Litteratur: J.K. Rowling - Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset - Tidningen Kulturen
J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Harry Potters värld utan Harry Potter, men med den magiska världens svar på David Attenborough 

J.K. Rowling
Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Filmmanuset
Översättning: Lena Fries-Gedin, Jessika Gedin Illustrationer: MinaLima
Rabén & Sjögren

7 februari 2017. Filmmanuset till Fantastiska vidunder och var man hittar dem släpps av Rabén & Sjögren, lyxigt inbundet, omslag i blått och guld. Supersnygga sparsmakade illustrationer i art deco stil finns utplacerade i boken - vilket passar historien, som utspelar sig under 1920-talet.
Ett mycket smart drag av J.K. Rowling är att hon låter Newt få en kompis som är en vanlig, omagisk människa, eller "muggle" som det heter på brittiskt fantasyspråk (amerikanerna säger "no-maj"), en trind och trevlig kille som drömmer om ett eget bageri ... Hans reaktioner när han möter den fantastiska magiska världen ska förmodligen föreställa den ideala filmbesökarens: han är ständigt imponerad och oh-ar och ah-ar för allting! Speciellt när han får gå in i Newts magiska väska och hjälpa till med att mata alla de magiska djuren!
J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

J.K. Rowling Foto Daniel Ogren CCBY2.0

Filmen släpps i Sverige på DVD och BD 27 mars 2017 av Warner Bros. och Fox-Paramount. Dags att börja räkna ner dagarna?!

Den magiska världen innan Harry Potter och Lord Voldemort

Det här är Harry Potters värld utan Harry Potter. För han är inte född än, på många decennier. (Inte heller hans motståndare, Lord Voldemort, finns än. Tom Riddle, som senare i livet kommer att bli Lord Voldemort, föds den 31 december, 1926.) Gott och ont representeras här av Albus Dumbledore, som redan är på Hogwarts (över 70 år innan Harry kommer dit) och Albus gamle kompis Grindewald.

Året är 1926. När magizoologen Newt Scamander anländer till New York råkar han orsaka tumult, eftersom några magiska djur rymmer från hans magiska väska... Sedan råkar han bli av med hela väskan! En blivande bagare har av misstag fått tag på den. New York är en stor stad, full av ställen där magiska djur kan smita iväg och gömma sig.

Människans inre odjur

Men det odjur som härjar i New York har ingenting med Newts menageri att göra, det är ett helt annat sorts odjur, ett som föds när ett barn inte får utveckla sin magiska talang.

(En sak att fundera på: varför utvecklade inte Harry Potter ett sådant inre odjur, hans magiska talang blev verkligen förtryckt hos familjen Dursley?!) Barnet i fråga blir vanligtvis inte äldre än 8-9 år, sedan tar odjuret över och barnet dör.

Det farligaste odjuret är alltså människan, eller människans inre demoniska krafter, precis som i Flugornas herre

Var odjuret kommer ifrån (alltså: från vilken av karaktärerna) är filmens lilla deckare.

Roliga och charmiga djur

De riktiga djuren, de som bor i Newts väska, är oftast mest roliga och charmiga. Här finns fler djur än i alla Harry Potter filmerna och böckerna sammanlagt!

Fokus i historien är huvudsakligen på humor och en massa coola djur. Plus tjusiga New York miljöer upp och fantasifullt mode. Kostymdrama möter fantasyaction och späckas med massor av kändisar och några av vår tids mest talangfulla skådespelare. Eddie Redmayne, Ezra Miller, Colin Farrell och Samanta Morton är några av de kritikerrosade skådespelarna i filmen. Eddie Redmayne, som Newt Scamander, kommer att återkomma i fyra filmer till, som kommer att utspela sig på andra platser i världen och i andra städer än New York.

En snabbläst manusbok

Boken med filmmanuset är inte lika tjock och komplex som Harry Potter böckerna - det här är ju mest dialog och anvisningar, man får inga miljöbeskrivningar till exempel (man får se filmen för att njuta av miljöerna) eller långa beskrivningar av vad karaktärerna tänker eller känner (för det får man lita på skådespelarnas miner och blickar). Men det här är ändå ett bra och spännande manus, man kommer riktigt in i handlingen och känner att man är på plats i ett alternativt New York, där det råder spritförbud och magiförbud - och alkohollangarna är inte de enda som gått under jorden!


Eddie Redmayne är helt suverän som Newt Scamander - Newt är en trevlig och trivsam karaktär. Till skillnad från Harry Potter är han inte "ödesbestämd" och omhuldad av alla - tack och lov! - han är bara intresserad av att rädda utrotningshotade magiska djur från det farligaste djuret av dem alla: människan. Och de magiska människorna försöker på fullt allvar att utrota magiska djur!

Den magiska världens motsvarighet till David Attenborough

Newt påminner lite om en ung David Attenborough i ett alternativt universum - alla djur är fantastiska, alla djur är vackra - hur ska jag få min publik att förstå detta?

Ett mycket smart drag av J.K. Rowling är att hon låter Newt få en kompis som är en vanlig, omagisk människa, eller "muggle" som det heter på brittiskt fantasyspråk (amerikanerna säger "no-maj"), en trind och trevlig kille som drömmer om ett eget bageri ... Hans reaktioner när han möter den fantastiska magiska världen ska förmodligen föreställa den ideala filmbesökarens: han är ständigt imponerad och oh-ar och ah-ar för allting! Speciellt när han får gå in i Newts magiska väska och hjälpa till med att mata alla de magiska djuren!

En lärobok som håller länge

Om ni undrar hur Newt Scamander passar in i Harry Potters värld (eller helt enkelt inte minns det): Harry Potter hade Newts bok om magiska djur som lärobok i skolan. Så 70-80 år senare är Newts bok fortfarande det definitiva verket i magiska skolor. De har tydligen ännu äldre läroböcker än mugglarna!

Det här är ett roligt och välskrivet manus och ett perfekt sätt att ladda upp inför att se filmen - om och om igen!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen