Litteratur: Lena Forsaeus - Nils och den blinkande stjärnan - Tidningen Kulturen
Lena Forsaeus. Foto Belinda Graham.

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sorg, hopp och glädje i finstämd vardagsskildring

Lena Forsaeus

Nils och den blinkande stjärnan

Illustrationer: Mia Nilsson

Idus förlag

 

"Nils och den blinkande stjärnan" är en unik bok i barnboks-Sverige. Det är en saklig, vacker och vardaglig bok om lille Nils som börjar skolan, får en ny vän, bygger med lego ... och som berättar om sin syster Majken, hon som är en stjärna. För visst måste Majken finnas kvar någonstans, och då kan hon väl vara en blinkande stjärna på himlavalvet?
Bilderna hjälper till för att skapa en otroligt fin läsupplevelse. Mia Nilssons illustrationer är ett exempel på perfekt illustratörssamarbete. De svartvita bilderna fångar både den robusta vardagligheten och den sköra skönheten i boken.
 Lena Forsaeus. Foto Belinda Graham.

Lena Forsaeus. Foto Belinda Graham.

Var finns Nils syster?

Döden är ständigt närvarande i underhållning som riktar sig till alla möjliga åldrar - i filmer, böcker, deckare, thrillers. Vare sig du gillar superhjältar eller Star Wars eller Harry Potter: folk dör som flugor. 

Dessutom finns det gott om barnböcker för små barn där djur dör, som ett marsvin eller en hund eller en älsklingsponny. Det är däremot ovanligt med en skildring av ett barn som har dött, av en pojke som har en död syster, utan att det är en fantasyskildring, en spökroman eller en del i deckarserie. "Nils och den blinkande stjärnan" kan läsas av alla åldrar, men är en saklig bilderbok för små barn, och däri ligger det unika.

Det finns mycket att känna igen sig i för barn som läser boken. Hur det är att börja skolan. Hur det är att få nya vänner. Hur kul det är att lära sig nya saker. Hur spännande det är att bygga med legobitar. Men Nils tänker så klart ändå på sin döda syster, hon försvinner ju inte bara för att hon är död. Hon finns fortfarande kvar.

En vacker vardagsskildring

Författaren undviker skickligt all sentimentalitet och all frestelse att göra detta till en sorglig snyfthistoria. Det här är en rak vardagsskildring där sorg och saknad är en del av vardagen, men inte hela vardagen. Nils är ett barn som har ett sakligt sätt att förhålla till sig frågor som kanske många vuxna tycker är svåra att tala om. För trots att svenskar ligger i topp både när det gäller att producera och konsumera massor av deckare med ond bråd död, där det finns gott om seriemördare och pedofiler, är folk samtidigt rädda för att prata om barncancer. Det finns barn som inte överlever barndomen. Var blir dessa barn av? Hur är det att vara syskon och att sedan plötsligt vara själv? Var blir döda människor av? Barn funderar mycket.

Sanningen bakom fiktionen

Boken "Nils och den blinkande stjärnan" om att förlora ett syskon är vacker, vemodig och hoppfull. Dessutom är historien självupplevd.

Familjen Forsaeus  förlorade sin dotter i cancer när hon var sju år och lillebror funderade på var hon finns nu. Funderingarna resulterade i den här boken.

Systern måste ju finnas kvar någonstans, hon kan ju inte bara försvinna ... Alla som förlorat någon närstående, kompis eller familjemedlem, kan känna igen sig i den här boken. Allt är känsligt och poetiskt skildrat.

Lyckat illustratörssamarbete

Bilderna hjälper till för att skapa en otroligt fin läsupplevelse. Mia Nilssons illustrationer är ett exempel på perfekt illustratörssamarbete. De svartvita bilderna fångar både den robusta vardagligheten och den sköra skönheten i boken.

Resultatet av samarbetet är en tänkvärd, poetisk och vacker bok om sorg, saknad, hopp och den där familjära känslan av att den man älskar fortfarande finns kvar.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen