Litteratur: John S. Webb - Skåne kust/Coast - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I gränslandet

 

John S. Webb

Skåne kust/Coast

Pequod Press

 

Det finns ingen enhetlighet, stabilitet eller någon form av stillastående i en kustlinje, det sker hela tiden förändringar, en del är märkbara och dramatiska, andra kommer sakta och tassande. Förändringar och förskjutningar är vardagliga självklarheter, några sker snabbt, andra tar längre tid. Hus kan slukas av vattnet eller sjok av grästorvor kan dra iväg.
John S. Webb är född i London, men bor sedan fyrtio år i Skåne, han har ett tiotal böcker och ett trettiotal utställningar bakom sig.

 

Mänsklig, tillfällig klåfingrighet eller systematiska ingrepp och åtgärder för att styra och ställa om naturliga förlopp och skeenden händer ständigt, allt detta är sällan hållbart och lyckosamt.

John S.Webb visar på ett dokumentärt sätt med svartvita fotografier omständigheterna kring Skånes kustlinje, en skildring av stor mångfald och variation. Från en påtaglig dramaturgi,

till ett många gånger bedrägligt lugn, där grästuvor vajar och där träd försöker överleva. Inte sällan är det en karg och mager ödslighet, som ett övergivet land, ett land, som nyss var befolkat, men som nu är tomt och öde.

Kvar finns ett bilvrak, en ensam ko på åsen och en människa med en hund. En dyster, nästan tröstlös bild, med drag av dystopi. Men så minns jag mina egna besök på de vackraste platserna i världen, som Haväng och Gislövshammar och då blir jag genast gladare.

John S. Webb är både personlig i sitt tilltal och har en poetisk mättnad i sina bilder, som visar på en stor dynamik och en stor närvaro i landskapet.

Det finns ett tvåspråkigt efterord av Carola Wingren och Tomas Germundsson, som på ett övertygande sätt diskuterar kring kustlinjens växlande karaktär och föränderlighet.

John S. Webb är född i London, men bor sedan fyrtio år i Skåne, han har ett tiotal böcker och ett trettiotal utställningar bakom sig.

 

 

Bo Bjelvehammar

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen