Litteratur: Washington Irving - Berättelser från Alhambra - Tidningen Kulturen
Irving Washington

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den romantiske resenären

”Den romantiska historieskildringen låg i tiden, och Irving behövde bara överta hela rekvisitan från den nostalgiska mytbildningen omkring det arabiska Andalusien som vuxit fram sedan medeltiden.”


Irving beskriver Alhambras poesi, och lyfter fram njutningen med att ”… fördjupa sig i gammal spansk romantik.” Och de lokala traditionerna, som historieberättandet, beskrivs i förtjusning med en romantisk lyster.
Washington Irving
Berättelser från Alhambra
ISBN: 9789187771255
Översättare: Ulla Ericson
Förlag: Förlag: AlhambraVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Irving Washington

Irving Washington

Det var våren 1829 som Washington Irving reste till Spanien, till Granada där han bodde i ett rum i det halvt öde och förfallna Alhambra, vilket resulterade i den här klassiska reseskildringen Berättelser från Alhambra. 1800-talet i Europa var en romantisk tidsålder, då intresset vaknade för medeltiden, och författare och konstnärer reste runt och jagade en slags förfluten mystik.

Irving beskriver folk han möter, landskap, monument, folkliga sägner, myter och legender med en stor inlevelse och sprudlande entusiasm. Och det finns en sammankoppling med författaren som resenär nu och historien då. Irving beskriver Alhambras poesi, och lyfter fram njutningen med att ”… fördjupa sig i gammal spansk romantik.” Och de lokala traditionerna, som historieberättandet, beskrivs i förtjusning med en romantisk lyster.

Landets vilda och dess äventyrliga liv följer som en tråd genom hela boken, med en inramning av ett storslaget landskap. Och legender om helgon, konungar, prinsessor, rövare och smugglare blommar här ut i sin intimitet!

 

 

 

Beatrice Månsdotter

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen