Litteratur: Åsa Caroline Salomonsson - Tuggummitanten - Tidningen Kulturen
Åsa Caroline Salomonsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Smygklubb löser mysterier i småstadsidyll

Åsa Caroline Salomonsson

Tuggummitanten

Illustrationer: Patrik Boberg

Idus  

 

Tyra och Siri är bästisar. De vill så gärna starta en hemlig klubb, men vilken typ av klubb ska de starta? De kommer fram till att de ska starta en smygklubb! Det låter spännande! Det blir som en kombinerad deckar- och mysterieklubb. De ska spana på, eller snarare smyga på, konstigt folk som bor i deras by Markbyn. Den konstigaste av alla de konstiga är Tuggummitanten.
Boken visar att konstigt folk inte alls behöver vara så konstiga som man tror. Eller så är konstiga just vad de är ... ! Ätstörningar är inte att leka med, inte heller mobbing och grupptryck. Boken Tuggummitanten är spännande läsning samtidigt som läsaren får sig en grundlig tankeställare.
Åsa Caroline Salomonsson

Åsa Caroline Salomonsson

Detta är så klart inte vad hon heter egentligen, men hon tuggar jämt tuggummi och Tyra och Siri har aldrig sett henne köpa annat än tuggummi och frusna ärtor i affären. Dessutom är hennes hus lite läskigt, med en stor och övervuxen trädgård.

Kalas att smyga!

Tyra och Siri är så upphetsade över sin nya smygklubb att de till och med avviker från ett kalas med en rejäl tårta för att smyga iväg och spana på Tuggummitanten.

De vet att de inte får gå in till folk utan att fråga om lov - det har mamma sagt - men vad ska de göra när Tuggummitanten plötsligt svimmar?

Den som har lösningen på alla problem och alla gåtor är den kloka mormor, kallad Mommi. Men det är trots allt Tyra och Siri som sköter spanandet och smygandet och som är väldigt observanta och smarta. Dessutom kan de fokusera på rätt detaljer när det kommer till att redogöra för vad de har sett. Det gör att Mommi direkt förstår att Tuggummitanten lider av anorexi och att hennes liv är i fara.

Mobbingens konsekvenser, decennier framåt

Tuggummitanten är en spännande och tänkvärd bok på många plan. Det är vanligt med böcker om anorektiska tonåringar - men att någon i mormor Mommis ålder kan ha ätstörningar, det är ovanligare. Dessutom tar boken upp hur skadligt det är med mobbing och hur viktigt det är med empati.

Tuggummitanten blev mobbad som barn, och det förstörde hennes självbild - flera decennier senare ser hon sig fortfarande som tjock, trots att hon egentligen är alldeles för smal, och hon tuggar tuggummi istället för att äta, för att dämpa hungerkänslorna.

Trots tunga ämnen (mobbing och ätstörningar) är boken lättläst och ofta mycket rolig och genomgående skriven som en spännande mysteriebok där läsaren får vara med och pussla ut gåtan, bit för bit. Det visar sig att Tuggummitanten inte är så hemsk när allt kommer omkring, inte heller hennes hus eller hennes trädgård ... Tyra och Siri blir till sist rikligt belönade för att de brydde sig. De får till exempel en helt ny trädgård att leka i!

Konstigt folk behöver inte vara konstiga

Boken visar att konstigt folk inte alls behöver vara så konstiga som man tror. Eller så är konstiga just vad de är ... ! Ätstörningar är inte att leka med, inte heller mobbing och grupptryck. Boken Tuggummitanten är spännande läsning samtidigt som läsaren får sig en grundlig tankeställare.

Språket ger en lugn och behaglig känsla, den invaggar läsaren i ett slags sagoatmosfär, samtidigt som en intensiv spänning gradvis byggs upp, som leder till en överaskande vändning i slutet av boken. 

Äventyret fungerar utmärkt som högläsningsbok.

De svartvita fint nyanserade teckningarna som genomgående dyker upp i boken förhöjer atmosfären och bidrar till en vacker och lagom kuslig mysteriekänsla.

 

 

Belinda Graham

 

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen