Litteratur: Karin Lentz - Sen gick det över - Tidningen Kulturen
Karin Lentz Foto Kristian Carlsson

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Blixtar/strövtåg/reflektioner

Övergiven ålderdom
 
I dammet kan man rita
dammråttorna ligger stilla
döden avvaktar i vrårna
 
Vaken
Vill inte
stiga upp i förtid
Dagens längsta tid
infaller mellan
05.45 och 07.10
Jag har mätt  


Lentz skriver om ålderdomen, om kvinnor, om kuken, om hjärtat och att glömma nycklar och rita i dammet. Allt stort som smått vävs samman i ett flöde som följer diktsamlingen från första till sista boksidan.
Karin Lentz
Sen gick det över
ISBN: 9789186175665
Förlag: SmockadollVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Karin Lentz Foto Kristian Carlsson

Karin Lentz Foto Kristian Carlsson

Karin Lentz (född 1931) debuterade 1975, och har sedan dess publicerat diktsamlingar. Jag följer varje ord, varje rad med en slags puls av Lentz viljekraft i diktsamlingen Sen gick det över (2016). En vilja att peka finger åt den bortglömda och marginaliserade ålderdomen. Sen gick det över, men nej, det går inte över.

Diktsamlingen håller jag lätt i min hand. Det finns en genomgående beskrivning av en slags vardag som blir till en bärande poesi bortom just det vardagliga. Lentz är rakt på, och språket drabbar en på en djupet. Döden finns närvarande, tätt intill en ålderdom som svävar mellan det lilla och stora i livet. En kärlek som finns, en annan kärlek som kanske går förlorad. Lex Maria och sjukvården blandas upp med väderleken och naturen. Och den stora världen som mördar, svälter och torterar, samtidigt som gräsmattor klipps som om det vore en slags strategi. Vad gör vi människor med varandra, och hur står det egentligen till i världen?

Lentz skriver om ålderdomen, om kvinnor, om kuken, om hjärtat och att glömma nycklar och rita i dammet. Allt stort som smått vävs samman i ett flöde som följer diktsamlingen från första till sista boksidan.

 

Beatrice Månsdotter

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen