Litteratur:Clemens Altgård - Grå dub- diktsamling - Tidningen Kulturen
Clemens Altgård Foto Adrian Altgård

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

Denna diktbok våldför sig. Tar rygg. Applicerar. Gör otrygg.

Clemens Altgård

Grå dub- diktsamling

Smockadoll förlag

 

Inledningsvis börjar ett motstånd, ett stort apokalyptiskt subjektnej! Nutidens död. Nutidens murar. Där avstannar medvetandeslingorna i ren hängiven vilsenhet inför detta anslag av lyriskt djup och verbal mångfascination om en vattenburen, muromgärdad samtid till nutid.
Detta i ärende av tidsmarkeringar, apostrofering och annat definierbart utanförståendegods i komprimerings- alternativt -dechiffrerings-alternativt- sorteringshänseende och annat kontextuellt påverkandeinslag som där-pekande och sådär-karakteriserande sidogods att så på den tänkta upplevelseåkern bemyndigat av en viss initierad läsning vilken för den intresserade förpliktar i kunskaps- och eller lexikalt hänseende, men också och mest detta att det är en mycket djuptagen bitvis svalghisnande associeringsdekokt av möjligheter i de uppställda tolkningsvagnarna på denna dub till den assiciationsrika gentilt erbjudna intellektuella bangården
Clemens Altgård Foto  Adrian Altgård

Clemens Altgård Foto Adrian Altgård

Från två håll kan man ta sig in vad det verkar. Nutid-dåtid, två sidor om murarna, två sidor av saken, i divergerande tankespillror. I de olika elementen, vatten, eld, tankevidgande och tankeflykt, från de motsatta sidorna av saken tillvägagångssätten referensramarna.

Ingen nåd. Ingen vila. Nuet i belysning. De döda, de döende, de som dödats, tiden som stannar i sin egen intighet, nutiden som bär människors öden över haven, gränder, vakter, murar som skiljer liv och död, floder, vatten, eld. Allt i detta nu. Det är starkt, det är stärkande! Det är starka intellektuella tankescener. Det är verkligen verkligheten!

”I cirklar går vi, går i cirklar

genom natten, genom dagen

stannar upp.

Vi vill att våldet stannar upp,

ser oss själva i en spegel

stannar upp 

 

men det varar inte en minut.

Stammar stammar stam stam stammar...

Genom hela skådespelet.

Och i skådespelet: skådespelet” 

 

De två tänkta. Den tidsmärkta associations- och referensingången och den förutsättningslöst verbala basingången.  

Att denna diktsamling är tveeggad, tvåvägad,tvångsdelad på än den ena och än den andra sidan mureriet Att i medvetandet om detta, se tänkbara vägar förbi murar, taggtråd, motstånd, nedgång, tankegång, med det dubbelspelande minnet i arsenalen ta sig någorlunda uppmärksamt rakt fram i denna divergerande dub av allusioners länkmassa, att försiktigt slira mellan disparata referenser, skenbart splittrad av intryckens flipperkulor, helt enkelt sätta sig på baken i beslutsam tanke rakt ned i den nakna texten...detta i konkret tinglig bemärkelse, se sakskälen, och därpå det associativa, innan de underliggande texterna (under undertexterna) och den överliggande symboliken (som i övertydligheter eller skrivapånäsandeklarationer) ger sin absoluta verkan, detta i förnöjsam bedragelse och betydelsefylld förmörkelse smått bestulen på den inledande tillförsikt man steg in i detta med i en initialt bärande kittlande naiv outgrundligt bedräglig lusttanke med tvenne ingångar:

 

”In girum imus nocte ecce et consumimur igni

Det är just så det börjar:

Brinner för de döda.

Information kan lågan inte ge.

Den slukar den.

till slut. Och det blir åter tyst.”

 

Vad har vi då i detta? Folkslakt, folkflykt, nutida rörelser över gränser, ett annalkande från två håll, se saker från de bägge sidorna, kampen för livet börjar med döden. Hela bygget skakar.

 

Eller vad?

Hängivelse till vad som ses...sägs...

...och i detta fall undvika att falla i verbala fällor som slår igen i sina medvetet tvådisparata utgjutelser.

Poeten ifråga är en bedräglig ordstrykare, en djuplodande tanke(för)virrare, en finurlig textmixare i betydelsen vad du ser är inte vad du får VDSÄIVDF.

Clemens Altgård är en befaren, hängivet tankedriven, tungt mångfacetterad poet som i sin bakgrund i Malmöligan äger intrikata meriter och framgångar i ägandet av ett mäkta digert och konstnärligt djuplodande mentalt upplyftande anslag i generna med tungt poetiskt syndafallsregister i bagaget.

Inte minst just därför, i det subtila medlemskapet av Malmöligan, har det burits fram delikata lyrikärenden genom åren av Altgårds illusoriska verkshand.

När nu närheten pockar framför Grå dub- diktsamlings poetiska brandvägg vars gråmelerade yta skyldrar värn klädd i detta tunna ordhäftes silverinfattade invit, ger redan ingången en djup avsats av lockelse att hoppa rakt ut i det ordgivande tankekomplicerade.

Det är vad texten vet initialt och i sin läsattraktion kan beses med en viss tydlighet i hur det förekommer sig i sina sakskäl anförda i sina åkallade referenser som äger den sprängda vidhetens rymliga tidsprägel. Det är nutid, ja. Men det är också annan tid. Det är den filuriska tanken den att man antingen skulle ha levt under viss del av tid under vissa datum av dess era(den anmälda kontextens ärende) och att sådan upplevd allehanda ska ha satt sig cerebralt inpräglandes i minnesbärandet av det som var då, så som det görs när det utgörs av sådant medhavt i tiden.

Till exempel Velvet Undergroundestetik samt något Lou Reed-ting i vad här säger sig vara sådant som präglar som det sades. Vilket smalnar av synfältet naturligtvis men är i linje med poetens medvetna val som till ex:

”Lugnet ligger nära.

Där går hobbymusiker. Stegrande par.

Ett ansikte dränkt i förtida Yule-tårar.

Tänk dig ett Velvet- album med

tonsatta Ekelöf-dikter

fast utan Lou Reed.

Ett slags 65-plusfantasi

(wine me, dine me, 69 me.)

'When I´m 64' ”

likaledes...

...Eller att man går rakt in i orddjungeln naken

utan förutfattade...

 

Och åter det magiska:”In girum imus nocte ecce et consumimur igni”

En tvåvägars.

Vilket vill säga att förtydliganden anges i textens fotnot.

Men så kan sägas att det kanske ändå var Vergilius som upphov kanske eller om en palindrom lösning eller ett musikstycke eller en film. Det är associativitetens grundelement som här gestaltar sig, det latinska i citerad form som rebus.

 

Denna dub anslår flera tonfall, inledningsvis kan man säga att det börjar med ett motstånd, ett NEJET, ett stort apokalyptisk subjektnej! Där avstannar medvetandet omedelbart för läsaren i generat nerdragna verbalabrallor iförd endast tankekallingarna med löst hängande greppsugna analyshandflator vilande obeslutsamma mot eftertänksamt gubbmagra knäskålar lätt skramlande.

Jag aptitretas i dessa tanketentakler, tar in gubbjäveln som går över det gulsebrarandiga strecken havande med DÖDEN!

Han bär sin ålder gubbjäveln, trafiken skapar död, övergångsstället den sebrarandiga dödsfällan, eller den sebrarandiga helvetesbron av tankegummiband till tankarnas hängtaskar vilka ger ingen vila, jag går rakt ut och tappar ned mig handlöst i analysmörkret.

Den är finurligt utlagd för att lönnmörda tetiga gubbjävlar och analysjesusar:

”STORA NEJET: Den gamle mannen.

Skalligt russinhufvud. (Säker 80+)

Går över zebrastrecken.

Bilar, tvärnitar, tutar.

Han går mot rött!

Med silverfärg målat

på mc-jackan han bär

står ordet: DÖD”

Elegant anslag med mördartanken den refflade vägen. Mannen som går över det vad vi kan kalla denna sebrarandiga lokala stegskala. Döden på bröstet indelad i gatans stegrande farostreck. Jag ska inte hyckla jag är utsåld på denna tryfferade spänning initialt. Jag åskådligletar i mina tanketentakler och tar in gubbjäveln så gott som det går i den sebrarandiga dansen med DÖDEN!

Det är tid och vatten, vattentid och tidvatten, allt i ett i denna rinnande rörliga flyktiga tid. Det är vaktande sedligt omstyrande flykt över vatten och vakt:

”DÖDVATTEN. Som att parkera

mellan yttre verklighet

och helt interna frågor,

ett slags suspension

där kraften tappas upp”

 

Så genialt påkallat sidosägande ändå!

Och sedan nedan alla dessa nutidsbevakande självspeglingar

inför det nakna samvetet:

 

”Så följer som alltid en morgon

tanken nu tom, taken så vita.

I spegeln ögon: de ser dig.

Blickar tillbaka:

tiden som driver, tid som sväller”

 

Det är så tanken har det i dess mest utvecklade finalscenario i nutiden:

 

In girum imus nocte ecce et consumimur igni

Det är just så det börjar:

Brinner för de döda.

Informationen kan lågan inte ge.

Den slukar den.

Iill slut. Och det blir åter tyst.”

 

Detta i ärende av tidsmarkeringar, apostrofering och annat definierbart utanförståendegods i komprimerings- alternativt -dechiffrerings-alternativt- sorteringshänseende och annat kontextuellt påverkandeinslag som där-pekande och sådär-karakteriserande sidogods att så på den tänkta upplevelseåkern bemyndigat av en viss initierad läsning vilken för den intresserade förpliktar i kunskaps- och eller lexikalt hänseende, men också och mest detta att det är en mycket djuptagen bitvis svalghisnande associeringsdekokt av möjligheter i de uppställda tolkningsvagnarna på denna dub till den assiciationsrika gentilt erbjudna intellektuella bangården.

Det är med andra ord en mångfacetterat associationsrik diktsamling hanterande vår komplicerade nutid. Mycket läsvärd!

En djuplodande källa av tankemärg som topprider läsaren över verbal stock och mental sten, alltid lurande runt hörnet med nya överfallsvinklingar och meriterat beschäftiga ord-kommanden. Det är svarta djup och hög medvetenhet insprängt om den oroliga nutiden. Det är mycket behållningstätt och ytterligt läsvärt i kvarstannande verkan.

Clemens Altgård f 1959 följer upp sin rosade återkomst till lyriken, Odöd, med denna härtagade Grå-dub diktsamling fylld av nutidsapostroferingar.

 

 

 

Benny Holmberg

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts