Litteratur: JiHyeon Lee - Simbassängen - Tidningen Kulturen
JiHyeon Lee

Litteraturkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Mirakel finns i vardagen - under ytan

Det är soligt och varmt och simbassängen är överfylld med skränande, skrikande, stojande människor som alla trängs och knuffas. Ljudet är öronbedövande! Pojken i den vita badmössan tvekar att ge sig in i myllret, men överkommer sin rädsla, dyker i, och hittar en helt annan värld under ytan. En underbar värld, utan ljud - men med mirakel! Under det till synes vanliga vattnet.


 

En rymd utan ord
JiHyeon Lee
Simbassängen
ISBN: 9789198330304
Översättning: Eunah Kim
Förlag: Mirando

 


Varje köp via denna
länk stödjer TK.


JiHyeon Lee

JiHyeon Lee

Vad kan man göra med vatten?


Vatten. Båda Mirandos bilderboksnyheter har en stark anknytning till vatten och fantasi och magi: En flod av Marc Martin från Australien och Simbassängen av JiHyeon Lee från Sydkorea.
Men man kan göra mycket olika saker med vatten. Man kan skapa en fantasins flod och flyta iväg på den, eller så kan man hälla vattnet i en simbassäng och guppa förnöjt på ytan. Tills man börjar fundera på vad som finns under ytan ...

Simbassängen är en bilderbok helt utan ord. Men medan många ordlösa bilderböcker av svenska bilderboksskapare betonar det viktiga i att avbilda en vardagstrygghet, med saker som barn känner till och tycker om, tar JiHyeon Lee verkligen ut svängarna och skapar en vansinnig och fantasifull Alice i Underlandet liknande värld ... Vad som helst kan ju finnas under ytan!

Ett allkonstverk baserat på egna minnen

Boken Simbassängen är rekommenderad från 3-6 år, men JiHyeon Lee hoppas själv att boken kommer att ses som en allåldersbok, ett allkonstverk.

Inspirationen till boken fick hon från sin egen barndom och den första gången då hon själv besökte en simbassäng. Hon bestämde sig för att kliva i vattnet, utan att kunna simma!

Känslan av frihet och tyngdlöshet var överväldigande när hon guppade omkring i en stor gummiring.

Speglingen av hennes eget ansikte i bassängens vattenyta ledde till tankarna om en annan värld där under ytan. En lugn värld, en obegränsad värld. Och vem vet, där under ytan kanske det fanns en vän att leka med? Någon som liknade henne skulle simma mot henne upp från djupet och ta kontakt och möta henne.

Olika världar i samma rum

I själva verket var bassängen full av stojande, badande människor - precis som i bilderboken Simbassängen. Tanken på att två världar kan ligga så nära varandra: den verkliga världen full av människor, trängsel och oljud, och den lugna vackra och spännande fantasivärlden under ytan, blev inspirationen till Simbassängen.

Protagonisten i Simbassängen lämnar den vanliga, "verkliga" världen och hittar sin vän under ytan, men också en magisk gränslös värld, där massor av underbara och fantastiska varelser lever. Man kan hitta allt från Nemo till den vita valen Moby Dick, bara man letar!

Det här är som ett rymdäventyr, fast i en simbassäng!

Vänskapens mirakel

Det finns också en fin historia om vänskap i boken: det finns en vän där under ytan ... och den vännen följer med upp ur simbassängen, in i den vanliga världen, som genast blir lite mer magisk och vänlig!

JiHyeon Lee leker med proportionerna och skapar en oändlig rymd under ytan.
Frånvaron av ljud återspeglas i frånvaron av något skrivet språk, vare sig dialog, tankar eller berättande text, i boken. Varför behövs det ett talat, skrivet språk, när allt under ytan är underförstått och så tydligt i alla fall?
På samma sätt kan barn bli vänner med varandra utan ord, utan att kunna samma "talade språk". Allt är bara så självklart.
Den sällsamma världen finns strax under vardagens skräniga yta.

Vi måste bara lära oss att lyssna efter den. Ordlöst. Mirakel kan inträffa, om man har ett öppet sinne och kan se dem.
En hyllning till de okända djupen
Det här är en otroligt stark debut av JiHyeon Lee och boken har redan spritts över världen.
2015 tilldelades JiHyeon Lees bildberättelse första pris bland årets utgivna barnböcker i USA
(Gold Medal Winner, Society of Illustrators) och hennes original visades vid en utställning på
Museum of American Illustration i New York.

Bilder är ofta ett internationellt språk, och fascinationen för vad som finns under ytan är något
som fungerar i många kulturer.

Det här är en poetisk och vacker hyllning till de okända djupen, både i världen och i människorna.

Belinda Graham

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen