Litteratur: Julian Gough - Björn & Kanin - Kanins dåliga vanor - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En enastående barnboksdebut med mycket spänning och humor och en gnutta bajs

 

Julian Gough
Björn & Kanin - Kanins dåliga vanor
Illustrationer: Jim Field Översättning: Erika Schollin
Känguru

Nallebjörnar, kaniner och snögubbar hör till barnens favoriter. Liksom kul skämt om bajs. Här får man ALLT  i en och samma mästerliga moderna saga! Se till att läggdags kommer tidigt innan ni börjar läsa, för man kommer att skratta länge tillsammans med Björn och Kanin!
Det här är en charmig, fartfylld och mycket humoristisk berättelse om vänskap, gravitation och kaninbajs!

 

De roligaste omaka vännerna 

Sällan har väl en barnboksdebut varit så helgjuten som Björn & Kanin - Kanins dåliga vanor! Men så har också Julian Gough genom sin karriär skrivit massor i alla möjliga olika genrer, utom just i barnboksgenren.

Det har funnits många omaka vänner genom barnbokshistorien - Björn och Kanin är ett av de absolut roligaste omaka vänskapsparen! Det här är historien om hur de två träffades och blev vänner. Trots att Björn borde sova hela vintern. Trots att Kanin från början är ganska självisk.

Björn och Kanin lär sig att allt är roligare när man är två. Livet blir både godare och säkrare! Allt börjar med att Björn vaknar upp ur sitt ide och konstaterar att våren inte är här. Världen är fortfarande full av snö. Men om hon inte kan sova, kan hon ju åtminstone bygga en snögubbe. Något som hon alltid har velat göra! Björn är positivt inställd till det mesta och det blir en underbar, solig dag. 

Tyngdlagen kan vara bra att ha

Kanin är däremot övertygad att världens undergång är nära eftersom solen har slocknat (det visar sig bara vara en snöboll som skymmer solen) och Kanin är på alla sätt och vis Björns motsats. Kanin är också något av en besserwisser. Det är mycket möjligt att han är avlägset släkt med Kanin i Nalle Puh böckerna, han som jämt vill hålla långa föredrag om allt möjligt och som gärna använder långa ord.

Kanin i den här boken gillar också att göra sig viktig och att använda långa ord. Som tyngdlagen. Kanin förklarar tyngdlagen länge och väl för Björn, innan han förstör hennes snöboll, för att demonstrera tyngdlagen. 

Självutnämnd expert håller föredrag om kaninbajs

Kanin förklarar lika grundligt kaninernas matsmältningssystem (helt korrekt) och varför kaniner äter sitt eget bajs. (Vad han säger är helt sant - det där är något kaniner har gemensamt med andra gnagare, för att utvinna maximalt med energi ur sin vegetariska diet - något som barn gillar att lära sig och som de skrattar mycket åt!). Om Björn är intresserad? Hon slutar i alla fall att vara hungrig. Allt prat om att äta bajs gör att hon tappar aptiten!

Kanin är hela tiden den självutnämnde experten. Kanin har visserligen aldrig gjort en snögubbe tidigare, men han vill verklien göra en nu - bara för att visa Björn att han kan göra en som är större och bättre. Men det går inte så bra, Kanins snögubbe blockerar ingången till kaninhålet och så kommer en hungrig varg förbi, med fler vassa tänder en den i Rödluvan. Och Varg har siktet inställt på att äta Kanin ...

Vegetarisk mat håller sig på sin plats

Det är Björn som kommer på hur Varg ska stoppas - inte genom några långa ord, utan genom handling - och Björn är bra mycket smartare än hon tror! Tyngdlagen är inte att leka med. Det har Kanin förklarat. Men tyngdlagen kan vara bra att ha ibland, speciellt när man vill stoppa en hungrig varg med en lavin.

Vore det inte trevligt att äta grönsaker istället, de springer i alla fall inte iväg?! Varg funderar en stund allvarligt på att bli vegetarian - tills han smakar sin första morot!

Det här är en charmig, fartfylld och mycket humoristisk berättelse om vänskap, gravitation och kaninbajs!

Ett lackmustest på en bra barnbok: den ska fungera som högläsningsbok. Och det  här är den roligaste boken på mycket, mycket länge! Det är så lätt att göra rösterna till Björn, Kanin och Varg och mjölka komiken på ännu fler poänger! 

Omöjligt att inte skratta högt

Boken är rekommenderad till 6-9 års åldern, men jag utmanar vem som helst att läsa den här boken och INTE skratta högt! Det är stört omöjligt! (Klarar du av den utmaningen måste du vara på surare humör än Kanin i början av boken). Jag började skratta högt redan under förordet! Julian Gough tackar nämligen sin dotter Sophie, som hjälpt till med historien och påpekar att hon grät under uppläsningen av en rolig scen - eftersom hennes favoritreplik var struken! Tack och lov kom den repliken tillbaka i handlingen igen och är med i boken (ja, det är en mycket rolig scen!).

6-9 års åldern är en svår ålder att hitta bra böcker för, därför är man extra glad när man lyckas lägga vantarna på något med extra hög kvalitet och med mycket humor! Barnen vill inte har något som är för "barnsligt" eller för "sött", saker som tar slut för fort får också underkänt, men man kan inte komma med tjocka textmassor som inte har något slut i sikte, och som inte har några roliga eller spännande bilder.

Aldrig tillrättalagt, alltid fartfyllt

Björn & Kanin passar perfekt in mellan de gulliga bilderböckerna och slukarålderns textmassor. Här finns lagom mycket text, och det blir aldrig för tillrättalagt, för sött eller för barnsligt. Dessutom finns här bilder på varje sida, utan att vara en bilderbok!

De smakfulla och mycket humoristiska illustrationerna går i grått, vitt och blått. De är snygga, roliga och varma, trots de kalla färgerna, och växlar på ett kul sätt mellan skojiga detaljer och storslagna landskapsbilder. Illustratören Jim Field har illustrerat en mängd olika projekt och har belönats med Roald Dahl Funny Prize.

Björn och Kanin är en underbar ny bekantskap och jag kan knappt vänta tills jag får läsa om dem igen!

 

Belinda Graham

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen