Litteratur: Jeanette Bergenstav - Vargskräck - Tidningen Kulturen
Författaren Jeanette Bergenstav tillsammans med sina fina hunddeckare Foto Belinda Graham

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi

En härligt spännande hunddeckare för alla åldrar

Deckare är en genre som verkar gå hem i alla åldrar! Felicia "Flingan" Fjällström i Vargskräck är själv förtjust i att läsa deckare och leta efter mysterier överallt. Så mycket att hennes familj skämtsamt kallar henne för mini-Kitty (efter hjältinnan i de populära Kitty-böckerna).


En högtidsstund för alla hundälskare
Jeanette Bergenstav
Vargskräck
ISBN: 9789175772103
Förlag: IdusVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Författaren Jeanette Bergenstav tillsammans med sina fina hunddeckare Foto Belinda Graham

Författaren Jeanette Bergenstav tillsammans med sina fina hunddeckare Foto Belinda Graham

När Flingan hittar blodiga köttstycken i skogen där hon brukar rasta sin busiga lilla pudel Buffy förstår hon att hon är ett mysterium på spåren. Men när Flingan står öga mot öga med en livs levande varg som plötsligt överfaller hennes älskade Buffy förstår Flingan att det verkliga livet är mycket farligare än det i en tillrättalagd Kitty-bok ...

Missförstådda hundar och människor

Så småningom lär sig Flingan att inte döma hunden efter håren, för det visar sig att vargen bara är en missförstådd herrelös hund. Den hemska "häxan" i "häxhuset" som ser ut som ett pepparkakshus visar sig vara en hundälskare vid namn Evelyn, en besläktad själ helt i Flingans smak. När skräck och fördomar lagts åt sidan har Flingan fått nya vänner bland både människor och hundar. Men visst finns det ett mysterium att lösa, ett mysterium som snart blir flera! Den vargliknande hunden behöver Flingans hjälp och beskydd, liksom hennes nyfunna vän Evelyn.

Lokalpressen underblåser vargskräcken

Vargskräck visar på hur snabbt en fjäder kan bli en höna eller ett helt hönshus - med hjälp av folks fördomar och en lokalpress som underblåser skräcken - och hur lätt det är att tappa bort vanligt rationellt tänkande. Det finns flera spännande och positiva karaktärer i boken, förutom alla de hotfulla och mystiska typer som Flingan spanar på. En minnesvärd karaktär i boken är Flingans mamma, en journalist som lär läsaren (och även karaktärerna i boken) om behovet av källkritik och hur viktigt det är att dubbelkolla sina fakta. Flingans bror Theo visar sig också bli en allierad hundvän i kampen för att lösa mysteriet med vilka som vill åt varghunden. Det är intressant att följa Theos utveckling från datauppkopplad spelfrälst och morgontrött fjortonåring till hundälskare som måste upp tidigt varje morgon och gå hundpromenader ... Theo som aldrig varit intresserad av friskt luft och skogspromenader tidigare! För att få en hälsosam tonåring: skaffa hund!

Vargskräck är en barn- och ungdomsdeckare som passar för alla åldrar och alla läsare som gillar spänning och hundar. Man måste inte ha en massa mord i en deckare för att trappa upp spänningen, en "nära dödsskjutning av hund" fungerar lika bra! Olika personligheter och olika åldersgrupper finns också rikligt representerade i boken: barn, tonåringar, föräldragenerationen ... och så Evelyn, som får sägas representera mormor/farmorgenerationen. Hon har haft ett långt och spännande liv och hon har räddat många hundar!

Satsa på spänning och ha kul!

Det är också ett stort plus att man slipper påklistrade kärlekshistorier och romantiska trianglar - något som kläms in i de flesta böcker i dag, oavsett genre. Det går nästan inte att undvika alla dessa påfrestande "romances". Kärleksintrigerna sprider sig tyvärr också långt ner i åldrarna, allt yngre barn satsar mer och mer av sin tid och energi på "intrigerande" och allt mindre på att leka och ha kul. Flingan gillar hundar och mysterier och faller tack och lov inte för det destruktiva grupptryck som många av de andra elvaåriga tjejer i hennes klassen utövar, de som bara pratar kläder, killar och smink. Vem är ihop med vem? Vem är bjuden på vems kalas? Vem är mest populär? Vem har en ny tröja?

Men ... Vem bryr sig? Livet är ju så mycket mer! Eller som den kloka läraren i Allie Finkle serien påpekar: "middle school" ungar ska få leka och ha kul. Inte uppslukas av "vara ihop" pressen. Man kan också tillägga: ska du lägga energi på att bli älskad, lägg gärna den energin på en hund! Den bryr sig inte om utifall du är sminkad, om du har märkeskläder, om du är med i coolaste gänget, om du blir bjuden på "rätt fester"... En hund älskar dig för den du är. Flingan satsar på äkta "puppy love" från hundar, och måtte det förbli så i denna härliga hundserie! Fjortonårige storebror Theo har två hobbies: datorer och hundar, men när det gäller killar, och när det gäller böcker som riktar sig till killar, finns det ingen press på att inkludera "vara ihop" intrigen och en massa skvaller och kärleksintrigerande.

Alla hundar är individer

Ofta är man som hundälskare nöjd med att hitta bara en minnesvärd hund i en bok --- här får man en hel flock! Det fina i kråksången är att alla hundarna är olika individer, alla har sina egna personliga bakgrundshistorier och alla härstammar de från olika hundraser. Oftast när det finns en hund med i en bok får den representera "hunden", som ett slags "tokenism" för djurvärlden - och alla hundrar är ju inte likadana, hundar har olika sätt, personligheter och temperament precis som människor.


Klok som en pudel!

Det varierar säkert mellan olika läsare vilken hund man får som favorithund - men det är svårt att inte charmas av den svarta pudeln Buffy! Man förstår verkligen varför folk säger "klok som en pudel" när man läser om den smarta lilla hunden! Som förresten fått sitt namn eftersom hon buffar med huvudet när hon vill ha lek och kel, inte för att hon gillar Buffy the Vampire Slayer på TV!

Vargskräck är måste-läsning för hundälskare och deckarfantaster. Här är ett mysterium som har allt man kan önska sig och där sidorna praktiskt taget vänder sig själva i jakten på den spännande upplösningen!

Sensmoralen om att inte döma hunden efter håren har aldrig fungerat bättre än i den här boken!

Vargskräck är stundom som en motsatt version till Baskervilles hund där man lär sig förstå hunden istället för att piska upp en skräckstämning mot den. Vargskräck är en empatisk spänningsroman som helt och hållet står på djurens sida.

Fem tassar upp!

 

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur.
1472 – Den dansk-norske kungen Kristian I pantsätter Orkney- och Shetlandsöarna utanför Skottlands kust till den skotske kungen Jakob III. Ögrupperna har tillhört Norge sedan 800-talet, men då Kristian har ont om pengar överlämnar han öarna som säkerhet för sin dotter Margaretas hemgift, sedan hon 1469 har gift sig med Jakob. Öarna ska förbli i skotsk ägo tills hemgiften är betald, men eftersom pengarna aldrig kommer att erläggas kommer öarna i och med detta att förbli skotska och därmed upphör de sista resterna av de vikingatida norska besittningarna på brittiska öarna.
1513 – Vid den dansk-norske kungen Hans död efterträds han som kung i båda länderna av sin son Kristian II. Sedan Hans blev avsatt som svensk kung 1501 har han försökt återta den svenska tronen och Kristian övertar anspråken på den. Först 1520 lyckas han dock göra sig till kung även av Sverige.
1636 – Den svenske rikskanslern Axel Oxenstierna utfärdar förordningarna Om Post-Bådhen, Beställning för Postmästaren Anders Wechell samt Beställning för Oluff Jönsson att resa omkring landet och förordna Posterne, vilka blir grunden till det svenska Postverket. Redan 1620 har en postlinje inrättats på sträckan Stockholm–Markaryd–Hamburg, men nu åläggs en del bönder (mot skattefrihet) att låta sina drängar befordra post mellan de större städerna i det svenska riket. Redan 1685 är den svenska postorganisationen utbyggd med postmästare och -ryttare, så att det finns postlinjer över hela Sverige, upp till Torneå i norr, Nyen (nuvarande S:t Petersburg) i öst, Stettin i Svenska Pommern i syd och Hamburg i väst.[2]
1928 – En telefonlinje mellan Sverige och USA öppnas officiellt. Det första samtalet mellan Stockholm och New York har dock utväxlats redan den 29 november året innan.
1935 – Dansk-norskan Caroline Mikkelsen blir den första kvinnan som landstiger i Antarktis. Detta sker över 100 år efter den första landstigningen på kontinenten (1821).
1990 – Knappt tre och en halv månad efter att Berlinmuren har öppnats (9 november året innan) är hela mursträckan mellan Berlins gamla riksdagshus och gränsövergången Checkpoint Charlie nerriven.
2002 – Under en kvartsfinal i ishockey under årets vinter-OS i amerikanska Salt Lake City mellan Sverige och Vitryssland skjuter vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget, varför Sverige förlorar gruppspelet och därmed är ute ur ishockeytävlingen.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Kultur. 1923 – Den brittiske egyptologen Howard Carter öppnar den förseglade ingången till faraonen Tutankhamuns gravkammare, under stor bevakning från världspressen, lite mer än tre månader efter att själva graven har upptäckts (4 november året före).
1959 – Sedan den kubanske presidenten Fulgencio Batista har blivit avsatt och tvingad i landsflykt från Kuba av kommunistiska kubanska revolutionärer den 1 januari samma år kan revolutionsledaren Fidel Castro nu ta över som landets premiärminister. Han innehar denna post till 2 december 1976, då han istället blir landets president och förblir så till 2008, då han avgår av sjukdomsskäl och lämnar över makten till sin bror Raúl.
1962 – Det svenska 1600-talsörlogsfartyget Vasa, som bärgades den 24 april året innan efter nära 333 år på botten av Stockholms ström, visas för publik för första gången på Wasavarvet. Här kan besökare bese fartyget fram till slutet av 1980-talet, då man istället flyttar det till det nuvarande museet, som öppnas 1990.
1987 – En ny svensk 100-kronorssedel införs med bild på 1700-talsforskaren Carl von Linné. Den ersätter den tidigare 100-kronorssedeln med bild på 1600-talskungen Gustav II Adolf och blir den första svenska sedel, som inte har en kunglighet som motiv. Den följs under 1990-talet av en 20-kronorssedel med Selma Lagerlöf och en 50-kronorssedel med Jenny Lind och idag (2017) är 500- och 1000-kronorssedlarna de enda, som fortfarande har regenter som bild (Karl XI respektive Gustav Vasa). Från och med 2015 ska helt nya sedlar införas, som helt saknar kungliga motiv.
1990 – Kjell-Olof Feldt avgår från posten som Sveriges finansminister, dagen efter att statsminister Ingvar Carlsson har lämnat in regeringens avskedsansökan. När Carlsson den 27 februari bildar ny regering är samtliga ministrar från den gamla regeringen kvar, utom just Feldt, som tillfälligt denna dag efterträds av Odd Engström och i den nya regeringen av Allan Larsson, då han har blivit kraftigt kritiserad för sitt ekonomiska åtstramningspaket.
2005 – Den internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet träder i kraft. De flesta länder i världen har skrivit under och ratificerat avtalet, som säger att de globala utsläppen av växthusgaser ska minska med 5,2 procent mellan 1990 och 2012. Medan några få länder, såsom Västsahara, Somalia och Afghanistan, inte har skrivit under avtalet är idag (2017) USA det enda av de underskrivande länderna, som har vägrat ratificera det.

Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts