Litteratur: Sherlock Holmes - De fyras tecken - Tidningen Kulturen
Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mystikens London

Arthur Conan Doyles kända detektiv har haft olika inkarnationer under de år som han har funnits. Nu senast i både en modern version från BBC och ett par storfilmer från Warner brothers.


Det är en personlig favorit som gestaltas i detta album, både "The Sign of Four" och "The Hound of Baskerville" är mina favoritberättelser om mästerdetektiven. Har du inte redan läst denna pärla så är det god tid att införskaffa den.
Sherlock Holmes

De fyras tecken
ISBN: 9789187877360
Förlag: Apart

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


 

Även som serie har Sherlock Holmes varit med länge. I den här tecknade serien har tecknaren I.N.J. Culbard och manusförfattaren Ian Edginton utgått från boken med samma namn.

Det är inte ofta denna spännande berättelsen är tecknad i sin helhet, i regel brukar den vara något kortad. Här är huvuddelen av texten bildsatt och mycket av bokens dialog är med, att stora delar av texten är med i serien är något av ett plus. I albumet har bilderna, som var något mer avskalade i det tidigare albumet, fått en mer passande inramning. Den viktorianska eran var färgstark på mer än ett sätt, speciellt inom heminredningen, något som reflekteras bättre här. Minimalism var inte en viktoriansk dygd.

De flesta känner nog till denna Sherlock Holmes berättelse som tillhör några av de klassiska detektivromaner som har skrivits. Ett gammalt arv och en illgärning från det förflutna gör sig påmint när en klient kommer till Baker Street. Fallet är komplext och har en intressant twist på det slutna rummets mysterium som flera sentida detektivförfattare har använt sig av.

Det är en personlig favorit som gestaltas i detta album, både "The Sign of Four" och "The Hound of Baskerville" är mina favoritberättelser om mästerdetektiven. Har du inte redan läst denna pärla så är det god tid att införskaffa den.

Det är en välgärning att Apart ger ut denna klassiker i serieform så att en ny generation kan ta till sig denna spännande berättelse. Jag förväntat mig fler Sherlock Holmes-album i framtiden.

Alexander Sanchez

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen