Litteratur: Rachel Joyce - Miss Queenies osannolika kärleksång - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Brittisk Feelgoodroman i dödens väntrum

Den brittiska skådespelerskan, dramatikern och författaren Rachel Joyce (f. 1962) debutroman ”Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd” kom ut 2012 och blev snabbt en av årets största succeér med både kritiker och läsare. Romanen gick direkt upp på The Man Booker Price nomineringslista och Rachel Joyce belönades med The National Book awards debutantpris. Rachel Joyce hade tjugotre år bakom sig som känd skådespelare och radiodramatiker när hon bestämde sig för att börja skriva på allvar.


Trots det allvarliga ämnet känns ”Miss Queenies osannolika kärlekssång” definitivt som en feelgoodroman värd benämningen. Rolig och varm och skriven av en författare med stark närvaro och känsla för de drömmar och den magi som håller ihop vardagen, till och med i dödens väntrum.
Rachel Joyce
Miss Queenies osannolika kärleksång
ISBN: 9789113069296
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: NorstedtsVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Den utlösande faktorn var att hennes far drabbades av cancer. Hans sjukdomsförlopp och död ligger till grund för både debutromanen och uppföljaren ”Miss Queenies osannolika kärlekssång” och Racel Joyce har i flera intervjuer hyllat sin far som den egentlige hjälten bakom succéromanerna.

Böckerna skildrar samma skeende ur två olika perspektiv, det händelseförlopp som utgör intrigen i båda romanerna sätts igång av ett brev som skrivs av den döende Queenie Hennessy till hennes före detta kollega och hemliga kärlek, Harold Fry. Brevets innehåll leder på ett oväntat sätt fram till ett möte efter tjugo år utan kontakt och både Harold och Queenie får tillfälle att bearbeta händelser som vänt upp och ner på deras liv och trasslat till deras relationer.

I ”Miss Queenies osannolika kärlekssång” spelar den dödssjuka Queenie Hennessy huvudrollen och trots att författaren upprepar samma intrig som i ”Harold Fry”, där Harold är huvdkaraktär, blir perspektivet helt annorlunda. Brevet som Queenie skriver till Harold efter många års längtan får honom, i båda böckerna, att börja en vandring till fots från Kingsbridge i södra England till Berwick-on Tweed i Skottland, där Queenie ligger döende på ett hospice drivet av katolska nunnor. Harolds vandring väcker stor uppmärksamhet både på sjukhemmet och i nationella media och hans ständiga budskap till Queenie under vägen upp till Skottland är ”Håll ut! Jag är snart framme”, något som han förmedlar genom att skriva vykort från nästan varje destination. Harolds resa följs med stort intresse av både nunnorna och patienterna uppe i Berwick och trots att några av dem dör innan han når fram håller sig Queenie vid liv, medan hon inbillar sig att hon knackar fram sin berättelse på en gammal skrivmaskin hon fått av en nunna hon visualiserar under stark påverkan av smärtstillande mediciner.

Queenies berättelse är så gott som identisk med Harold Frys, men skiljer sig på de punkter som berör deras bindning till varandra. Medan Harold, sig själv ovetande, har varit Queenies stora, hemliga kärlek har hon spelat en ganska liten roll i hans liv. Åtminstone är det vad han tror, sanningen bakom Queenies vänskapsförhållande med hans döde son, den intelligente men djupt depressive David, känner han inte till. Det är en hemlighet som Queenie har bevarat väl under alla sina år uppe i Skottland. Davids självmord är bådas stora smärtpunkt och det som i första hand drivit Queenie iväg från Kingsbridge. I hennes morfinrusiga hallucinationer återkommer han ständigt, sittande i en fåtölj med ölburkar strödda runt sig på golvet.

Rachel Joyce skriver befriande humoristiskt, men ändå känsligt om den sista tiden i Queenie Hennessys liv och om hennes önskan att se Harold Fry en sista gång. Queenies minnen från tiden i Kingsbridge, då hon mer eller mindre tvingades in i ett destruktivt vänskapsförhållande med David som stal från henne och utnyttjade hennes välvilja, blandas med de ofta absurda illusioner som framkallas av medicineringen. Det persongalleri som omger henne på hospice består av en samling brittiska eccentriker av den typ vi sedan långt tillbaka vant oss vid att se i många filmer och TV-serier, älskvärda men ofta med ett sarkastiskt bett i kommentarerna. Inte sällan påminner de om soldater på ett militärsjukhus som dukar under en efter en. För det mesta med en stiff upper-lip och flaggan i topp.

Trots det allvarliga ämnet känns ”Miss Queenies osannolika kärlekssång” definitivt som en feelgoodroman värd benämningen. Rolig och varm och skriven av en författare med stark närvaro och känsla för de drömmar och den magi som håller ihop vardagen, till och med i dödens väntrum.

Elisabeth Brännström

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen