Warner Bros. och Fox-Paramount. Dags att börja räkna ner dagarna?!

Den magiska världen innan Harry Potter och Lord Voldemort

Det här är Harry Potters värld utan Harry Potter. För han är inte född än, på många decennier. (Inte heller hans motståndare, Lord Voldemort, finns än. Tom Riddle, som senare i livet kommer att bli Lord Voldemort, föds den 31 december, 1926.) Gott och ont representeras här av Albus Dumbledore, som redan är på Hogwarts (över 70 år innan Harry kommer dit) och Albus gamle kompis Grindewald.

Året är 1926. När magizoologen Newt Scamander anländer till New York råkar han orsaka tumult, eftersom några magiska djur rymmer från hans magiska väska... Sedan råkar han bli av med hela väskan! En blivande bagare har av misstag fått tag på den. New York är en stor stad, full av ställen där magiska djur kan smita iväg och gömma sig.

Människans inre odjur

Men det odjur som härjar i New York har ingenting med Newts menageri att göra, det är ett helt annat sorts odjur, ett som föds när ett barn inte får utveckla sin magiska talang.

(En sak att fundera på: varför utvecklade inte Harry Potter ett sådant inre odjur, hans magiska talang blev verkligen förtryckt hos familjen Dursley?!) Barnet i fråga blir vanligtvis inte äldre än 8-9 år, sedan tar odjuret över och barnet dör.

Det farligaste odjuret är alltså människan, eller människans inre demoniska krafter, precis som i Flugornas herre

Var odjuret kommer ifrån (alltså: från vilken av karaktärerna) är filmens lilla deckare.

Roliga och charmiga djur

De riktiga djuren, de som bor i Newts väska, är oftast mest roliga och charmiga. Här finns fler djur än i alla Harry Potter filmerna och böckerna sammanlagt!

Fokus i historien är huvudsakligen på humor och en massa coola djur. Plus tjusiga New York miljöer upp och fantasifullt mode. Kostymdrama möter fantasyaction och späckas med massor av kändisar och några av vår tids mest talangfulla skådespelare. Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell och Samanta Morton är några av de kritikerrosade skådespelarna i filmen. Eddie Redmayne, som Newt Scamander, kommer att återkomma i fyra filmer till, som kommer att utspela sig på andra platser i världen och i andra städer än New York.

En snabbläst manusbok

Boken med filmmanuset är inte lika tjock och komplex som Harry Potter böckerna - det här är ju mest dialog och anvisningar, man får inga miljöbeskrivningar till exempel (man får se filmen för att njuta av miljöerna) eller långa beskrivningar av vad karaktärerna tänker eller känner (för det får man lita på skådespelarnas miner och blickar). Men det här är ändå ett bra och spännande manus, man kommer riktigt in i handlingen och känner att man är på plats i ett alternativt New York, där det råder spritförbud och magiförbud - och alkohollangarna är inte de enda som gått under jorden!


Eddie Redmayne är helt suverän som Newt Scamander - Newt är en trevlig och trivsam karaktär. Till skillnad från Harry Potter är han inte "ödesbestämd" och omhuldad av alla - tack och lov! - han är bara intresserad av att rädda utrotningshotade magiska djur från det farligaste djuret av dem alla: människan. Och de magiska människorna försöker på fullt allvar att utrota magiska djur!

Den magiska världens motsvarighet till David Attenborough

Newt påminner lite om en ung David Attenborough i ett alternativt universum - alla djur är fantastiska, alla djur är vackra - hur ska jag få min publik att förstå detta?

Ett mycket smart drag av J.K. Rowling är att hon låter Newt få en kompis som är en vanlig, omagisk människa, eller "muggle" som det heter på brittiskt fantasyspråk (amerikanerna säger "no-maj"), en trind och trevlig kille som drömmer om ett eget bageri ... Hans reaktioner när han möter den fantastiska magiska världen ska förmodligen föreställa den ideala filmbesökarens: han är ständigt imponerad och oh-ar och ah-ar för allting! Speciellt när han får gå in i Newts magiska väska och hjälpa till med att mata alla de magiska djuren!

En lärobok som håller länge

Om ni undrar hur Newt Scamander passar in i Harry Potters värld (eller helt enkelt inte minns det): Harry Potter hade Newts bok om magiska djur som lärobok i skolan. Så 70-80 år senare är Newts bok fortfarande det definitiva verket i magiska skolor. De har tydligen ännu äldre läroböcker än mugglarna!

Det här är ett roligt och välskrivet manus och ett perfekt sätt att ladda upp inför att se filmen - om och om igen!

 

Belinda Graham

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts