Litteratur: Thomas C Ericsson - Bokstäverna - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Bokstävernas wailande i vinternatten

”Till de goda färdkamraterna – i livet och i poesin”, så står det i försättsbladet till Bokstäverna som är Thomas C Erikssons tredje diktsamling. Dedikationen är givetvis riktad till bokstäverna.
Det är en lyriskt spännande upptäckfärd att läsa dikten, och man finner sig snart botaniserande bland raderna för att finna ut de rader man själv finner särskilt talande. Läsningen igenom vill man liksom plocka russinen ur kakan. Andra rader, som till synes först verkat banala, växer efter hand.

 

De första raderna lyder:

Bokstäverna som du ristar in under huden

Bokstäverna som betyder allt eller inget

Bokstäverna som är din sköra tråd i livet

I en enda över 40 sidor lång diktharang fortsätter Ericsson på detta sätt sin kärleksförklaring till bokstäverna. Det hela kan till en början verka tunnsått i sin monotoni, men Ericsson utnyttjar väl den enkelt uppbyggda diktens utformning i varje diktrad i en fruktsam lekfullhet och uppfinningsrikedom kring diktens tema.

Bokstäverna som nödvändiga utformare och förmedlare av liv och poesi, högt och lågt, ljuvligt och vardagskrasst, allvarligt och komiskt smälter samman både i och mellan raderna. Inte sällan blir bokstäverna som levande entiteter i sig självt, så starkt förbundna med vårt skapande och våra liv är de i Ericssons dikt.

Det är en lyriskt spännande upptäckfärd att läsa dikten, och man finner sig snart botaniserande bland raderna för att finna ut de rader man själv finner särskilt talande. Läsningen igenom vill man liksom plocka russinen ur kakan. Andra rader, som till synes först verkat banala, växer efter hand.

Smaka bara på rader som Bokstäverna överskrider ensamhetens gränsereller Bokstävernas drömhöga syrgastält eller Bokstävernas wailande i vinternatteneller Bokstäverna mellan det likgiltiga och det omöjliga. Dessa enskilda rader och många andra rader i dikten blir som blixtpoetiska ögonblick och dikter i sig självt. Blixtpoetiska ögonblick att ibland stanna upp vid, lyriskt smaka på, fascineras av eller lättsamt språkfilosofiskt fundera kring.

 

 

 

Tommy Gunnarsson

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen