Litteratur: Ola Jennersten & Tom Svensson- Vid vägs ände: Om arbetet med att rädda världens noshörningar, elefanter och tigrar - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En skrämmande verklighet skildras i vacker och annorlunda naturfotobok


Elefanten, noshörningen och tigern. Det finns gott om dessa djur i sagornas värld, i allt från Dumbo till Djungelboken, men i verkligheten är djuren utrotningshotade och beroende av nationalparker och att människor skyddar dem.


Det finns också en marknad för tigerdelar och tigerskinn.
Ola Jennersten & Tom Svensson
Vid vägs ände: Om arbetet med att rädda världens noshörningar, elefanter och tigrar
ISBN: 9789188003003
Förlag: Brutus Östlings Bokförlag SymposionVarje köp via denna
länk stödjer TK.


Solnedgång över en skenbar idyll

Vid vägs ände är full av vackra naturbilder. Solen går ner över Kazirangas gräs- och vattenrika slätter, hem för tigrar, elefanter och noshörningar.
Kaziranga är en nationalpark i Indien och vad det ser vackert ut med träden, det saftiga gräset och vattnet som en röd sol speglar sig i.

Men Vid vägs ände är långt ifrån någon idyllisk "coffee table book". Den har formatet, den har bilderna, den har tyngden och skönheten ---- men boken har även en annan tyngd. Det här är en nödvändig bok om ett icke nödvändigt ont.

Elefanter, tigrar och noshörningar är alla utrotningshotade --- och det hjälper inte att fridlysa dem. Deras överlevnad hotas ständigt av tjuvjakt, skrupelfria handelsmän och smugglare. Och köpare som betalar för djurdelar.

Noshörningshorn som medicin

Det verkar vansinnigt att även idag, när det finns så många riktiga och lagliga mediciner från stora företag, finns det kvar en marknad för noshörningshorn, eftersom hornet anses vara bra, stärkande medicin. Bland annat som potenshöjande medel.

Elfenben är fortfarande en statussymbol --- fast varför kan man inte göra samma skulpturer i plast? Helt lagligt.

Ola Jennersten och Tom Svensson har följt handels- och smuggelvägar för elfenben, noshörningshorn och tigerdelar --- från djurens ursprungsländer till ökända handelsplatser i Burma, Thailand och Vietnam.

I gränsstäderna till Kina väntar rika intressenter beredda att köpa produkterna till skyhöga priser.

Räddar djur med livet som insats

Men Vid vägs ände handlar inte bara om tjuvjakt, utan tar även upp de människor som riskerar sina liv för att skydda djuren --- forskare, naturvårdare, aktivister, politiker. Och här finns också bilder på helt vanliga människor som delar sin vardag och sitt livsrum med dessa stora djur, som absolut inte är lätta att leva tillsammans med. På en bild planterar en indisk kvinna riskorn utanför nationalparksområdet. Det här är hennes "revir" och hennes levebröd --- men det här är också djurens revir, och hon kan inte veta om hennes skörd ska få växa upp i fred.

Vädret kan också ställa till det. Varje år från juni till september stängs parken Kaziranga, då monsunregnen får floden Brahmaputra att översvämma uppemot 70 procent av nationalparken.

Djuren söker upp torrare områden och många djur lämnar nationalparken för bergen i söder. Under dessa vandringar ökar antalet konflikter mellan människor och djur --- och även antalet tjuvjagade djur. Nationalparken är ändå relativt säker.

Hoppfull turism

Något som hjälper djuren är turismen. Både i Indien och i östra och södra Afrika generar turismen stora inkomster, som kan säkra djurens överlevnad. Om det finns sätt så att folk ser att de tjänar pengar på djuren i levande skick, är detta positivt.

Ola Jennersten är docent i zooekologi och har arbetat för WWF med både nationella och internationella naturvårdsfrågor i 25 år, speciellt kring frågor som rör tigrar och arthandel.Tom Svensson är bevarandefotograf. Genom sina bilder försöker han påverka människor för att vi ska bevara hotade arter och habitat. De är båda två medlemmar i /N Naturfotograferna.

Samarbetet mellan Jennersten och Svensson har resulterat i en spännande och läsvärd bok med otroligt vackra bilder, med tre av värdens största och mest fascinerande djur som fotomodeller.

Att köpa den här boken är också ett sätt att bidra till att de utrotningshotade djuren ska ha en chans att få överleva.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts