Litteratur: Joar Tiberg - Atts jord - Tidningen Kulturen
Joar Tiberg Foto Sofia Runarsdotter

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I ljusets diken

En första läsning ger ingen vägledning om avsikter, inga tydliga ledtrådar om vad som vill framsägas. Orden är inkapslade och språkremsorna är löst sammansatta av fogar och gelliknande kitt.


 

Joar Tibergs diktsamling är inte ett mirakel av tillgänglighet, men det är en rik källa att ösa ur; det går att själv gå bredvid och låta tankarna fara iväg och formulera nya ord och nya bilder.
Joar Tiberg
Atts jord
ISBN:  9789100153113
Förlag: Bonniers

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


Joar Tiberg Foto Sofia Runarsdotter

Joar Tiberg Foto Sofia Runarsdotter

Över allt vilar en gåtfullhet och en dold obegriplighet. Det är en gles diktsamling med många vita sjok, utan ord, det rör sig om runt sjuttio sidor av onumrerade ordbitar. Nya läsningar ger dörrar och öppnar fält för fria associationer, det går samtidigt att säga att detta är en forskningsresa i språkmaterialismens marker. Orden undersöka och utforska är passande, vid beskrivningen av processer och lägen i samlingen.

Joar Tiberg tar fram enstaka ord, belyser och speglar dem, de har inte sällan en genitivform, som vittnar om ägande och tillhörighet. Han visar fram dessa ordspeglar för alla som vill se. Han visar både på lösa fogar och sköra brottytor. Men det finns i allt en riktning och en rörelse, det går att känna både vemod och en känsla av undergång. Det som pågår väcker oro!

Handlingar har bestämda avsikter, att erövra, äga och besitta, det kan vara lyckade operationer och intrång, men det kan även vara misslyckanden. Ibland kan allt te sig som notiser och fragment ur en större helhet, naturlyriska impressioner. En skönhet växer i krusningar i solgräs och i ljusets spel.

Det är alltför svårt att fånga ögonblick och hålla fast stunder, de kan stanna upp en stund, vila och sedan försvinna. Ägandet är bedrägligt och ljusets jord är kort för att använda Joar Tiberg egna ord. I de vackra dikena längs med vägen på livets resa finns alltid dofter, färger och former att bevara.

Joar Tibergs diktsamling är inte ett mirakel av tillgänglighet, men det är en rik källa att ösa ur; det går att själv gå bredvid och låta tankarna fara iväg och formulera nya ord och nya bilder.

Bo Bjelvehammar

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts